Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 13.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 67 Valtuustoaloite nuorisorikollisuuden ja -väkivallan selvittämiseksi ja ehkäisemiseksi Tampereella – Aila Dündar-Järvinen 

TRE:4545/03.00.01/2023

Valmistelija

  • Järvelä Kristiina, Perusopetusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Opetusjohtaja Ville Raatikainen, puh. 040 5768 949, projektipäällikkö Riikka Nopanen puh. 040 159 6794, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Aila Dündar-Järvinen esittää 18.9.2023 jättämässään valtuustoaloitteessa, että Tampereen kaupunki tekee selvityksen nuorisorikollisuudesta ja -väkivallasta, myös kouluissa tapahtuvasta, ja ryhtyy toimenpiteisiin yhdessä eri toimijoiden kanssa niiden ehkäisemiseksi esimerkiksi aloitteessa mainituin keinoin.

Aloitteessaan Dündar-Järvinen esittää ehkäisykeinoiksi esimerkiksi ennaltaehkäisevä nuorisotyön, erityisesti tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamisen, koulun ja kodin yhteistyön merkityksen korostamisen, yhteistyön vahvistamisen poliisin, järjestöjen ja yhteisöjen kanssa ja niin edelleen.

Tampereen perusopetuksen kaikilla neljännen ja kuudennen vuosiluokan oppilailla on aloitettu elokuussa 2023 tunne, vuorovaikutus- ja turvataitojen opetus. Lisäksi perusopetuksessa on aloitettu elokuussa 2023 ”Toimenpiteet nuorten jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäisemiseksi” -hanke Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella. Hanke aloitettiin muodostamalla tilannekuva ja ymmärrys nuorisorikollisuudesta, jengiytymiskehityksestä ja koulujen turvallisuustilanteesta. Tämän jälkeen on hahmoteltu eri ammattiryhmien mahdollisuuksia ja rooleja rikoskäyttäytymiseen vaikuttamisessa.

Hanketyön ensimmäiset ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat keskittyneet perusopetuksen henkilöstön koulutukseen. Keskeistä on lisätä koulun aikuisten asiantuntemusta rikoksilla oireilun ja jengiytymisen taustatekijöistä. Tämä lisää ammattilaisten mahdollisuuksia hahmottaa oman työnsä merkityksellisyyttä ja ainutlaatuisuutta ennaltaehkäisyn kannalta sekä rohkaisee toimimaan ja tekemään oman osansa. Samalla on kannustettu koulun aikuisia keskustelemaan ilmiöstä nuorten kanssa sekä reagoimaan syntyviin huolitilanteisiin. Hankkeen tarkoituksena on valmistaa materiaalia koulun henkilöstölle puheeksi ottamisen ja ilmiöstä keskustelemisen tueksi. Lisäksi kouluille laaditaan yhtenäiset ohjeet esimerkiksi väkivaltaan puuttumiseksi sekä koulutetaan henkilöstöä toimimaan tilanteissa, joissa oppilas käyttäytyy lainvastaisesti. Hankkeen kouluvalmentaja pilotoi ryhmämuotoisia puuttumisen keinoja kouluilla.

Kaupungin kaikilla kouluilla on lakiin perustuvat suunnitelmat oppilaiden suojaamiseksi kiusaamiselta, väkivallalta ja häirinnältä. Koulukohtaisen työn lisäksi perusopetuksen edustajat ovat mukana alueellisessa väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisevän toiminnan yhteistyöverkostossa.

Verkostossa on mahdollista jakaa tietoa ajankohtaisista ilmiöistä ja riskeistä. Verkostossa saatavaa olennaista tietoa jaetaan perusopetuksen turvaryhmän kautta koulujen turvatiimeille ja koko henkilöstölle. Edellä mainittujen toimien lisäksi kaupunki on kehittämässä edelleen yhteistyötään Sisä-Suomen poliisin kanssa esimerkiksi kouluyhteistyön osalta.

Kaupunginvaltuustolle pidetään 18.12.2023 iltakoulu, jonka aiheena on turvallisuus. Iltakoulussa asiaa ovat alustamassa kaupungin riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula sekä sivistyspalvelujen turvallisuuspäällikkö Henri Rikander. Tarkempina aiheina heillä ovat kaupungin yleinen turvallisuustilanne (häiriöindeksi, rikostilastot ja niiden tulkinta) sekä koulujen turvallisuus.

Kokonaisuutena voidaan todeta, että perustehtävänsä ohella Tampereen perusopetus toteuttaa tällä hetkellä useita erilaisia toimia yhteistyössä useiden eri toimijoiden kanssa, joilla se pyrkii omalta osaltaan ehkäisemään lasten ja nuorten häiriökäyttäytymistä ja lainvastaista toimintaa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Aila Dündar-Järvisen valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi. 

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Riikka Nopanen, Ville Raatikainen, Kristiina Järvelä, Ulla Ojalammi, Petri Peltonen, Mikko Tiirikainen, Harri Jurvela

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)