Yhdyskuntalautakunta, kokous 10.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 263 Yhdyskuntalautakunnan vuosisuunnitelman osavuosikatsaus 1-8/2023 

TRE:5671/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Marko Sivonen, puh. 040 741 6821 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Yhdyskuntalautakunnan elokuun tilinpäätösennusteen toimintakatteen ennustetaan toteutuvan 1,5 milj. euroa vuosisuunnitelmaa heikompana. Toimintatuottojen ennustetaan toteutuvan 1,3 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempänä. Tuottojen alitusennuste johtuu rakennusvalvonnan ja asemakaavoituksen tuottojen 2,2 milj. euron alituksesta. Toisaalta katutilavalvonnan ja pysäköinninvalvonnan tuottojen ennustetaan toteutuvan 0,9 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempina. Toimintakulujen ennustetaan toteutuvan 0,2 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempina. Kaupungin kasvu sekä ilmasto- ja luonnon monimuotoisuustavoitteet kasvattavat vihersuunnittelun konsulttipalvelujen ostoja, joiden ennustetaan ylittävän vuosisuunnitelman 0,3 milj. euroa. Lisäksi konsernihallinnon sisäisten palveluostojen ja kiinteistötoimen vuokrakulujen ennustetta on pienennetty yhteensä 0,1 milj. euroa palveluryhmittäin.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi helmikuussa (KV 20.2.2023 § 26) suuruudeltaan 0,581 milj. euron talousarviomuutoksen yhdyskuntalautakunnan käyttötalousmenoihin, jolla varauduttiin pieneläinpäivystyspalvelujen hankkimiseen yksityiseltä palveluntuottajalta sekä Nurmi-Sorilan osayleiskaavaa varten vaadittavien selvitysten ja suunnitelmien tilaamiseen. Lisäksi kaupungin sisäisiä vuokramenoja pienennettiin. Valtuusto hyväksyi kesäkuussa (KV 12.6.2023 § 94) suuruudeltaan 0,8 milj. euron talousarviomuutoksen yhdyskuntalautakunnan käyttötalousmenoihin, jolla varauduttiin palkkaratkaisun kustannusvaikutuksen kattamiseen sekä tehtiin lisäys katujen päällysteiden kunnossapitoon.  

Kaupunginvaltuusto hyväksyi helmikuussa (KV 20.2.2023 § 26) yhdyskuntalautakunnan 7,04 milj. euron uudelleen budjetoinnit vuodelta 2022 siirtyneistä investointimenoista. Tästä 1,8 milj. euroa on perustoiminnan investointimenojen uudelleen budjetointeja (Enqvistinkadun siirto, Tammelan Stadion ja Västinginmäki) ja 0,24 milj. euroa on Osallistuva budjetointi -hankkeiden uudelleen budjetointeja. Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman investointimenoja uudelleen budjetoitiin vuodelle 2023 yhteensä 5,0 milj. euroa (Ranta-Tampellan viimeistelytyöt, Asemakeskuksen toteutuksen käynnistäminen, Särkänniemi-Mustalahti-Onkiniemi -projektin toteutuksen käynnistäminen). Valtuusto hyväksyi kesäkuussa (KV 12.6.2023 § 94) suuruudeltaan 3,7 milj. euron talousarviomuutoksen yhdyskuntalautakunnan investointimenoihin. Tästä 2,0 milj. euroa kohdistui Näsisaaren raitiotiesiltoja varten rakennettavien paalulaattojen kustannuksiin. Raitiotien rinnakkaishankkeiden kustannusten indeksitarkistuksiin kohdistui 0,5 milj. euroa ja Satakunnankadun kiertoliittymän ja Rongankadun rakentamisen kustannuksiin kohdistui 1,2 milj. euroa.

Yhdyskuntalautakunnan alaisuuteen kuuluvan kaupunkiympäristön palvelualueen nettoinvestointien ennuste on 59,5 milj. euroa, mikä on 3,2 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempi. Tästä yhdyskuntalautakunnan perustoiminnan nettoinvestointien ylitys on 2,2 milj. euroa. Lautakunnan talousarvioon sisältyvien Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman nettoinvestointien alitus on 4,6 milj. euroa ja Hiedanranta-kehitysohjelman nettoinvestointien alitus on 0,7 milj. euroa. 

Investointien rahoitusosuuksien ennuste on 0,5 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempi. Tästä yhdyskuntalautakunnan perustoiminnan rahoitusosuuksien alitus on 0,9 milj. euroa ja Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman rahoitusosuuksien ylitys on 0,3 milj. euroa.

Nettoinvestointien ennusteessa perustoiminnan osalta poikkeamaa vuosisuunnitelmaan aiheuttaa useampi merkittävä kohde. Enqvistinkadun jatkeen, Possiojan hulevesirummun sekä Hiedanrannan ratikkaterminaalin rakentamiset kustannetaan kokonaisuudessaan kapan investointiohjelmasta vuonna 2023, mistä osa laskutetaan myöhemmin Hiedanrannan kehitys Oy:ltä. Hervannan pohjoisakselin kaava-alueen siltatöihin päästiin vuoden 2022 jälkipuoliskolla ja kustannukset painottuvat vuodelle 2023. Morkun aukion rakentaminen viivästyi vuodelle 2023 muun ympärillä olevan rakentamisen takia. Ojalan alueen vesihuollon rakentamisen kannalta pohjaolosuhteet ovat osittain erittäin hankalat. Tohlopin sekä Tesoman taimiston kaava-alueiden rakentamista ei päästä aloittamaan täysipainoisesti tänä vuonna, jolloin vuosisuunnitelmassa varatusta rahasta on säästymässä. Rongankadun rakentamiseen ei saatu Traficomin myöntämää kävelyn ja pyöräilyn edistämisen investointitukea. Edellä mainitut kohteet aiheuttavat ylitystä muutettuun talousarvioon verrattuna.

Lautakunnan perustoiminnan talousarviossa on lisäksi lukuisia pienempiä investointikohteita, joista osasta saadaan säästöä vuosisuunnitelmaan verrattuna.   

Lautakunnan talousarvioon sisältyvien, ja erikseen talousarviossa sitovien, Viiden tähden keskusta- ja Hiedanranta-kehitysohjelmien nettoinvestointien ennusteiden alitukset johtuvat kohteiden aloitusten viivästymisistä ja siirtymisistä suunnittelusta eteenpäin (mm. Ranta-Tampellan yleiset alueet, Tampereen henkilöratapiha, Ratinan niemi, Suvannon rannat ja stadion -hanke, Hiedanrannan Sellupuiston hule- ja suotovesien hallintajärjestelmän rakentaminen sekä Sahasaarenkadun ja Hiedanrannan välinen kevyenliikenteen väylän suunnittelu ja rakentaminen).

Yhdyskuntalautakunnan alaisuuteen kuuluvan kaupunkiympäristön palvelualueen tammi-elokuun toteutuneet toimintatuotot alittavat 3,1 milj. eurolla vuosisuunnitelman ja toimintakulut alittavat 2,8 milj. eurolla vuosisuunnitelman. Toimintatuottojen alitus johtuu osaltaan toiminnan kausivaihteluista, sillä muun muassa kuluvan vuoden hulevesimaksujen laskutus ajoittuu vuosisuunnitelmasta poiketen. Toisaalta myös rakennusvalvonnan tuotot ovat toteutuneet vuosisuunnitelmaa pienempinä mitä selittää rakentamisen nopeasti hiljentynyt suhdanne. Toimintakulujen alitukseen vaikuttaa pääosin toiminnan kausivaihtelut vuosisuunnitelmaan verrattuna, sillä hankkeiden ajoitus ei toteudu välttämättä vuosisuunnitelmassa suunnitellun mukaisesti.

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista.

Lautakunnan vuosisuunnitelman katsauksessa on kuvattu palvelusuunnitelmassa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien edistyminen vuoden 2023 aikana elokuun loppuun mennessä. Yhdyskuntalautakunnan osalta toimenpidekokonaisuudet ovat edistyneet alkuvuoden pääosin hyvin. Yksittäisistä poikkeamista huolimatta kaikkiaan kahdestatoista kokonaisuudesta seitsemässä toimenpiteiden ennustetaan toteutuvan vuoden loppuun mennessä suunnitellusti ja viidessä osittain. Kokonaisuudessaan ennuste on hieman heikentynyt huhtikuun raportoinnista, mutta merkittäviä poikkeamia toimenpiteissä on kuitenkin lukumääräisesti vähän. Yksittäisistä toimenpiteistä yhdyskuntalautakunnan osalta ainoastaan liikenneturvallisuusohjelman laatimisen ja lähiöympäristösuunnitelman konseptin kehittämisen toimenpiteiden ennustetaan jäävän kokonaan toteutumatta vuoden 2023 aikana. Raportointikauden keskeisinä onnistumisina on nostettu esiin muun muassa pyöräilyagenttitoiminnan onnistunut käynnistyminen, hulevesiohjelman päivitys sekä hiilineutraaleja tekoja -ohjelman puitteissa onnistuneesti toteutetut asukaskohtaamiset. Poikkeamia ja onnistumisia on avattu tarkemmin asian liitteenä olevassa katsauksessa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Yhdyskuntalautakunnan vuosisuunnitelman osavuosikatsaus 1-8/2023 hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Marko Sivonen, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)