Tampereen Vesi Liikelaitoksen johtokunta, kokous 25.4.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 32 Tampereen Veden ja Pirkkalan kunnan käyttöoikeus- ja kumppanuussopimus 

TRE:2126/00.01.06/2023

Valmistelija

  • Jokela Petri, Toimitusjohtaja

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Petri Jokela,​ puh. 040 556 0604,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi  

Perustelut

Tampereen Vesi ja Pirkkala ovat tehneet tiivistä yhteistyötä vesihuollossa vuodesta 1985. Vuonna 2007 allekirjoitettiin ensimmäinen käyttöoikeus- ja kumppanuussopimus.

Pirkkalan jätevedet johdetaan nykyisin käsiteltäväksi Tampereen Veden Raholan ja Viinikanlahden jätevedenpuhdistamoille. Sulkavuoren puhdistamon valmistumisen jälkeen Pirkkalan jätevedet johdetaan käsiteltäväksi Tampereen Seudun Keskuspuhdistamolle yhdessä Tampereen, Ylöjärven, Kangasalan, Lempäälän ja Vesilahden jätevesien kanssa.

Solmittavan sopimuksen tarkoituksena on jatkaa ja kehittää Tampereen Veden ja Pirkkalan välistä vesihuoltoyhteistyötä tulevaisuudessa, kun Tampereen Veden jätevedenkäsittelytoiminta siirtyy Tampereen Seudun Keskuspuhdistamolle. Solmittava sopimus on jatkoa vuoden 2007 käyttöoikeus- ja kumppanuussopimukselle.

Tampereen Vesi huolehtii Pirkkalan puolesta Pirkkalan vesihuollon asiakaspalvelusta, verkostojen ja laitteiden käytöstä ja kunnossapidosta sekä laskuttaa Pirkkalan asiakkailta vesimaksut. Tampereen Vesi maksaa käyttöoikeusvuokraa Pirkkalan vesihuoltolaitoksen verkostoista ja niihin liittyvistä laitteistoista.

Pirkkalan verkostoon kytketyt kiinteistöt ovat liittyneet Pirkkalan vesihuoltolaitoksen asiakkaiksi. Tampereen Vesi huolehtii asiakaspalvelusta, sopimuksista ja niiden uusimisesta Pirkkalan puolesta. Pirkkalan vesihuollon asiakkaiden maksut maksetaan Tampereen Vedelle, joka huolehtii laskutuksesta ja perinnästä.

Solmittavalla sopimuksella Tampereen Vesi sitoutuu järjestämään Pirkkalan vesihuollon operoinnin tehtävät ja palvelut, huolehtimaan Pirkkalan vesihuoltolaitoksen käytöstä ja kunnossapidosta sekä vastaa yksittäisen putkirikon, pumppaamon ja automaation korjauskustannuksista 25 000 euroon saakka. Pirkkala sitoutuu saneeraamaan verkostot niin, että niiden kunto on samalla tasolla kuin Tampereella. Uudisrakennusinvestoinneista päättää Pirkkala, mutta teknisessä ratkaisussa tulee noudattaa Tampereen Veden laatutasoa (InfraRYL).

Sopimus tehdään toistaiseksi voimassa olevana, mikäli sitä ei irtisanota. Sopimus voidaan irtisanoa kahden vuoden irtisanomisajalla, mikäli osapuolet eivät noudata tässä sopimuksessa sovittuja periaatteita eikä asiaa pystytä ratkaisemaan neuvottelemalla. Tampereen kaupunki on päättänyt yhtiöittää Tampereen Vesi Liikelaitoksen. Yhtiöittämisen jälkeen sopimus siirtyy sellaisenaan Tampere Vesi Oy:lle.

Tampereen Vesi Liikelaitoksen johtokunta on käsitellyt sopimusluonnosta kokouksessaan 9.3.2023.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 24 § mukaan liikelaitoksen johtokunta päättää liiketoiminnan laatuun ja laajuuteen nähden merkittävien hankkeiden ja niitä koskevien sopimusten hyväksymisestä.

 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Jokela Petri, Toimitusjohtaja

Tampereen Veden ja Pirkkalan kunnan välinen käyttöoikeus- ja kumppanuussopimus Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n Sulkavuoren puhdistamon toiminnan käynnistymisen jälkeiselle ajalle hyväksytään.

Toimitusjohtaja tai hänen valtuuttamansa oikeutetaan sopimaan vähäisistä muutoksista käyttöoikeus- ja kumppanuussopimukseen. Toimitusjohtaja oikeutetaan tekemään teknisluonteisia tarkennuksia sopimusluonnokseen ja allekirjoittamaan sopimus päätöksen saatua lainvoiman.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mari Saastamoinen, Sanna Liljaranta, Petra Kurki/Tampereen Vesi, Jouni Korhonen/Pirkkalan kunta, Olli Niemi/Pirkkalan kunta, Johanna Saarinen