Kaupunginvaltuusto, kokous 18.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 51 Valtuustoaloite Tampereen kaupungin työntekijöiden yhdenvertaiseksi huomioimiseksi ja kiittämiseksi jouluna - Merve Caglayan ym. 

TRE:6232/01.00.01/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pietikäinen Niina, Henkilöstöjohtaja, Niina.Pietikainen@tampere.fi

Perustelut

Valtuutettu Merve Caglayan ym. on tehnyt 18.12.2023 päivätyn valtuustoaloitteen Tampereen kaupungin työntekijöiden yhdenvertaisesta huomioimisesta ja kiittämisestä jouluna. Aloitteen taustasyyksi mainitaan esiin nousseet tason vaihtelut henkilöstölle tarjotuissa jouluaterioissa.

Aloitteessa esitetään, että kaupunki sitoutuisi selvittämään eri yksiköiden tavat kiittää työntekijöitään jouluna ja että kaupunki laatisi ohjeistuksen yhtenevistä käytänteistä tuleville jouluille.

Kuten aloitteessa todetaan, on yhteisillä kiittämisen muodoilla merkitystä työyhteisön yhtenäisyyden ja työmotivaation luomisessa. Tampereen kaupungilla noudatettavat palkitsemisen ja huomioimisen periaatteet on kirjattu ohjeeseen 'Palkitsemisjärjestelmä Tampereen kaupungilla'. Palkitsemisen painopisteet vahvistetaan valtuustokausittain ja palkitsemisjärjestelmäkuvausta päivitetään tarvittaessa. Palkitsemista tarkastellaan palkitsemisjärjestelmäkuvauksessa laaja-alaisesti eli rahallisen palkitsemisen lisäksi osana kokonaispalkitsemista nähdään muun muassa palvelussuhdeasiat, henkilöstöetuudet ja muu henkilöstön huomioiminen.

Aloitteessa mainittu jouluaterian tarjoaminen kuuluu henkilöstön huomioimiseen. Tältä osin asia on ohjeistettu palkitsemisjärjestelmäkuvauksessa nykyisellään melko avoimella viittauksella verottajan määräysten huomioimiseen palkitsemiskäytänteissä.

Käytänteitä on aiheellista tarkastella aloitteessa esitetyllä tavalla ja asiassa annettua ohjeistusta on aiheellista tarkentaa henkilöstön tasapuolisen kohtelun sekä verottajan edellyttämän kollektiivisuusehdon täyttymisen varmistamiseksi. Teemaan liittyvä kehittämistarve on tunnistettu henkilöstöyksikössä ja aloite vahvisti kehittämiskohteiden ja asian jatkovalmistelun merkityksellisyyttä.

Henkilöstöetuuksiin ja henkilöstön huomioiseen liittyviä linjauksia käsiteltiin kaupungin viranhaltijajohdon foorumissa 18.1.2024. Henkilöstöyksikkö valmistelee käydyn linjakeskustelun pohjalta tarvittavat tarkennukset kaupungin ohjeistuksiin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi: 

Valtuutettu Merve Caglayan ym. valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi. 

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Pietikäinen Niina, Henkilöstöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen, puh. 040 707 9147 ja neuvottelupäällikkö Mirva Sampakoski, puh. 040 800 4582, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Valtuutettu Merve Caglayan ym. valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi. 

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Merve Caglayan, Niina Pietikäinen, Mirva Sampakoski

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)