Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 21.2.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 22 Tampereen seudun työväenopiston kurssimaksut 1.8.2024 alkaen (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:4983/02.04.03/2023

Valmistelija

  • Salmenkangas Niina, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Vs. kulttuurijohtaja Niina Salmenkangas,​ puh. 040 800 4404 ja apulaisrehtori Tuula Vatanen, puh. 040 806 2400, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto,​ puh. 040 485 1059,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.6.2023) 17 § mukaisesti lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta palveluista ja tuotteista perittävien maksujen hyväksymisestä. Hallintosäännön § 20 mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan tehtävänä on järjestää vapaan sivistystyön palvelut sekä toimia kansalaisopisto-toiminnan yhteistoiminta-aluetta koskevan päätöksenteon osalta kuntien yhteisenä toimielimenä.

Laki vapaasta sivistystyöstä (24 §) määrittelee, että opiskelijoilta voidaan periä opetuksesta kohtuullisia maksuja. Tampereen seudun työväenopiston kurssimaksuja on tarkistettu viimeksi vuonna 2023 (kulttuurijohtajan viranhaltijapäätös § 24, 10.5.2023). Kustannusten nousun ja Tampereen kaupungin tulotavoitevaatimusten ja vapaalle sivistystyölle tehtyjen valtionosuuslinjausten vuoksi on katsottu, että kurssimaksuja tulee tarkistaa ja korottaa myös vuonna 2024.

Kurssimaksujen tarkistuksessa on pyritty jatkamaan Tampereen seudun työväenopiston eri ainealueiden kurssimaksupohjan yhtenäistämistä yksinkertaistamalla jaottelua ja uusimalla kurssihinnoittelutaulukkoa teknisesti. Työväenopiston kurssihinnoittelun taulukko perustuu ja jaksottuu kurssin tuntimääräiseen laajuuteen (ensimmäinen sarake vasemmalla). Lisäksi kurssikohtaisessa hinnoittelussa otetaan korottavasti huomioon suunnitteluvaiheessa tiedossa olevat mahdolliset järjestämisen erityiskustannukset, joista esimerkkejä on lueteltu taulukon alareunassa. Työväenopiston kurssisuunnittelija laskee kurssin suunnitteluvaiheessa lisäkustannusten mukaisen euromäärän, joka lisätään taulukkohinnan päälle.

Päätösehdotuksen ja liitteiden mukainen kurssimaksukorotus tulevalle lukuvuodelle on keskimäärin noin 3 %. Tulevien vuosien tarve kurssihinnoittelutaulukon tarkennuksille tarkastellaan vuosittain. Tärkeää kuitenkin on, etteivät Tampereen seudun työväenopiston kurssimaksut muodostuisi jatkossakaan eriarvoistavaksi osallistumisen esteeksi alueen asukkaille.

Tampereen seudun työväenopiston kurssimaksuista voidaan myöntää opiskelijakohtaisia alennuksia, mikäli opiskelija täyttää työväenopiston alennuksille määritellyt ehdot. Niistä yli 67-vuotiaiden alennus (-30 % kurssimaksusta) ja työttömän alennus (enintään 35 euroa) katetaan pääosin Opetushallituksen opintosetelityyppisellä avustuksella, Tampereen kaupungin kulttuuri- ja liikuntarahaston avustuksella sekä Ylöjärven kaupunginhallituksen myöntämällä avustuksella. Kaiku-kortilla myönnettävä maksuton tai alennettuhintainen kurssi vähentää suoraan työväenopiston kurssimaksutuloja. Taiteen perusopetuksen lasten ja nuorten opetuksessa olevilla on mahdollisuus hakea maksuhuojennusta lukukausittain (Tampereen seudun työväenopiston taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmat 1.8.2023 alkaen, sivistys- ja kulttuurilautakunta 18.4.2023). Sitä myönnetään enintään 10 % taiteen perusopetuksen oppilaista perheen taloudellisen tilan perusteella. Alennuksia ja maksuhuojennuksia tulee hakea erikseen ennen kurssin maksamista ja ne myönnetään hakujärjestyksessä. Huojennukset valmistelee apulaisrehtori ja niistä päättää opiston rehtori (Sivistyspalvelujen palvelualueen toimintasääntö 1.2.2024 alkaen; Toimintasäännön liite: delegoinnit kulttuurin palveluryhmä 1.2.2024 alkaen: Helpotuksen tai vapautuksen myöntäminen yksittäistapauksessa maksun, korvauksen tai saatavan suorittamisessa, hallintosäännön 37 § kohta 12 mukaisesti).

Työväenopiston kurssi-ilmoittautumisen perumiseen liittyvät maksut määräytyvät seuraavasti: Jos asiakas peruu kurssin alle seitsemän päivää ennen sen alkamista, opisto veloittaa perutun kurssin kurssimaksuna 20 euroa. Kurssipaikasta, jota ei ole peruttu ennen kurssin alkamista, veloitetaan koko kurssimaksu. Jos Sara Hildén -akatemian oppilas ei tule kurssille tai keskeyttää osallistumisensa ennen kolmatta kokoontumiskertaa kurssin alkamisesta, kurssimaksusta veloitetaan 20 euroa. Muutoin kurssista veloitetaan koko kurssimaksu.

Lisäksi työväenopistolla on käytössä 5 euron laskutuslisä, joka peritään kurssimaksun maksamisesta laskulla. Työväenopiston ohjeistuksissa kannustetaan käyttämään ennakkoon ensisijaisesti sähköisiä maksukanavia. Mikäli asiakas ei ole suorittanut maksua kurssin alkamispäivään mennessä, lähetetään asiakkaalle postitse lasku, johon lisätään laskutuslisä. Laskutuslisä peritään myös, mikäli asiakas peruu kurssin sen alkamisen jälkeen. Jos asiakas peruu kurssi-ilmoittautumisensa alle seitsemän (7) päivää ennen kurssin alkamista, opiskelija on edellä mainituilla ehdoilla velvollinen maksamaan enintään 20 euron kurssimaksun, mutta poikkeuksellisesti ei laskutuslisää, vaikka tilanteessa jouduttaisiinkin lähettämään asiakkaalle lasku.

Tampereen seudun työväenopiston kurssimaksujen sekä taiteen perusopetuksen lukukausimaksujen minimihintoja kuvaavat taulukot ovat tämän asian liitteinä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Perusteluissa kuvatut ja liitteiden mukaiset Tampereen seudun työväenopiston kurssimaksujen perusteet hyväksytään ja otetaan käyttöön 1.8.2024 alkaen. Taulukoissa määritellyt hinnat ovat minimihintoja. Taulukon ohella kurssisuunnittelussa käytetään perusteluissa kuvattua kustannusperusteista harkintaa, mikä vähentää isojen taulukkokorotusten tarvetta. Myös minimihinnat ylittävien, kurssikohtaisiin toteutuskustannuksiin perustuvien kurssimaksujen tulee pysyä kohtuullisina.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Ylöjärven edustaja Karita Jäppinen poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen yhteistoiminta-alueen asioiden tultua käsitellyiksi.

Tiedoksi

Niina Salmenkangas, Maija-Liisa Gröhn, Tuula Vatanen, Päivi Lehtinen, Jaana Hartman

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.