Z/Pirkanmaan pelastustoimen neuvottelukunta, kokous 16.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Hyvinvointialueuudistuksen tilannekatsaus 

TRE:962/00.01.03/2022

Perustelut

Hyvinvointialuevalmistelun valmisteluvaihe on tulossa päätökseensä ja järjestämisvastuun sekä koko sote-pela palvelutuotannon siirtyminen hyvinvointialueille on enää vain noin kahden viikon päässä.

Kuten lähes aina muutosta tehtäessä aikataulut tiivistyvät loppua kohden ja koska vuodenvaihdetta ja siten muutoksen ajankohtaa ei voida siirtää; on valmisteluhenkilöstöllä ollut todellinen kiire. Valmistelun aikana moni aikataulu on viivästynyt ja se on aiheuttanut huomattavan ruuhkan marras-joulukuulle. Lyhyelle aikaa ajoittuvat uusien järjestelmien käyttökoulutukset henkilöstölle, uusien toimintakäytänteiden koulutukset, erilaiset info-tilaisuudet sekä uusien työyksiköiden käynnistämiskokoukset. Osa työntekijöistä työskentelee sekä luovuttavan organisaation työtehtävissä ja samalla osallistuu jo hyvinvointialueen uusien tehtävien perehtymistilaisuuksiin. On tehtävä myös luovuttavan organisaation päättämiseen liittyviä töitä (mm. arkistointia ja tilinpäätösvalmisteluja), omien tiedostojen siivoustyötä, tiedostojen manuaalisiirtoja ja huolehdittava monen ison ja pienen asian katkeamattomasta siirrosta organisaatiosta toiseen.

Hyvinvointialueen päätösvalmistelussa ovat isot päätökset edenneet. Talousarvio ja strategia on hyväksytty aluevaltuustossa 5.12.2022 ja ministeriöt ovat hyväksyneet investointisuunnitelman. Hallintosääntöä on päivitetty syksyn kuluessa useaan kertaan ja lisäksi hyvinvointialuejohtaja on hyväksynyt lokakuussa Hallinnon toimintasäännön, joka antaa raamit myös pelastuspalvelujen palvelulinjalle. Myös pelastuksen palvelutasopäätös on merkitty tiedoksi aluevaltuustossa. Palvelutasopäätös on aiemmin hyväksytty Tampereen kaupunginvaltuustossa joulukuussa 2021 vuosille 2022 – 2023. Ensihoidon palvelutasopäätös vuodelle 2023 on myös hyväksytty.

Pelastuspalvelujen uusi organisaatiorakenne on päätetty ja uuden toimintasäännön (sis. organisaatio, vastuut, toimivallat) hyväksyy pelastusjohtaja joulukuun aikana.

Pelastuslaitoksen uusi brändi on hyväksytty käyttöönotettavaksi 1.1.2023. Siinä Tampereen kaupungin vaakuna korvataan Pirkanmaan maakuntavaakunalla. Uusi tunnus otetaan käyttöön arviolta parin vuoden siirtymäkauden aikana (asiakirjat, dokumentit, vaatteet, ajoneuvot, viirit, kiinteistöjen tunnukset, jne.)

Suuren muutoksen kynnyksellä on luonnollisesti lievää jännitystä havaittavissa, mutta uskomme, että muutos sujuu vuodenvaihteessa hyvin. Tokikaan kaikki ei ole vielä 1.1.2023 valmista vaan yhteinen kehittäminen, toimintojen yhteensovittaminen ja uuden opettelu siitä vasta todenteolla alkaa.

Valmistelutilanteesta annetaan neuvottelukunnan kokouksessa tarkempi katsaus.

 

Päätösehdotus oli

Vt. pelastusjohtaja Isotalo:

Pelastustoimen neuvottelukunta merkitsee asiat tiedoksi.

 

Päätös

Asiat merkittiin tiedoksi.