Kaupunginvaltuusto, kokous 21.8.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 124 Valtuustoaloite ainoastaan kotimaisen lihan tarjoamiseksi tamperelaisissa päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikkaruokaloissa - Keskustan valtuustoryhmä 

TRE:3314/12.00.01/2020

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pietikäinen Niina, Henkilöstöjohtaja, Niina.Pietikainen@tampere.fi

Perustelut

Keskustapuolueen Tampereen valtuustoryhmä esittää, että päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikkaruokailussa tarjotaan vain kotimaisesta lihasta valmistettua ruokaa. Myös kasvisruokien osalta esitetään suosittavaksi kotimaista tuotantoa aina, kun se on mahdollista.

Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan Voimia Oy:n välisen palvelu- ja kumppanuussopimuksen mukaisesti Voimia vastaa kaupungin ateriapalvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta. Sopimuksessa on huomioitu myös kaupungin strategisten hyvinvointi- ja elinvoimatavoitteiden toteutuminen.

Pirkanmaan Voimia Oy 26.6.2023 antamansa lausunnon mukaan arvostaa korkealaatuisia raaka-aineita ja elintarvikehankintojen kokonaistaloudellista kestävyyttä. Hankintakriteereissä huomioidaan elintarvikkeiden jäljitettävyyteen ja turvallisuuteen sekä eläinten hyvinvointiin liittyvät näkökohdat. Tällä hetkellä Pirkanmaan Voimia käyttää suomalaista naudan, sian ja siipikarjan lihaa. Mahdollisten saatavuusvaikeuksien takia tuotteita voi tulla satunnaisesti EU-alueelta. Kasvikset ja kasvisproteiinit ovat mahdollisuuksien mukaan kotimaisia. Kasvisten hankinnassa huomioidaan kasvisten sesonkiaika. Myös sopimuskumppaneiden hankintasopimuksissa huomioidaan raaka-aineiden laatu. Liha- ja kasvistuotteet ovat pääosin kotimaisia.

Tulevaisuudessa kaupunki ja Voimia painottavat yhdessä taloudellisten mahdollisuuksien asettamissa rajoissa myös laadullisia kriteerejä, joilla varmistetaan elintarvikkeiden tuoreuden ja puhtauden sekä hiilineutraalisuuden niin tuotannossa kuin logistisessa ketjussa. Tämä mahdollistaa Suomessa lähellä tuotetun puhtaan elintarvikkeen mahdollisuuksia pärjätä paremmin kilpailutuksissa. On kuitenkin huomioitava, että lainsäädäntö niin Suomessa kuin EU:ssa ohjaa tasapuoliseen ja syrjimättömään hankintamenettelyyn, joten kotimaisuutta ei voi käyttää vaatimuksena hankinnoissa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Keskustan valtuustoryhmän valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Pietikäinen Niina, Henkilöstöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hankintajohtaja Kari Paju, puh. 040 554 6050, henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen, puh. 040 707 9147 ja johtaja Lauri Savisaari, puh. 040 801 6081, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Vt. lakiasiainjohtaja Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Keskustan valtuustoryhmän valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kalle Kiili teki seuraavan toivomusponsiehdotuksen:

Valtuusto edellyttää Tampereen kaupungilta ja sen konserniyhtiöiltä, että elintarvikehankinnoissa suositaan aina kotimaisia tuotteita, kun siihen on mahdollisuus.
Tämän lisäksi lihan hankintakriteereihin lisätään vaatimus eläinten hyvinvointikriteeristöön täyttymisestä suomalaisen standardin mukaisesti. Kaupungin ruokaloissa, kuten kouluissa ja päiväkodeissa, ilmoitetaan jatkossa myös käytettyjen raakaliha- ja lihavalmisteiden alkuperämaa.

Kannatus: Pia Viitanen, Lassi Kaleva, Veikko Vallin, Joakim Vigelius ja Sirpa Pursiainen.

Päätettyään keskustelun puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, voidaanko Kiilin tekemä toivomusponsiehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska toivomusponsiehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi sen tulleen hyväksytyksi yksimielisesti.
 

Tiedoksi

Keskustan Tampereen valtuustoryhmä, tarja.alatalo@voimia.fi, maiju.suvanto@voimia.fi, Lauri Savisaari, Niina Pietikäinen, Kari Paju

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)