Kaupunginhallitus, kokous 12.9.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 358 Hyvinvointialueen valmistelun tilannekatsaus 

TRE:7357/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Projektijohtaja, suunnittelujohtaja Tarja Puskala, etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 050 595 1079

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen toimeenpano etenee pääosin suunnitellusti ja aikataulun mukaisesti. Aluevaltuuston työtä tukevat valiokunnat ovat aloittaneet työnsä ja myös jaostot ovat kokoontuneet. Vaikuttamistoimielimet käynnistyvät syksyllä. Hyvinvointialueen johtavat viranhaltijat aloittivat tehtävissään elokuun alussa ja johtoryhmätyö on käynnistynyt.

Pirkanmaan valmistelun toimeenpanon valmiusaste on kansallisen 7/2022 raportin mukaan palvelujen järjestämisen tehtävissä 83 prosenttia ja hallinnon, talouden ja tukipalvelujen osalta 58 prosenttia. Yhdyspintojen valmiusaste on 44 prosenttia ja johtamisen ja osaamisen 41 prosenttia. ICT:n toimeenpanon valmiusaste on vielä melko alhainen (12 %), mikä on tilanne myös monilla muilla hyvinvointialueilla.

Pirkanmaan hyvinvointialueen muutosjohtaja Jukka Alasentie kertoo kokouksessa hyvinvointialueen valmistelutilanteesta.  

Tampereen kaupungin Siirtoja-projekti koordinoi kaupungin puolella liikkeenluovutusta ja hyvinvointialueelle tapahtuvia siirtoja. Projekti ja sen seitsemän osaprojektia etenevät suunnitellusti. Projektissa tehdään riskitarkastelua ja mietitään hallintatoimenpiteitä kuukausittain. Liikkeenluovutuksen ja siirtojen painopiste siirtyy syksyn aikana yhä enemmän käytännön tehtäviin ja siirron yksityiskohdista sopimiseen hyvinvointialueen kanssa. Aikataulu on tiukka ja riskinä on valmistelun viivästyminen. Tärkeää on saada valmistelutyöhön vastinparit hyvinvointialueen organisaatiosta. Yhteistyö hyvinvointialueen kanssa on toiminut hyvin. Vuoropuhelun tarve kasvaa valmistelun edetessä.

Tampere on antanut hyvinvointialueelle voimaanpanolain mukaiset selvitykset siirtyvistä sopimuksista, omaisuudesta, vastuista, tiloista sekä tietoaineistoista. Lisäksi touko-kesäkuun aikana hyvinvointialueen kanssa on käyty erillisneuvottelut Tipotien kiinteistön, Tesoman Allianssin ja Nuoret SIB -sopimuksista. Tampereen valmistelussa on tarkennettu hyvinvointialueelle siirtyvien ja kuntaan jäävien tehtävien järjestämisvastuun sisältöä. Selvitettäviä kohteita on tähän mennessä ollut 18 kappaletta.

Syksyn aikana Tampereen kaupungin kokoisessa kaupungissa tulee sopimuksiin luonnollisesti muutoksia ja tehdään uusia sopimuksia. Tästä syystä hyvinvointialueen kanssa on sovittu prosessista, jonka mukaan muutokset toimitetaan viivytyksettä hyvinvointialueen valmistelijoiden käyttöön. Syksyn aikana esille nousevat sopimusmuutokset kootaan yhteen omaehtoiseen täydennykseen, joka laaditaan 30.11.2022 tilanteesta. Omaehtoinen selvityksen täydennys tehdään helpottamaan vuodenvaihteen lopullista siirtoa ja siihen sisältyvät sopimusten lisäksi siirtyvä omaisuus, vastuut, tilat ja tietoaineistot. Omaehtoinen täydennys käsitellään kaupunginhallituksessa 19.12.2022 ja toimitetaan hyvinvointialueen käyttöön. Näin kaupungilta hyvinvointialueelle siirtyvä kokonaisuus tulee kulkemaan kokonaisuudessaan kaupunginhallituksen päätöksenteon kautta.

Sote- ja pela-uudistuksen myötä kaupungin henkilöstömäärä pienenee 5 747 henkilöllä ja nettomenot laskevat noin 910 milj. eurolla. Kaupungin hallinnoimat tilat vähentyvät 235 kappaleella. Hyvinvointialueelle sopimuksia siirtyy noin 1 140 kappaletta ja tietoaineistoja noin 5 541 hyllymetriä. Kaupungin ja hyvinvointialueen välille muodostuu useita yhteisesti hoidettavia tehtäviä eli yhdyspintoja. Yhdyspintojen osaprojektissa on valmistelussa yhdeksän yhdyspinnan yhteistyörakenteet: hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, hyvinvointikeskusten alustapalvelut, järjestökoordinaatio ja järjestöjen tuki, maahanmuuttajien kotoutumisen palvelut, maankäytön ja palveluverkon suunnittelu, opiskeluhuollon palvelut, perhekeskustoiminta, työllisyyspalvelut sekä yhdyspintojen johtaminen ja kehittäminen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Hyvinvointialueen valmistelun tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Johanna Loukaskorpi ilmoitti esteellisyytensä (hallintolaki 28.5 §). Kaupunginhallituksen pyynnöstä häntä kuultiin asiantuntijana ja hän poistui päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden suunnittelujohtaja Tarja Puskalalle. Hän oli läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Tarja Puskala, Elli Torikka

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)