Kaupunginhallitus, kokous 25.4.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 179 Henkilöstökertomus 2021 

TRE:3033/01.00.02/2022

Valmistelija

  • Pietikäinen Niina, Henkilöstöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen,​ puh. 040 707 9147 ja controller Heidi Huumarsalo,​ puh. 044 481 1337,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin henkilöstökertomuksessa kuvataan kaupungin henkilöstöön liittyvät keskeiset tunnusluvut. Dokumentti jakautuu viiteen osaan: tavoitteet ja toteumat, henkilöstöpanokset, rohkeasti uudistuva kaupunki, osaava henkilöstö sekä henkilöstön hyvinvointi ja työntekijäkokemus. Edellä mainittujen lisäksi esitetään keskeiset henkilöstötunnusluvut.

Tampereen kaupungin palveluksessa työskenteli vuoden 2021 viimeisenä päivänä 14 434 työntekijää (2020: 13 958). Henkilöstömäärä sisältää myös työ- ja virkavapaalla olevat. Henkilöstömäärä kasvoi 476 henkilöllä edelliseen vuoteen nähden erityisesti koronapandemian aiheuttaman palvelutarpeen kasvun vuoksi. Mielenterveys- ja päihdepalveluissa psykiatrian avohoidon yksiköt siirtyivät liikkeenluovutuksella 1.1.2021 alkaen Pirkanmaan sairaanhoitopiirille, jolloin 205 henkilöä siirtyi pois kaupungin palveluksesta. Tulkkikeskuksen toiminta siirtyi liikkeenluovutuksella Monetra Pirkanmaa Oy:öön vuoden 2021 alussa, mikä vähensi kaupungin henkilöstömäärää 15:llä. Lisäksi samana ajankohtana siirtyi Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen sairaalapalvelujen palveluryhmään 50 henkilöä. Edellä mainittujen lisäksi vuoden aikana toteutui muutamia pienempiä liikkeenluovutuksia, jotka lisäsivät kaupungin henkilöstömäärää 26:lla.

Palkallisten henkilötyövuosien määrä oli 12 955 henkilötyövuotta, josta palkkatuetun henkilöstön osuus oli 151 henkilötyövuotta. Henkilötyövuodet alittivat vuosisuunnitelman 227:llä. Edellisvuoteen nähden henkilötyövuosien määrä kasvoi 349 henkilötyövuodella (2,8 %). Toteutuneet henkilöstökulut vuonna 2021 olivat 665,7 milj. euroa. Henkilöstökulut alittivat vuosisuunnitelman 3,4 milj. eurolla mutta kasvoivat edelliseen vuoteen nähden 36,7 milj. euroa (5,8 %). Henkilöstökulujen kasvua selittää palkallisten henkilötyövuosien kasvu, kunta-alan palkkaratkaisun vaikutukset, ammatillisen koulutuksen lisäresursointi ja sivukulujen kasvu.

Kunta-alan sopimusjärjestelmä muuttui merkittävällä tavalla, kun ensimmäinen Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus (SOTE-sopimus) tuli voimaan 1.9.2021 alkaen. Tampereen kaupungin henkilöstöstä sopimuksen piiriin siirtyi noin 5 000 työntekijää ja SOTE-sopimuksesta tuli samalla kaupungin suurin sovellettava työehtosopimus. Toinen iso muutos sopimusjärjestelmässä toteutui myös 1.9.2021 alkaen, kun varhaiskasvatuksen opetushenkilöstö siirtyi opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimukseen (OVTES). Muutos koski noin 750 henkilöä.

Tampereen kaupungin panostukset johtamiseen ovat tuottaneet tulosta. Esihenkilöarviointien tulosten keskiarvo on parantunut vuodesta 2017 lähtien, jolloin kysely toteutettiin ensimmäisen kerran. Kaupunkitasoinen alaisten ja esihenkilöiden keskiarvo oli 3,1 vuonna 2017 ja 3,3 vuonna 2021 (arviointiasteikko: 1–4). Kysely muodostuu kuudesta eri osa-alueesta: asiakaskeskeisyys, kumppanuuksien johtaminen, tuloshakuisuus, uudistumisen johtaminen, strateginen johtaminen ja valmentava jämäkkä johtaminen. Kaikkien osa-alueiden keskiarvot paranivat edelliseen vuoteen nähden.

Työhyvinvoinnin kehitystä seurataan vuosittain laadittavan työhyvinvointimatriisin avulla. Työhyvinvointimatriisilla mitattuna kaupunkitason työhyvinvointi on heikentynyt edellisvuoteen verrattuna, sillä työhyvinvoinnin indeksi oli 47,7 (2020: 52,3). Matriisin tulosta heikentävät merkittävästi lisääntyneet työkyvyttömyyseläkemaksut sekä kasvanut sairauspoissaolojen määrä. Myös tapaturmien määrä on noussut vuodesta 2020, jolloin se oli ennätyksellisen matala. Lisäksi työhyvinvointimatriisissa huomioidaan edellisen Kunta10-tutkimuksen tulokset, jotka olivat seurantahistorian parhaat. Vuonna 2021 koko henkilöstön sairauspoissaolot kalenteripäivissä olivat 17,9 päivää henkilötyövuotta kohden (2020:17,5). Koronapandemia vaikutti edelleen vähentävästi sairauspoissaoloihin niissä tehtävissä, joissa etätyön tekeminen on mahdollista. Sen sijaan asiakasrajapinnassa tapahtuvissa tehtävissä tiukennetut rajoitteet osaltaan lisäsivät sairauspoissaoloja.

Henkilöstökertomus on julkaistu osoitteessa https://www.tampere.fi/tampereen-kaupunki/talous-ja-strategia/toiminnan-ja-talouden-seuranta.html#henkilostotilinpaatos

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Vuoden 2021 henkilöstökertomus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden henkilöstöjohtaja Niina Pietikäiselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Kalervo Kummola siirtyi puheenjohtajaksi.

Ilkka Sasi poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Niina Pietikäinen, Heidi Huumarsalo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)