Yhdyskuntalautakunta, kokous 19.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 366 Linja-autopysäkkien tyyppipiirustukset 

TRE:6025/08.01.02/2023

Valmistelija

  • Vandell Ari, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Liikenneinsinööri Hanna Reuterhorn, puh. 040 570 6201 ja liikenneinsinööri Katja Seimelä, puh. 040 149 3684, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereella ei ole aikaisempia omia ohjeita linja-autopysäkkien suunnitteluun. Suunnittelussa onkin aiemmin hyödynnetty Paikallisliikenneliiton bussiliikenteen infrakortteja ja mm. Tiehallinnon suunnitteluohjeita sekä muiden kaupunkien ohjeita. Tampereella on nähty tarpeelliseksi laatia omat ohjeet, jotta pysäkit suunnitellaan samoilla periaatteilla jokaisessa katuhankkeessa ja ne soveltuvat Nyssen käytössä olevalle kalustolle.

Linja-autopysäkkien tyyppipiirustusten valmistelua on tehty liikennejärjestelmän suunnittelu, viheralueet ja hulevedet, kuntatekniikan suunnittelu ja rakennuttaminen -palveluyksiköiden sekä Tampereen seudun joukkoliikenteen eli Nyssen yhteistyönä. Tyyppipiirustukset ovat olleet kommentoitavana Tampereen Infran kunnossapidosta vastaavilla. Työssä on ollut konsulttina WSP Finland Oy.

Tyyppipiirustuksiin voidaan tehdä myöhemmin ohjeistusta käytettäessä ja sovellettaessa havaittavia täydennyksiä tai muutoksia. Ehdotetaan, että pienehköt tekniset korjaukset voidaan hyväksyä liikennejärjestelmän suunnittelu -palveluyksikön suunnittelupäällikön päätöksellä, ja päivitetyt tyyppipiirustukset tuodaan yhdyskuntalautakuntaan tiedoksi.

Tyyppipiirustukset julkaistaan Tampereen kaupunkitilaohjeessa. Kaupunkitilaohjeessa on tyyppipiirustuksille seuraava soveltamisohjeteksti.

Pysäkkien suunnittelua ohjaamaan on laadittu linja-autopysäkkien tyyppipiirustukset, jotka sisältävät yleisiä suunnitteluperiaatteita ja ohjeet pysäkkien mitoituksesta ja merkinnästä. Tyyppipiirustuksissa on osoitettu ratkaisut pysäkkilevennykselle ja ajoratapysäkille tilanteissa, joissa pysäkin takaa kulkee yksisuuntainen tai kaksisuuntainen pyörätie ja siitä eroteltu jalkakäytävä tai pelkkä jalkakäytävä.

Linja-autopysäkkien tyyppipiirustuksissa ohjeistettuja yksityiskohtia ovat

  • linja-auton saapumis- ja lähtöviisteen sekä seisontatilan mitoitus
  • matkustajan odotustilan mitoitus ja käytettävät materiaalit
  • katoksen ja roska-astian sijoittaminen
  • odotustilan ja pyörätien välisen kaiteen käyttö ja mitoitus
  • suojatien merkitseminen pyörätien yli ja suojatien kohdan osoittavan raidan sijoittaminen ja materiaalit
  • pyörätiellä ja jalkakäytävällä pysäkkien kohdassa käytettävät tunnukset
  • linja-autopysäkin liikennemerkin sijoittaminen katoksettomalla pysäkillä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Kaupunkiympäristön palvelualueella on laadittu linja-autopysäkkien tyyppipiirustukset piir.nro.1 /22206/1. Jatkossa Tampereen kaupungin katualueille sijoittuvat linja-autopysäkit suunnitellaan ja toteutetaan näiden tyyppipiirustusten mukaisesti.

Liikennejärjestelmän suunnittelu -palveluyksikön suunnittelupäällikkö päättää jatkossa tyyppipiirustusten päivittämisestä, ja päätös tuodaan yhdyskuntalautakuntaan tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hanna Reuterhorn, Katja Seimelä, Timo Seimelä, Anna Levonmaa, Juha Kortteus, Satu-Anneli Marjeta, Pasi Palmu, Petri Keivaara, Tapio Lindström, liikennejärjestelmän suunnittelu, kuntatekniikan suunnittelu, viheralueet ja hulevedet, Nysse

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)