Yhdyskuntalautakunta, kokous 19.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 364 Levähdyspaikkojen tyyppipiirustukset 

TRE:6027/08.01.02/2023

Valmistelija

  • Vandell Ari, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Liikenneinsinööri Katja Seimelä, puh. 040 149 3684, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereella on penkkejä tai muita levähdysmahdollisuuksia lähinnä puistoissa, aukioilla ja toreilla, mutta melko vähän katujen varsilla. Levähdysmahdollisuuksia on viime vuosina lisätty sisällyttämällä penkkejä uusien ja saneerattavien katujen katusuunnitelmiin. Penkkejä olisi tarve lisätä olevien katujen varsille myös erillisinä toimenpiteinä.  

Multisillan ja Peltolammin lähiöohjelmassa yhdeksi kehittämiskohteeksi nostettiin esteettömyys, ja asukkaiden toiveiden mukaisesti alueelle toteutettiin 23 uutta levähdyspaikkaa. Jotta levähdyspaikkojen suunnittelu ja rakentaminen onnistuisi kustannustehokkaasti, työssä päätettiin laatia levähdyspaikkojen tyyppipiirustukset. Tyyppipiirustukset mahdollistavat levähdyspaikkojen rakentamisen olevien jalkakäytävien ja puistokäytävien varrelle ilman erillistä rakennussuunnittelua.

Levähdyspaikkojen tyyppipiirustusten valmistelu on tehty liikennejärjestelmän suunnittelu -palveluyksikössä. Tyyppipiirustukset ovat olleet kommentoitavana viheralueet ja hulevedet, kuntatekniikan suunnittelu, rakennuttaminen ja infraomaisuuden hallinta -palveluyksiköissä sekä Tampereen Infralla. Työssä on ollut konsulttina Ramboll Finland Oy.

Tyyppipiirustuksiin voidaan tehdä myöhemmin ohjeistusta käytettäessä ja sovellettaessa havaittavia täydennyksiä tai muutoksia. Ehdotetaan, että pienehköt tekniset korjaukset voidaan hyväksyä liikennejärjestelmän suunnittelu -palveluyksikön suunnittelupäällikön päätöksellä, ja päivitetyt tyyppipiirustukset tuodaan yhdyskuntalautakuntaan tiedoksi.

Levähdyspaikkojen tyyppipiirustukset julkaistaan Tampereen kaupunkitilaohjeessa ja niiden käyttöä ohjeistetaan täydentämällä aikaisemmin laadittua esteettömyysohjekokonaisuuteen kuuluvaa kalusteet-ohjeistusta seuraavasti.

Julkisen tilan kalusteiden valinnassa tulee mahdollisuuksien mukaan ottaa huomioon ihmisten erilaisuus. Erityisesti istuinten valinnassa tulisi tarjota sopivia kalusteita eri pituisille, apuvälineitä käyttäville ja heikkovoimaisille henkilöille.

Esteettömyyden perustasolla levähdyspaikkojen suositeltava etäisyys toisistaan on enintään 250 m. Erikoistasolla penkkien välin tulee olla tiheämpi noin 50 m eli tavanomaisesti levähdysmahdollisuus tulisi tarjota jokaisessa korttelissa. Erityisen tärkeää on sijoittaa levähdyspaikka pitkän nousujakson päälle. Levähdyspaikka tulisi sijoittaa valaisimen läheisyyteen. Levähdyspaikan miellyttävyyttä lisää viihtyisä ympäristö sekä aurinkoinen ja tuulensuojainen sijainti. Uusia levähdyspaikkoja ei yleensä sijoiteta joukkoliikennepysäkkien tai muiden jo olevien istuinmahdollisuuksien viereen vaan mieluummin täydennetään penkkiverkostoa näiden väleissä. Keskustoissa pyritään välttämään penkkien sijoittamista välittömästi kaupallisten terassien viereen. Istuimista ei tulisi olla suoraa katseluyhteyttä yksityisasuntoihin.

Levähdyspaikat sijoitetaan kulkuväylien ulkopuolelle niin, että niihin on esteetön kulkuyhteys myös pyörätuolilla. Kadun varrella levähdyspaikka tulisi toteuttaa ensisijaisesti kadun ulkoreunaan jalkakäytävän tai yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän viereen. Jos tämä ei ole mahdollista voidaan tapauskohtaisesti harkiten sijoittaa penkkejä myös ajoradan ja pyörätien väliselle riittävän leveälle erotusalueelle, jolloin tulee merkitä suojatie pyörätien yli. Levähdyspaikan sijoittamisessa tulee huomioida katupuiden juuristo sekä alueella sijaitsevat johdot, putket ja kaapelit.

Yhdyskuntalautakunta on hyväksynyt x.x.20xx levähdyspaikkojen tyyppipiirustukset, jotka sisältävät tyyppipiirustukset penkille ja yksittäiselle tuolille sekä pituusleikkauksen. Tyyppipiirustuksissa on ohjeistettu

  • levähdyspaikan mitoitus
  • penkin ja yksittäisen tuolin sijoittaminen levähdyspaikalle
  • roska-astian ja valaisimen sijoittaminen levähdyspaikan ulkopuolelle
  • levähdyspaikalla käytettävät pintamateriaalit
  • levähdyspaikan talvihoidon edellyttämä väylän reunakiven madallus
  • levähdyspaikan ja väylän kaltevuudet.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Kaupunkiympäristön palvelualueella on laadittu levähdyspaikkojen tyyppipiirustukset piir.nro.1 /21813/1–3. Jatkossa Tampereen kaupungin katujen ja puistokäytävien varsille sijoitettavat levähdyspaikat suunnitellaan ja toteutetaan näiden tyyppipiirustusten mukaisesti.

Liikennejärjestelmän suunnittelu -palveluyksikön suunnittelupäällikkö päättää jatkossa tyyppipiirustusten päivittämisestä, ja päätös tuodaan yhdyskuntalautakuntaan tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Katja Seimelä, Katri Jokela, Pasi Palmu, Kaisa Rantee, Kimmo Myllynen, Olli Halme, Petri Kujala, liikennejärjestelmän suunnittelu, viheralueet ja hulevedet, kuntatekniikan suunnittelu

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)