Kaupunginhallitus, kokous 23.5.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 227 Tampereen kaupunkiseudun seutustrategian valmistelutilanne ja lausunto Tampereen kaupunkiseudun tulevaisuussiirtymä -seutustrategiaehdotuksesta (kehittämiskokousasia) 

TRE:1898/00.01.07/2022

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Strategiajohtaja Reija Linnamaa, puh. 040 572 9610, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkiseudun neljännen seutustrategiaprosessin visio- ja tahtotilavaihe on päättymässä. Strategia kuvaa kuntien tahtotilan seutuyhteistyön sisällöstä ja suunnasta, ja on jatkumo aiempien kausien seutuyhteistyölle.

Strategian valmistelu on tehty laaja-alaisesti seudun päättäjiä, johtavia viranhaltijoita, sidosryhmiä ja asukasraatia kuullen. Strategiatyötä ovat tukeneet lisäksi edellisen valtuustokauden strategian arviointi sekä tulevaisuuden ennakointityö.

Seutustrategia eli Tampereen kaupunkiseudun tulvaisuussiirtymä on esitetty tarinallisena tavoitteenasetteluna. Strategiaehdotus koostuu toimintaympäristön analyysistä, tulevaisuussiirtymää kuvaavasta visiosta ja sitä tukevista kolmesta strategisesta kärjestä. Lopuksi esitetään kuvaus seutuyhteistyön toimintatavoista.

Vision muotoilun osalta esitetään kolme vaihtoehtoa: Vehreä metropoli tai Kestävän kasvun metropoli tai Parempi metropoli. Meidän yhteinen. Srategiaehdotuksen pääviestit ja yhteistyön painopisteet ovat: Lumoava arki, Fiksu kasvu ja Maailmalle avoin.

Strategiaehdotuksessa on otettu huomioon kunnanhallitusten työpajassa 28.3.2022 saatu yhteinen palaute, asukasraadin sekä ns. portinvartijoiden kommentit. Strategialuonnosta kommentoineet portinvartijat ovat henkilöitä elinkeinoelämän, akatemian ja järjestötoiminnan piiristä. Heiltä strategialuonnos sai kannatusta erityisesti kansainvälisyydestä sekä metropoliluonnehdinnasta. Turvallisuustilanteeseen sekä osaajien houkutteluun kiinnitettiin huomiota. Strategiaan toivottiin lisää kunnianhimoa kestävän tulevaisuussiirtymän toteuttamiseksi sekä seudullisen erityisyyden painottamista. Samoin alleviivattiin kulttuuri- ja tapahtumataloutta. Rajatonta toimintatapaa pidettiin erinomaisena tavoitteena.

Seutustrategiaa toteuttavien ohjelmien, hankkeiden ja toimenpiteiden suunnittelu on käynnistynyt huhtikuun lopussa. Myös asukasraati jatkaa strategiatyöskentelyn tukea prosessin loppuun asti.

Strategiaehdotuksesta pyydetään kuntien hallitusten kommentit ennen sen hyväksymistä seutuhallituksessa. Seutustrategian lopullinen hyväksyminen tapahtuu kaupunkiseudun valtuustoissa. Seutuhallitus päätti 27.4.2022, että seutustrategiaehdotus 'Tampereen kaupunkiseudun tulevaisuussiirtymä' hyväksytään ja että seutustrategia lähetetään kunnanhallituksille kommentoitavaksi 23.5.2022 asti.

Tampereen kaupungin lausunto Tampereen kaupunkiseudun tulevaisuussiirtymä -seutustrategiaehdotuksesta:

Kaupunkiseudun strategialuonnos perustuu perusteelliseen aiemman strategian arviointiin, toimintaympäristön analysointiin ja hyvään eri osallistujaryhmien yhteistyöhön. Myös Tampereen kaupungin edustajat ovat olleet aktiivisesti mukana seutustrategian valmistelussa. Strategialuonnoksen toimintaympäristöanalyysi on ansiokas ja siinä on kyetty huomioimaan myös muuttuneen turvallisuustilanteen vaikutukset.  

Strategialuonnoksen sisällöt ovat samansuuntaiset Tampereen kaupungin oman, marraskuussa 2021 hyväksytyn strategian kanssa. Visiosta on strategialuonnoksessa kolme vaihtoehtoa. Ne kaikki kuvaavat Tampereen kaupunkiseutua metropolina, jossa kestävä siirtymä ohjaa kehittämistä. Kaikki visiovaihtoehdot ovat mahdollisia, ja valinta vaihtoehdoista on syytä tehdä seutuhallituksessa. Metropoli-sanaa voidaan pitää perusteltuna kuvaamaan Tampereen kaupunkiseudun kehittymistä kokoluokaltaan kansainvälisesti merkittäväksi kaupunkiseuduksi, jossa yhdyskuntarakenne ja asukkaiden ja yritysten toiminta ei noudata kuntarajoja.

Visiovaihtoehdoista kunnianhimoisin ja ytimekkäin on Vehreä metropoli. Kestävän kasvun metropoli kiinnittää huomiota kasvun kestävään hallintaan. Visiovaihtoehto Parempi metropoli. Meidän yhteinen. on iskevä, mutta kielellisesti kömpelöin esitetyistä vaihtoehdoista.

Seutustrategialuonnoksen kolme painopistettä ovat onnistuneita kiteytyksiä seutuyhteistyön pääsisällöistä. Srategialuonnoksen tarinallisuuteen perustuva esitystapa jättää paljon painoarvoa strategian toteutussuunnitelmalle. Sen laadinnassa tulisi varmistaa strategian sisältöjen konkretisoiminen selkeiksi tavoitteiksi ja toimenpiteiksi sekä määritellä kunkin toimenpiteen vastuutahot.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunkiseudun seutustrategian valmistelutilanne merkitään tiedoksi.

Tampereen kaupungin lausunto Tampereen kaupunkiseudun tulevaisuussiirtymä -seutustrategiaehdotuksesta hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden strategiajohtaja Reija Linnamaalle ja johtaja Mikko Nurmiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Anne-Mari Jussila saapui ja varajäsen Ida Leino poistui kokouksesta.

Arttu Vuori ja Jouni Ovaska poistuivat päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)