Yhdyskuntalautakunta, kokous 10.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 260 Tampereen kasvikattolinjaus 

TRE:3398/10.03.00/2023

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Mirjam Larinkari, puh. 040 594 0721, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 1241 626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Linjauksen tavoitteet

Tampereen kasvikattolinjauksen tarkoituksena on asettaa yhteisesti hyväksytyt tavoitteet kasvikattojen suunnittelulle, toteuttamiselle ja näiden ohjaamiselle. Linjaus perustuu eri hallintokuntien laajaan yhteistyöhön sekä eri näkemysten ja intressien yhteensovittamiseen. Linjauksessa määritellään kasvikattojen tarvetta ja edistämisen tapoja sekä kaupungin omissa kiinteistöissä että kaupungin ohjaamassa yksityisessä rakentamisessa. Linjauksen tarkoitus on ohjata, kannustaa ja jakaa tietoa sekä auttaa kohtelemaan rakennushankkeita johdonmukaisesti ja tasapuolisesti. 

Kasvikattolinjaus toteuttaa Tampereen strategian tavoitetta hyödyntää rohkeasti uusia tapoja vehreyden lisäämiseksi kaupunkiympäristössä sekä parantaa määrätietoisesti luonnon monimuotoisuuden tilaa. Kasvikatot ovat osaratkaisu Tampereen strategian tavoitteessa sovittaa yhteen kasvavan ja kestävän kaupungin haasteita keskittyen kasvun laatuun. Kasvikattolinjauksen laatiminen ja kaupungin viherkattopilotin toteuttaminen ovat sekä Hiilineutraali Tampere 2023 -tiekartan että LUMO-ohjelman toimenpiteitä.

Linjauksen laadintaprosessi

Linjauksen laatiminen käynnistettiin keväällä 2022 osana luontopohjaisia ratkaisuja kehittänyttä EU-rahoitteista UNaLab -projektia. Teemaa työstettiin ohjausryhmätyöskentelyn lisäksi kahdessa osallistavassa työpajassa. Linjausta esiteltiin luonnosvaiheessa muun muassa yhdyskuntalautakunnalle, kaupunkikuvatoimikunnalle, asunto- ja kiinteistölautakunnalle sekä rakentamisen yhteistyöryhmälle. Kesällä 2023 luonnoksesta pyydettiin lausuntoja ja mielipiteitä prosessissa mukana olleilta hallintokunnilta ja sidosryhmiltä, viranomaisilta sekä teeman kannalta merkittäviksi tunnistetuilta toimijoilta.

Lausuntoja ja palautetta oli mahdollista jättää linjausluonnoksesta 13.6. – 25.8.2023. Aineisto lähetettiin tiedoksi työn laatimisessa ja työpajoissa mukana olleille tahoille sekä teemaan liittyville viranomaisille sekä tunnistetuille sidosryhmille. Kasvikattolinjauksesta saatiin kirjaamoon yhteensä seitsemän (7) lausuntoa. Lausunnon antoivat Pirkanmaan ELY-keskus, Pirkanmaan maakuntamuseo, Pirkanmaan liitto, Tampereen kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö, Kiinteistöliitto Pirkanmaa, Talonrakennusteollisuus ry ja Hiedanrannan kehitys Oy.  Lisäksi kaupungin sisäistä palautetta vastaanotettiin kuudesta (6) yksiköstä sähköpostitse. Palautetta antoivat ympäristönsuojelu, asemakaavoitus, yleiskaavoitus, Tampereen Tilapalvelut Oy, kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka sekä viheralueet ja hulevedet. Lausuntojen ja palautteen keskeiset sisällöt ja niiden vaikutus linjauksen viimeistelyyn on esitetty erillisessä palautekoosteessa.

Linjauksen sisältö

Tampereen kasvikattolinjaus koostuu kuudesta linjauksesta, raportista ja kolmesta ohjekortista. Varsinaisten linjausten lisäksi raportissa on esitetty Tampereen kasvikattolinjauksen laatimisen prosessi ja keskeiset näkökulmat. Raporttiin on koostettu myös tietoa kasvikattojen hyödyistä, ominaisuuksista, vaikutuksista ja soveltamisen tavoista osana kaupunkisuunnittelua ja rakentamista sekä asetettu linjauksen toteuttamisen ja seurannan tavoitteet. Ohjekorttien teemoina ovat kattojen käytön mahdollisuudet, kasvualustat sekä kasvillisuuden valinta ja hoito katoilla.

Tampereen kasvikattolinjaukset ovat: 

  • Tampereella hyödynnetään kattojen tarjoamia monipuolisia mahdollisuuksia ja tunnistetaan kasvikattojen edut.
  • Kasvikatoilla lisätään vehreyttä, viihtyisyyttä ja kaupunkikuvallista laatua tiivistyvään kaupunkimaisemaan, olemassa olevia arvoja kunnioittaen.
  • Tampereen kaupunkiluonnon monimuotoisuutta parannetaan kasvikattojen avulla.
  • Kattojen suunnittelussa huomioidaan positiiviset ja negatiiviset ilmastovaikutukset ja huomioidaan eri tavat päästä ilmastotavoitteisiin.
  • Kasvikaton edellyttäminen ja rakentaminen perustuu kokonaisharkintaan ja kestävyystavoitteiden toteuttamiseen.
  • Tampereen kaupunki on vastuullinen kasvikattotoimija, joka näyttää esimerkkiä, kannustaa ja jakaa tietoa.

 

Kasvikattolinjauksen mukaan Tampereella kasvikattojen rakentamiseen velvoitetaan tai siihen kannustetaan erityisesti kantakaupungin täydennysrakentamisessa ja uusien tiiviiden alueiden asuin- ja liikerakentamisessa sekä tilanteissa, joissa kasvikatolla on erityinen merkitys hulevesien käsittelylle tai luonnon monimuotoisuudelle. 

Kasvikattolinjauksen toteuttaminen ja seuranta

Tampereen kasvikattolinjauksessa on eritelty toimenpiteet ja vastuuyksiköt linjauksen edistämiseksi. Keskeisiä toimenpiteitä ovat muun muassa kasvikattojen laatutavoitteiston laatiminen alueittain paikkatietopohjaisesti (yleiskaavoitus), kasvikattoja koskevan asemakaavamääräysten ja kattojen laatutavoitteiden määrittelyn kehittäminen (asemakaavoitus), kasvikattojen määrän ja pinta-alan seurantatiedon koostaminen (rakennusvalvonta), kasvikattojen toteuttaminen kaupungin hankkeissa linjauksen mukaisesti (kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka), vihreän infrastruktuurin teeman pilotointi osana tontinluovutuskilpailua (kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka) sekä kasvikattotiedon koostaminen ja jakaminen (eri yksiköt). 

Linjauksessa esitetään perustettavaksi hallintokuntia yhdistävä kaupunkivihreän yhteistyöryhmä, jonka tehtävänä on seurata ja ohjata Tampereen kasvikattolinjauksen toteutumista. Lisäksi ryhmän tehtävänä on seurata ja kehittää myös muita kaupunkivihreään liittyviä linjauksia ja työkaluja Tampereella, kuten viherkerrointa. Seurantatoimenpiteenä on laatia viiden vuoden kuluttua selvitys kasvikattojen kehityksestä ja kokemuksista Tampereella. Keskeisiä kasvikattolinjauksen toimenpiteitä voidaan lisäksi nostaa kaupunkiympäristön palvelualueen palvelu- ja vuosisuunnitelmiin, mitä kautta tavoitteiden toteutumista seurataan ja raportoidaan KAPA- ja kaupunkitasolla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Tampereen kasvikattolinjaus hyväksytään ohjeellisena noudatettavaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Lausunnon antajat, Mirjam Larinkari, Marika Viinanen, Pekka Heinonen, Saana Karala, Mirkka Katajamäki, Juho Korkalainen, Katri Laihosalo, Altti Moisala, Kaisa Mustajärvi, Pekka Mutikainen, Anni Nousiainen, Antonia Sucksdorff-Selkämaa, Katarina Surakka, Minna H. Tuominen, Minna Suomela (Tampereen Tilapalvelut Oy), Tapio Sten (Pirkanmaan pelastuslaitos), Jere Nieminen (Villi vyöhyke ry)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)