Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 12.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 112 Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhteisöjen työhyvinvointikyselyn tulokset 2023 

TRE:5854/00.01.03/2023

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Johanna Saarinen, puh. 040 187 4582, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Työhyvinvoinnin asiantuntijayritys KivaQ Oy toteutti kaupunginhallituksen konsernijaoston toimeksiannosta ja omistajaohjausyksikön koordinoimana kaupunkikonsernitasoisen työhyvinvointikyselyn. Se oli järjestyksessään neljäs kaupungin tytäryhteisöistä tehty työhyvinvointitutkimus. Aiemmat on tehty vuosina 2017, 2018 ja 2019-2020 sekä 2022.

KivaQ teki tutkimuksen Tampereen tytäryhtiöistä toisen kerran sen jälkeen, kun se voitti keväällä 2022 toteutetun palvelukilpailutuksen. KivaQ:n tutkimuksen toteutus ja tulosten asteikot poikkeavat aiemman palvelutuottajan (vuodet 2017-2021) tutkimuksesta ja siksi sen tulokset ovat verrannollisia vain vuoden 2022 tutkimuksen tuloksiin.

Kaupunkikonsernin tytäryhteisöille suunnatun yhteisen kyselyn tavoitteena on omistajaohjausnäkökulmasta muodostaa kokonaiskuva kaupunkikonsernin työhyvinvoinnista. Kyselystä saatavalla tiedolla tuetaan tytäryhteisöjen liiketoimintalähtöistä työhyvinvoinnin kehittämistä ja koko Tampereen kaupunkikonsernin johtamista.

Käytetty KivaQ W -työhyvinvointikysely sisälsi seitsemän vakiokysymystä, jotka kattoivat kuinka kivaa oli tulla töihin, työn mielekkyyden, hallinnan tunteen, työyhteisön viihtyvyyden, esihenkilöiden toiminnan, työpaikan pysyvyyden ja vaikutusmahdollisuudet työssä.

Kyselyyn vastasi 1 800/2 816 työntekijää syyskuun ja marraskuun välisenä aikana, mikä edusti 63,9 prosentin vastausprosenttia. 21 tytäryhteisöstä 16:ssa KivaQ W -indeksi oli korkeampi verrattuna KivaQn yli 43 000 vastauksen vertailuaineistoon. Indeksi vaihteli 6,98:n ja 8,80:n välillä asteikolla 1,00–10,00, ja vastausprosentit vaihtelivat huomattavasti 31,5 prosentista 100,0 prosenttiin.

Kokonaisuutena kun lasketaan yhteinen KivaQ W -indeksi kaikille tytäryhteisöille työhyvinvoinnin taso on noussut verrattuna vuoteen 2022. Tänä vuonna KivaQ W -indeksi on 7,90, kun viime vuonna se oli 7,80. Muutos on tilastollisesti merkitsevä.

Liite on salassa pidettävä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24.1 §:n 17-kohdan perusteella.

KivaQ Oy esittelee työhyvinvointikyselyn tuloksia tarkemmin kokouksessa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhteisöjen työhyvinvointikyselyn tulokset 2023 merkitään tiedoksi.

Hyvinvointikyselyn tulokset lähetetään tiedoksi konserniyhtiöiden hallitusten jäsenille hallitusten puheenjohtajien kautta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Jyrki Koskinen ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 5) kohdan perusteella. Koskinen poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Harri Hykkö oli Koskisen varajäsenenä läsnä kokouksessa asian käsittelyn ja päätöksenteon ajan.

Kokouskäsittely

Konsernijaosto myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden KivaQ Oy:n toimitusjohtaja Markus Näsmanille ja Senior Advisor ja hallituksen puheenjohtaja Ove Näsmanille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Johanna Saarinen, Saara Unnanlahti, Ville Taivassalo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)