Kaupunginhallitus, kokous 4.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 499 Valtuustoaloite pienydinvoimalan sijoittamisen selvittämiseksi Tampereella - Joonas Kiviranta, Matti Höyssä, Antti Hiitti ja Jaakko Mustakallio ym. 

TRE:5983/14.00.01/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Lindfors Jukka, Suunnittelujohtaja, jukka.lindfors@tampere.fi

Perustelut

Joonas Kivirannan, Matti Höyssän, Antti Hiitti ja Jaakko Mustakallion sekä 12 muuta allekirjoittajaa esittävät 29.8.2022 jättämässään valtuustoaloitteessa, että tien avaaminen pienydinvoimalle tukisi myös Tampereen visiota tekemisen kaupungista edistämällä strategian osa-alueita “tulevaisuuden edelläkävijyyttä“ ja “hiilineutraaleja tekoja”. Se olisi myös tärkeä askel kohti energiaomavaraisuuden lisäämistä, ja samalla toimisimme esimerkkinä muille Suomen kaupungeille. Pienydinvoimalan etuihin lukeutuu myös ennustettava hinta, sekä hiilineutraaliutta edistävän, yhteiskunnan sähköistyksen tukeminen, Tampereen rajoja laajemminkin. On selvää, ettei pienydinvoima ole nopea ratkaisu, mutta se on silti yksi potentiaalinen komponentti pitkäjänteistä kestävän ja luotettavan energiajärjestelmän kehittämistä. Kaikista näistä syistä ehdotamme, että kaupunki selvittää pienydinvoimalalle soveltuvia sijainteja Tampereella.

Valtuustokauden aikana yleiskaavatyön ohessa laaditaan erillinen selvitys tulevaisuuden energiaratkaisuista. Tampereen maankäytön kannalta oleellinen kysymys on, mitä ovat tulevaisuuden energiaratkaisut ja miten ne voivat kaupungin alueella sijoittua ja miten niihin varautuminen on tiivistyvässä kaupunkirakenteessa huomioitava. Selvityksessä arvioidaan energian tuotantotapojen erilaisia skenaarioita, yhtenä vaihtoehtona lämmitysenergian tuottaminen pienydinvoimalla.  

Selvitys on ohjelmoitu yleiskaavan työohjelman mukaisesti valmistuvaksi vuoden 2024 loppuun mennessä. Yleiskaavoitusyksikön lisäksi selvityksen laatimiseen osallistuvat ilmasto- ja ympäristöpolitiikka -yksikkö sekä Tampereen Energia Oy.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Nurminen Mikko, Johtaja, Mikko.Nurminen@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Joonas Kivirannan, Matti Höyssän, Antti Hiitti ja Jaakko Mustakallion ym. valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa mainittuihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Yleiskaavapäällikkö Pia Hastio, puh. 040 801 6917, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Joonas Kivirannan, Matti Höyssän, Antti Hiitti ja Jaakko Mustakallion ym. valtuustoaloite ja yhdyskuntalautakunnan lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa mainittuihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.   

Tiedoksi

Joonas Kivirannan, Matti Höyssän, Antti Hiitti ja Jaakko Mustakallio, Kari Kankaala, Tampereen Energia Oy, Pia Hastio

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)