Kaupunginhallitus, kokous 3.4.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 137 Potilas- ja sosiaaliasiamiesten selvitys 2022 

TRE:1217/00.01.03/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Viitasaari Leena, Suunnittelujohtaja, Leena.Viitasaari@tampere.fi

Perustelut

Potilas- ja sosiaaliasiamiehen toiminta perustuu lakiin. Jokaisella terveydenhuollon toimintayksiköllä tulee olla nimettynä potilasasiamies. Tampereen kaupungin potilasasiamiehet palvelevat kaupungin terveydenhuollon toimintayksiköissä asioivia asiakkaita sekä tarvittaessa yksityisten palveluntuottajien asiakkaita siltä osin, kun kaupunki ostaa yksityisiltä palveluntuottajilta terveydenhuoltopalveluita. Tampereen kaupungin potilasasiamies palvelee myös Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueen, Lempäälän sekä TAYS Hatanpään toimintayksiköissä asioiva potilaita. Sosiaaliasiamies on tullut nimetä kuntakohtaisesti, ja sosiaaliasiamiehet palvelevat sekä julkisen että yksityisen sosiaalihuollon asiakkaita. Tampereen seutukunnan sosiaaliasiamiehet toimivat Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Pälkäneen, Tampereen, Valkeakosken, Vesilahden ja Ylöjärven kuntien alueella.

Potilas- ja sosiaaliasiamiehet antavat oikeusturvaneuvontaa kuntalaisille ja henkilöstölle. Potilas- ja sosiaaliasiamiehet tuottavat tietoa palveluiden toimivuudesta ja havaitsemistaan kehittämistarpeista toimintayksiköille ja virkamieshallintoon läpi vuoden.

Sosiaaliasiamiehellä on lainmukainen velvollisuus antaa vuosittain toiminta-alueensa kunnanhallituksille selvitys sosiaalihuollon asiakkaan aseman ja oikeuksien kehityksestä kunnassa. Myös Tampereen kaupungin potilasasiamies on antanut vuosittain oman vuosiselvityksensä. Potilas- ja sosiaaliasiamiehen selvitys käsitellään vuosittain kaupunginhallituksen lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunnassa.  

Vuosiselvitys kuvaa potilas- ja sosiaaliasiamiesten näkemystä potilaan ja asiakkaan aseman ja oikeuksien kehityksestä vuonna 2022, mutta se ei ole kokonaiskuvaus sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sairaanhoidon tilasta. Selvityksessä esitetyt tiedot perustuvat potilas- ja sosiaaliasiamiehille tulleiden potilaiden ja asiakkaiden, heidän edustajiensa sekä henkilöstön yhteydenottoihin sekä asioihin, jotka ovat tulleet esille muussa asiamiestoiminnassa.

Potilasasiamiehen asiatapahtumia oli vuoden 2022 aikana koko toiminta-alueella yhteensä 1066, joista 770 koski Tamperetta ja 20 Orivettä. Sosiaaliasiamiehen asiatapahtumia oli vuoden 2022 aikana koko toiminta-alueella yhteensä 702, joista 427 koski Tamperetta ja 23 Orivettä.

Potilasasiamieheen otettiin aiempien vuosien tapaan eniten yhteyttä avosairaanhoitoon eli terveysasemien lääkäri- ja hoitajapalveluihin liittyvissä asioissa. Seuraavaksi eniten otettiin yhteyttä sairaanhoitopiiriä koskevissa erilaisissa kysymyksissä liittyen Tays Hatanpäähän tai ylipäätään Pirkanmaan sairaanhoitopiirin palveluihin. Suun terveydenhuolto oli kolmanneksi suurin yhteydenottojen tehtäväalue. Yleisimmät syyt yhteydenottoon liittyivät tyytymättömyyteen hoidon toteuttamisessa, potilasvahinkoepäilyihin tai hoitoon pääsyyn. Selvityksessä nostetaan esille potilasasiamiehen havaintoja potilaan asemasta suhteessa omaisiin, potilaiden toiveita diagnoosien oikaisusta, terveysasemien tavoitettavuudesta erityisesti puhelimitse sekä lääkäriin pääsystä.

Sosiaaliasiamieheen otettiin aiempien vuosien tapaan ylivoimaisesti eniten yhteyttä lastensuojeluun liittyvissä asioissa. Suurin muutos viime vuosiin nähden oli, että vammaispalvelu nousi täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen ohi toiseksi suurimmaksi yhteydenottojen tehtäväalueeksi. Yhteydenottojen perusteella kuvautuu, että vammaispalvelussa on ollut huomattavia haasteita lakisääteisissä käsittelyajoissa pysymisessä. Vammaispalvelun tilanteen lisäksi sosiaaliasiamies käsittelee vuosiselvityksessä jälkihuollossa olevien asiakkaiden asemaa sekä tarkastelee huoltoriitoihin liittyviä kysymyksiä.

Vuosiselvitys potilaan ja asiakkaan asemasta ja oikeuksista vuodelta 2022 on tämän asian liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Loukaskorpi Johanna, Apulaispormestari, Johanna.Loukaskorpi@tampere.fi

Tampere-Orivesi yhteistoiminta-alueen potilas- ja sosiaaliasiamiehen vuosiselvitys potilaan ja asiakkaan asemasta ja oikeuksista vuodelta 2022 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Sanna Juurakko ja Iiris Markkanen olivat läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan ja poistuivat kokouksesta ennen päätöstä.

Valmistelija

  • Viitasaari Leena, Suunnittelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelujohtaja Leena Viitasaari, puh. 050 5538 672, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja sosiaali- ja potilasasiamies Taija Mehtonen, puh. 040 800 4186, etunimi.sukunimi@pirha.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Sosiaaliasiamiehen tehtävänä on neuvoa kuntalaisia sosiaalihuollon asiakaslain soveltamiseen liittyvissä asioissa, avustaa asiakasta muistutuksen tekemisessä, tiedottaa asiakkaan oikeuksista, toimia asiakkaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi ja seurata asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä kunnassa. Sosiaaliasiamiehen tehtävä on antaa vuosittain selvitys kunnanhallitukselle ja 2023 alkaen hyvinvointialueelle. (Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 24 §.) Sosiaali- ja potilasasiamiehet ovat siirtyneet Pirkanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023. Sosiaaliasiamiehen yhteistyö kunnan kanssa jatkuu hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeenkin varhaiskasvatukseen liittyvissä asioissa.

Terveydenhuollon toimintayksiköllä tulee lain mukaan olla nimettynä potilasasiamies (laki potilaan asemasta ja oikeuksista 11 §). Potilasasiamiehen tehtävänä on neuvoa potilaita potilaslain soveltamiseen liittyvissä asioissa, avustaa potilasta muistutuksen tai kantelun tekemisessä, tiedottaa potilaan oikeuksista ja toimia muutenkin potilaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi.

Sosiaali- ja potilasasiamiesten selvitystä on käsitelty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.3.2023. Lautakunta on käsitellyt omaan toimintaansa liittyvät sosiaaliasiamiehen huomiot ja kommentit. Selvitys on tämän asian liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen seutukunnan sosiaali- ja potilasasiamiesten selvitys vuodelta 2022 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden suunnittelujohtaja Leena Viitasaarelle,  sosiaali- ja potilasasiamies Taija Mehtoselle sekä potilasasiamies Iiris Markkaselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Leena Viitasaari, Johanna Loukaskorpi, Pirkanmaan hyvinvointialue: Taija Mehtonen, Iiris Markkanen, Sanna Juurakko, Lotta Perämaa, Katja Uitus-Mäntylä, Miia Luukko

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)