Yhdyskuntalautakunta, kokous 26.9.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 244 Asemakaava 8678, Tohloppi, Käräjätörmän pohjoisosa 

TRE:2573/10.02.01/2023

Valmistelija

  • Karppinen Elina, Asemakaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Projektiarkkitehti Raija Mikkola, puh. 040 806 3019, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh, 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 7.5.2018 päivätyn ja 19.11.2018 sekä 18.9.2023 tarkistetun asemakaavamuutoksen nro 8678. Asian hyväksyminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan. Lisätietoja osoitteessa: https://www.tampere.fi/kaupunkisuunnittelu/kaupunkiymparisto-uudistuu/tohloppi-karajatorman-pohjoisosa-asemakaava-nro-8678

Diaarinumero: TRE:2573/10.02.01/2023

Kaavan laatijat: Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön suunnittelu, asemakaavoitus, projektiarkkitehti Raija Mikkola ja projektiarkkitehti Susanna Virjo

Asemakaavaehdotus oli nähtävillä 13.12.2018 - 28.1.2019. Siitä saatiin yksi (1) muistutus. Ehdotusvaiheen muistutukseen on laadittu kaupungin vastine, joka sisältyy asemakaavan selostukseen.

Asukkaiden muistutus kohdistui alueen eteläisimpään kortteliin 2223. Muistutuksessa korttelin asukkaat toivat esiin, että korttelin 2223 rakennusoikeuden lisääminen on vahvasti ylimitoitettu ja kaavasta tulee poistaa lisärakentamissuunnitelmat. Pienempikin lisäys aiheuttaa merkittävää haittaa asumisviihtyvyydelle, kortteli on pysynyt muuttumattomana pitkään. Sisäpiha-alueeseen kuuluvat leikkipaikka, grillikatos ja sen viereinen luonnontilainen metsä. Metsäalueella ja sen erilaisilla eläimillä on suuri merkitys asukkaille. Halutaan, että metsikköön, korttelin sydämeen, ei kajota. Avonaisista parvekkeista siirtyy kesällä lämpö sisätiloihin. Parvekkeet aiheuttavat meluhaittaa viereisissä taloissa ja tupakansavua tulee parvekkeiden kautta. Avoimet parvekkeet koetaan yksityisyyttä loukkaaviksi, joka tulisi ottaa huomioon uusien rakennusten sijoittelussa.

Muistutuksessa todettiin myös, että korttelin autopaikat ovat lähes täynnä, autoja säilytetään jo nyt korttelin ulkopuolella. Uusia paikoitusalueita ja väyliä on suunnitelmassa siellä täällä korttelin alueella. Ne aiheuttavat vaaratilanteita ja meluhaittaa, haittaavat leikkialueen muodostamista ja viihtyvyyttä sekä huoltotöitä ja pelastusajoa. Tesoman valtatien melua tulee vähentää meluaidalla/-vallilla ja/tai nopeusrajoitusta laskemalla. Tarvittaessa risteyksiin on syytä rakentaa korokkeelliset suojatiet. Rakennushankkeista aiheutuu merkittävää viihtyvyyshaittaa. Hankkeet on syytä ajoittaa samaan aikaan perusparannusremontin kanssa. Tällöin parvekeongelmat voidaan korjata samassa yhteydessä.

Saadun palautteen pohjalta asemakaavan viitesuunnitelmia ja asemakaavakarttaa on tarkistettu korttelin 2223 osalta siten, että kortteliin esitetyn täydennysrakentamisen määrää on vähennetty n. 500 k-m2. Rakennusaloja ja pysäköintialueiden sijainteja tarkistamalla on saatu korttelin pihan keskeisin osa, jolla grillikatos, leikkialue ja niiden ympärillä oleva puusto sijaitsevat, säilymään pääosin rakentamattomana. Korttelin 2223 uusi rakentaminen sijoittuu pääasiassa korttelin laajennusalueelle, joka on nykytilanteessa korttelin 2223 ja Tesoman valtatien välissä sijaitsevaa suojaviheraluetta. Laajennetun korttelialueen 2223 Tesoman valtatien puoleiselle reunalle on lisätty säilytettävä puustoinen alue merkinnällä s-2.

Asemakaavan 8678 ehdotusvaiheen jälkeen kaavaan tehdyin tarkistuksin on varmistettu tavoitteiden toteutumista ja alueen vaiheittain rakentamisen mahdollisuuksia. Lisäselvitysten ja toteutettavuustarkastelujen pohjalta asemakaavakarttaa on tarkistettu siten, että kortteleita on jaettu tonteiksi ohjeellisilla tonttijaoilla. Rakennusaloja, pysäköintialueita ja kerroslukuja on tarkistettu. Yksittäisten korttelien rakennusoikeuksia on tarkistettu asumisen kokonaisrakennusoikeuden puitteissa. Kortteliin 2236 on lisätty liiketilojen rakennusoikeus. Kortteleita, yhteistiloja ja julkisivuja koskevia kaavamääräyksiä on päivitetty. Asemakaavan selostuksessa on tarkemmin kerrottu asemakaavakartalle tehdyistä tarkistuksista.

Asemakaavalla laajennetaan nykyisiä korttelialueita ja lisätään suunnittelualueen rakennusoikeutta. Alueen pääkäyttötarkoituksena säilyy asuminen. Asemakaavassa esitetty  kokonaiskerrosala suunnittelualueelle on noin 56 600 k-m2, josta asumisen kerrosalaa noin 51 900 k-m2. Kerrosalan muutos alueella on noin 38 000 k-m2.  

Asemakaavaehdotukseen tehdyt tarkistukset ja muutokset ovat luonteeltaan teknisiä muutoksia, eivätkä edellytä kaavaehdotuksen asettamista uudelleen nähtäville.

Henkilötietoja sisältävän oheismateriaalin verkkojulkisuutta on rajoitettu.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Asemakaavaehdotus nro 8678 (päivätty 7.5.2018, tarkistettu 19.11.2018 ja 18.9.2023) hyväksytään ja esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi edellyttäen, että kaavan toteuttamiseen liittyvät sopimukset on hyväksytty.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Salmen esteellisyys päättyi ja hän palasi kokoukseen.

Esteellisyys

  • Puheenjohtaja Pekka Salmi ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 5) kohdan perusteella. Salmi poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Tiina Mikkonen toimi puheenjohtajana tämän asian käsittelyn ajan.

Teodor-Pavel Hiidenlampi poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Hakijat, Pirkanmaan ELY-keskus, muistuttaja 1 kpl, asemakaavaavustajat@tampere.fi, Sirpa Lehtonen, Jaana Huttunen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)