Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 19.9.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 83 Lausunto Tammenlehväsäätiö sr:n sääntömuutoksista 

TRE:4181/00.01.01/2023

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Johanna Saarinen, ​puh. 040 187 4582,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vt. lakiasiainjohtaja Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tammenlehväsäätiö on kaupungin tytärsäätiö ja osa Tampereen kaupunkikonsernia.

Tammenlehväsäätiö on perustettu vuonna 1983. Säätiön sääntöjen mukaan säätiö yleishyödyllisenä yhteisönä hankkii ja varustaa asunto- hoito-ja kuntoutustiloja ensisijaisesti sotainvalideille ja muille sotiemme veteraaneille sekä tämän tarpeen päätyttyä muille vanhuksille ja vammaisille sekä edellä mainittujen terveyden, toimintakyvyn ja yleisen hyvinvoinnin tukeminen, jatkuva ylläpitäminen ja edistäminen. Varsinaiset palvelut, eli kuntoutuksen, ympärivuorokautisen hoidon ja palveluasumisen tukipalveluineen on tuottanut vuodesta 2009 alkaen säätiön kokonaan omistama Tammenlehväkeskus Oy.

Tammenlehväsäätiö omistaa Tampereen Kaupissa sijaitsevan Tammenlehväkeskuksen kuntoutus-ja hoitolaitoksen ja keskuksen välittömässä läheisyydessä sijaitsevat 4 palvelukotia.

Tammenlehväsäätiön hallitus esittää muutoksia säätiön nykyisiin sääntöihin. Perusteena sääntömuutostarpeelle ovat mm. seuraavat asiat:

  • Sotainvalidien ja muiden sotiemme veteraanien poistuessa keskuudestamme myös sotainvalidi- ja veteraanijärjestöjen aktiivinen toiminta on päättymässä. Tammenlehväsäätiön hallitukseen jäseniä nykyisten sääntöjen mukaan ovat nimenneet Sotainvalidien Veljesliiton Tampereen osasto ry sekä Tampereen Sotaveteraanien Huoltoyhdistys ry. Näiden järjestöjen toiminta päättyy lähivuosien aikana.
  • Tampereen kaupunki on Tammenlehväsäätiön perustajajäsen. Säätiön omaisuutta eli rakennuskantaa on rakennettu ja kehitetty yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. ”Säätiön purkautuessa sen omaisuus on käytettävä vanhusten ja / tai vammaisten hoito-, kuntoutus- ja asunto-olosuhteiden parantamiseen Tampereen kaupungissa” (säännöt 14 §). Säätiön omistamissa palvelukodeissa asuu n. 160 tamperelaista ikäihmistä. Säätiön hallituksessa toivotaan jatkossakin Tampereen kaupungin vahvaa edustusta säätiön hallinnossa.
  • Tammenlehväsäätiön omistamat ja ylläpitämät hoito- ja kuntoutustilat on rakennettu ja kehitetty sosiaali- ja terveyspalvelujen, erityisesti terveydenhuollon hoito- ja kuntoutuspalvelujen tarpeisiin. Palvelujen järjestämisvastuun siirryttyä Tampereen kaupungilta Pirkanmaan hyvinvointialueelle, Tammenlehväkeskuksessa toteuttava toiminta ja palvelut ovat osa Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelujärjestelmää. Pirkanmaan hyvinvointialueen edustus Säätiön hallituksessa edistäisi laadukkaiden ja nykyaikaisten toimitilojen tarkoituksenmukaista käyttöä ja niiden edelleen kehittämistä todettujen asiakastarpeiden mukaisesti.


Lisäksi sääntöihin on tehty tarkennuksia toiminnan muutoksista ja tulevaisuuden näkymistä johtuen sekä säätiölain muutokset huomioiden. Tammenlehväsäätiö pysyy sääntömuutoksen jälkeenkin Tampereen kaupunkikonsernissa kaupungin tytärsäätiönä.

Tammenlehväsäätiön nykyiset säännöt ja luonnos ehdotetuista säännöistä ovat esityksen liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunki ilmoittaa lausuntonaan, ettei sillä ole huomautettavaa Tammenlehväsäätiö sr:n sääntömuutoksiin.

Tampereen kaupunki antaa suostumuksen siihen, että hallituksen kokoonpano muutetaan seuraavasti: Hallituksessa on 1.4.2024 alkaen seitsemän (7) jäsentä, joista Tampereen kaupunginhallitus nimeää neljä (4) jäsentä, Sotainvalidien Veljesliiton Tampereen osasto ry:n johtokunta yhden (1) jäsenen, Tampereen Sotaveteraanien Huoltoyhdistys ry:n hallitus yhden (1) jäsenen ja Pirkanmaan hyvinvointialue yhden (1) jäsenen. 1.1.2026 alkaen hallituksessa on viisi (5) jäsentä, joista Tampereen kaupunginhallitus nimeää kolme (3) jäsentä ja Pirkanmaan hyvinvointialue kaksi (2) jäsentä. Nimeäjä voi erottaa nimeämänsä hallituksen jäsenen kesken toimikauden, jos hän on menettänyt yleisen luottamuksensa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Olga Haapa-aho, Katja Karintaus ja Sinikka Torkkola ilmoittivat olevansa esteellisiä asian käsittelyyn. Esteellisyydet todettiin Haapa-ahon ja Torkkolan osalta hallintolain 28 §:n 5) kohdan sekä Karintauksen osalta hallintolain 28 §:n 7) kohdan perusteella. He poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Tiedoksi

Tammenlehväsäätiö sr, Arto Vuojolainen, Johanna Saarinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)