Yhdyskuntalautakunta, kokous 30.1.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 29 Kurssikeskuksenkadun pyörätien ja jalkakäytävän katusuunnitelma, Nirva ja Lahdesjärvi 

TRE:5201/10.03.02/2023

Valmistelija

  • Sivenius Jouni, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Katuinsinööri Petri Keivaara, puh. 050 382 6459, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Katusuunnitelma on laadittu Kurssikeskuksenkadun pyörätien ja jalkakäytävän saneeraamista varten ja se pohjautuu aiemmin tehtyyn yleissuunnitelmaan. Alue rajautuu Särkijärvenkadun, Nirvanrinteenkadun ja Vuoreksen puistokadun väliselle alueelle. Katusuunnitelmassa on esitetty muun muassa väylien tuleva sijainti, korkeusasemat, pintamateriaalit ja pintavesien kuivatus.

Kurssikeskuksenkadun reunaan on suunniteltu eroteltu pyörätie ja jalkakäytävä. Pyörätien leveys on 3,50 m ja jalkakäytävän 2,40 m. Väylien erottelu tehdään 0,1 m leveällä valkoisella massaviivalla. Kurssikeskuksenkadulle on osoitettu korotus kohtaan, jossa eroteltu pyörätie ja jalkakäytävä ylittää ajoradan. Lisäksi ajoradalle on suunniteltu hidastetöyssyt Nirvansuonkadun liittymän länsipuolelle. Kurssikeskuksenkadun ajoradan sekä pyörätien ja jalkakäytävän välialueille on merkitty katupuita. Kurssikeskuksenkadun eteläreunassa nykyisin sijaitseva linja-autopysäkki siirretään Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen pihaan.

Kurssikeskuksenkadun suunnittelun yhteydessä on Särkijärvenkadun pohjoispäähän suunniteltu eroteltu pyörätie ja jalkakäytävä. Pyörätien leveys on 2,50 m ja jalkakäytävän leveys 1,90 m. Väylien erottelu tehdään 0,10 m leveällä valkoisella massaviivalla. Särkijärvenkadun ajoradan sekä pyörätien ja jalkakäytävän välialueille on merkitty katupuita. Särkijärvenkadulle on suunniteltu uusi suojatie ja tyynyhidasteet erotellun pyörätien ja jalkakäytävän ylityksen kohdalle.

Nirvanpellonkatu katkaistaan moottoriajoneuvoliikenteeltä asemakaavan mukaisesti ja liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Nykyinen katu kavennetaan eteläpäästä 3,00 m leveäksi kivituhkapintaiseksi puistokäytäväksi.

Nirvansuonkadun eteläpäähän ajoradan länsipuolelle on suunniteltu 2,50 m leveä jalkakäytävä. Nirvansuonkadun ja Kurssikeskuksenkadun pyörätien ja jalkakäytävän liittymä korotetaan.

Jalankulun ja pyöräilyn yhteys Hylliniitynkadulta Hylliniitynreitille katkaistaan. Nykyistä maavallia jatketaan katkaistavan yhteyden kohdalle. Vallin jatko-osaan tulee matalia puu- ja pensasistutuksia.

Vuoreksen puistokadun länsipuolelle sillan kohdalle on suunniteltu eroteltu pyörätie ja jalkakäytävä. Pyörätien leveys on 2,50 m ja jalkakäytävän 1,80 m. Väylien erottelu tehdään 0,10 m leveällä valkoisella massaviivalla. Ajoradan ja pyörätien väliin on suunniteltu 0,73 m leveä betonikivipintainen erottelukaista.

Väylien pintavedet johdetaan pinnan kallistusten avulla hulevesiverkostoon ja avo-ojiin.

Väylien rakennustyöt sisältyvät kaupunkiympäristön palvelualueen vuoden 2024 vuosisuunnitelmaan ja vuoden 2025 alustavaan vuosisuunnitelmaan.

Kurssikeskuksenkadun pyörätien ja jalkakäytävän rakentamisen kustannusarvio on noin 1 400 000 euroa. Kustannusarvioon sisältyy ulkoilureitin siirtokustannukset. Kohteen toteuttamiseen saadaan valtionavustusta.

Katusuunnitelmaehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 27.11. – 11.12.2023. Ehdotuksia vastaan on tehty kaksi muistutusta.

Muistutus 1

Muistutuksessa pyydetään huomioimaan kulku Nirvansuonkadun varressa olevalle tukiasemalle myös uusien liikennejärjestelyjen toteuttamisen jälkeen.

Vastine muistutukseen 1

Suunnitelluilla toimenpiteillä ei ole vaikutusta tukiasemalle kulkuun.

Muistutus 2

Muistutuksessa pidetään suunnitelmaratkaisuja pääosin hyvinä, mutta siinä esitetään muutamia parantamistoimenpiteitä. Muistutuksessa todetaan, että seudullisilla pääreiteillä pyöräteiden leveydet pitäisi olla 3,5–4,0 metriä ja pinnoite kauttaaltaan punaista asfalttia.

Muistutuksessa esitetään, että Kurssikeskuksenkadun pyörätien ja jalkakäytävän ylityskohdan ja Nirvansuonkadun liittymän tuntumaan osoitettuja katupuita siirretään tai vähennetään näkemäesteiden poistamiseksi. Lisäksi muistutuksessa esitetään, että ylityskohdan mutkat suunnitellaan loivemmiksi ja kaarteisiin tehdään kaarrelevitykset.

Muistutuksessa pidetään Särkijärvenkadun ylityskohtaa ongelmallisena. Ajoradalle on suunniteltu tyynyhidasteet, mutta väistämisvelvollisuus on pyöräilijöillä. Kurssikeskuksenkadun ylityskohdassa väistämisvelvollisuus on moottoriajoneuvoliikenteellä ja ratkaisut ovat täten keskenään ristiriitaisia.

Muistutuksessa esitetään, että pyörätiet ja jalkakäytävät toteutetaan harjakaltevina, jotta pintavedet eivät valu väylien yli.

Vastine muistutukseen 2

Ehdotusvaiheen jälkeen on Kurssikeskuksenkadun pyörätietä levitetty 3,45 metristä 3,50 metriin sekä Vuoreksen puistokadun ja Särkijärvenkadun pyöräteitä 2,45 metristä 2,50 metriin jalkakäytäviä kaventamalla. Vuoreksen puistokadulla ei voida levittää enempää pyörätietä ilman massiivista sillanlevitystä. Särkijärvenkatu on pyörätien aluereitti ja 2,50 metrin leveys on siten tarkoituksenmukainen. Kaupungin linjausten mukaan punaista pinnoitetta käytetään pyöräteiden pääreiteillä erityiskohdissa, eikä sitä tehdä kustannus- ja kunnossapitosyistä koko väylälle. Ehdotusvaiheen jälkeen on punaisen asfaltin osuuksia kuitenkin pidennetty ja lisätty Kurssikeskuksenkadun ja Särkijärvenkadun liittymän tuntumaan.

Kurssikeskuksenkadun pyörätien ja jalkakäytävän ylityskohdan tuntumaan suunnitellut katupuut eivät aiheuta näkemäesteitä. Ylityskohdan mutkat ovat riittävän loivat ja suunnitteluohjeiden mukaiset, ja siihen on tehty tarpeellinen kaarrelevitys. Kurssikeskuksenkadun ja Nirvansuonkadun liittymän kohdalle merkitty reunimmainen katupuu on poistettu suunnitelmasta näkemäongelmien välttämiseksi.

Särkijärvenkadun pyörätie on aluereitti ja siten väistämisvelvollisuus ylityskohdassa poikkeaa Kurssikeskuksenkadulle suunnitellun pyöräilyn pääreitin ratkaisuista. Turvallisuussyistä Särkijärvenkadun suojatien tuntumaan on suunniteltu tyynyhidasteet ja merkitty väistämisvelvollisuus pyöräilijöille ylityskohtaan.

Kurssikeskuksenkadun pyörätielle ja jalkakäytävälle on suunniteltu yksipuoleinen sivukallistus. Pintavesiä ei voida johtaa tonttien suuntaan. Kadun keskikohdalla vedet on järkevää ohjata kadun ja pysäköintialueen välissä olevaan sivuojaan.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Kurssikeskuksenkadun pyörätien ja jalkakäytävän katusuunnitelma numero 1/22249 hyväksytään kustannusarvioineen muistutuksista huolimatta seuraavien ehdotusvaiheen jälkeen tehdyin muutoksin:

Pyöräteihin on tehty pieniä levityksiä.

Punaisen asfaltin osuuksia on kasvatettu.

Kurssikeskuksenkadun ja Nirvansuonkadun liittymän tuntumaan merkitty katupuu on poistettu.

Viitoitukseen on tehty pieniä korjauksia.

Maankäyttö- ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Muistuttajat, Petri Keivaara, Olli Halme, Leena Tala

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.