Kaupunginhallitus, kokous 12.9.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 359 Omistajaohjauksen ajankohtaiskatsaus 

TRE:4557/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallituksen konsernijaosto vastaa omistajaohjauksen täytäntöönpanosta ja konsernivalvonnasta tytäryhtiöiden ja liikelaitosten osalta. Jaosto kokoontuu yleensä kerran kuukaudessa. Tämä tiivis katsaus on laadittu kaupunginhallituksen käyttöön yleiskuvan saamiseksi omistajaohjauksen ajankohtaisista tapahtumista ja tekemisistä. Liitteeseen on koottu tietoja ja teemoja erityisesti vuoden 2022 keskeisistä asioista yleisellä tasolla sekä yhtiökohtaisesti.

Konsernijaosto päättää yhtiökohtaisista omistajastrategioista,​ joissa linjataan mitä kultakin omistukselta odotetaan ja mihin suuntaan ja millä toimenpiteillä omistajuutta kehitetään. Omistajaohjaus valmistelee ja toteuttaa näiden strategioiden mukaisia toimenpiteitä. Omistajan tahtotilan viestiminen konserniyhtiöiden hallituksille on yksi keskeinen omistajaohjauksen tehtävä. Syksyllä 2022 konsernijaosto tulee päivittämään omistajastrategiat syyskuussa ja lokakuussa pidettävissä kokouksissa.

Konsernirakenne on ollut hyvin vakaa viime aikoina. Mainittavin viimeaikainen muutos on ollut Tuomi Logistiikka Oy:n omistuksen putoaminen 1.7.2022 alle 50 prosentin, kun Kanta Logistiikka Oy:n sulautumisessa luovutettiin uusia osakkeita sen osakkeenomistajille. Toinen kuluvan vuoden aikana tapahtunut muutos oli kaupungin omistamien Coxa Oy:n osakkeiden myynti. Omistajaohjaus valmistelee parhaillaan Tampereen Vesi Liikelaitoksen kanssa sen yhtiöittämisselvitystä,​ joka on etenemässä konsernijaoston päätettäväksi marraskuun kokoukseen.

Tämän vuoden dramaattiset tapahtumat ovat sekoittaneet energiamarkkinat. Tulevan talven keskeisiä haasteita on energian riittävyys sekä hinta. Tampereen Sähkölaitos Oy on varautunut parhaansa mukaan tulevaan talveen.

Konserniyhtiöiden liiketoiminta on kehittynyt ja kasvanut vuosina 2021 ja 2022. Yhteenlaskettu liikevaihto ylitti viime vuonna miljardi euroa ja kannattavuus oli odotusten mukainen, taseiden yhteissumma ylitti 2,7 miljardia euroa ja yhtiöiden palveluksessa työskenteli yhteensä 3 351 henkilöä.

Kaupungin saamat osinkotulot ovat viime vuosina nousseet mukavalle tasolle. Vuonna 2022 osinkotuloja on kertynyt 25,9 milj. euroa,​ mikä on runsaat 1 milj. euroa enemmän kuin edellisvuonna, mutta noin 0,4 milj. euroa vähemmän kuin talousarviossa odotettiin.

Konsernina toimimisen kehittäminen on yksi ajankohtaisista teemoista Tampereella. Tavoite on löytää lisää keinoja siihen, miten tytäryhtiöiden liiketoiminta saadaan entistä paremmin mukaan toteuttamaan kaupungin strategisia tavoitteita ja tuottamaan kuntalaisille entistä parempia palveluita.

Sote-​uudistuksen toteutumiseen ja hyvinvointialueiden toiminnan aloittamiseen konsernin valmiudet ovat hyvät. Kaupunki on yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa ajoissa yhtiöittänyt tukitoimintoja ja vuodenvaihteeseen voidaan suhtautua luottavaisesti. Lisäksi joidenkin säätiöiden statuksen osalta on tehty muutoksia ja loppuvuoden aikana selvitetään mahdollisia lisätoimenpiteitä. Vuodesta 2023 alkaen kaupungin omistamien konserniyhtiöiden tekemiset ja tavoitteet ovat  entistä merkittävämpi osa uutta kaupunkia. Siten konsernin huomioiminen strategisella tasolla sekä kaupungin johtamisessa tulee olemaan tärkeätä.

Tarkempaa tietoa omistajaohjauksen ja konserniyhtiöiden ajankohtaisista asioista on liitemateriaalissa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Omistajaohjauksen ajankohtaiskatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. Hän oli läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Ilmari Nurminen poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)