Yhdyskuntalautakunta, kokous 3.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 93 Asemakaavaehdotuksen asettaminen nähtäville: XV (Tammela), Kalevan puistotie 18, Tammelan koulun kehittäminen ja kaavamääräysten tarkistaminen, kaava nro 8821 

TRE:7701/10.02.01/2019

Valmistelija

  • Karppinen Elina, Asemakaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki,​ puh. 040 124 1626,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 20.9.2021 päivätyn ja 25.3.2024 tarkistetun asemakaavamuutoksen nro 8821. Asian hyväksyminen kuuluu yhdyskuntalautakunnan toimivaltaan.

Kaavaan liittyvät selvitykset, suunnitelmat ja viitesuunnitelma sekä muuta lisätietoa osoitteesta www.tampere.fi/kaavat/8821.

Diaarinumero TRE:7701/10.02.01/2019

Kaavan laatija Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön suunnittelu, asemakaavoitus, toimistoarkkitehti Merja Kinos.

Lähtökohdat ja tavoitteet 

Lähtökohtana on Tammelan koulun kehittäminen; tontilla olevan jugend-koulun suojeleminen, punatiilisen koulurakennuksen säilyttämismahdollisuuksien tutkiminen ja mahdollisen lisärakentamisen laajuus ja uudisrakentamisen sovittaminen kaupunkikuvallisesti arvokkaaseen ympäristöön.

Asemakaavan tavoitteiksi on kirjattu tontin asemakaavan päivittäminen vastaamaan kasvatuksen ja opetuksen tilatarpeita siten, että tontin rakennusoikeus ja tontilla olevien rakennusten käyttötarkoitus säilyvät ennallaan. Tavoitteena on tutkia vakavien sisäilmaongelmien vuoksi tyhjillään olevan, vuonna 1957 valmistuneen tiilijulkisivuisen koulurakennuksen osittaista korvaamista uudisrakennuksella sekä mahdollistaa vuonna 1911 valmistuneen jugendtyylisen koulurakennuksen perusparannus sekä päivittää tontin pysäköintimääräykset. 

Asemakaavan tavoitteena on antaa osalle rakennuksia suojelumääräys, mahdollistaa terveellinen ja turvallinen oppimisympäristö sekä edesauttaa purkumateriaalien kierrätystä ja käyttöä uudisrakentamisessa.

Kaavamuutoksessa tontin käyttötarkoitus sekä rakennusoikeus 10 000 k-m2 säilytetään ennallaan.

Asemakaavaprosessin vaiheet

Aloitusvaihe

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuulutettiin nähtäville 22.10.-12.11.2020. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin yksi mielipide sekä viisi viranomaiskommenttia.

Viranomaisten kommenteissa tuotiin esiin mm. säilyttävän vaihtoehdon tutkiminen, Väinölänkadun varren rakennusosan säilyttäminen, tontin ilmanlaatu sekä purkumateriaalien käyttö.

Saadussa mielipiteessä otettiin kantaa punatiilisen koulurakennuksen säilyttämiseen sekä mahdollisen uudisrakennuksen arkkitehtuuriin sekä korkeuteen.

Valmisteluvaihe

Aloitusvaiheesta saatu palaute huomioiden laadittiin kaksi vaihtoehtoista viitesuunnitelmaa ja kaksi kaavaluonnosta. Vaihtoehdossa VE1 koko punatiilinen koulurakennus korvattiin uudisrakennuksella. Vaihtoehdossa VE2 Väinölänkadun puoleinen rakennusosa säilytettiin ja Kalevan puistotien suuntainen osa korvattiin uudisrakennuksella.

Asemakaavan valmisteluaineisto oli nähtävillä 7.-28.10.2021. Aineistosta saatiin 7 viranomaiskommenttia, 7 mielipidettä ja yksi lausunto. 

Viranomaiskommenteissa lausuttiin mm. muuntamon säilyttämisestä, uudisrakentamisen kannatettavuudesta, koulurakennuksen kokonaan tai osittain säilyttämisestä sekä tontin meluolosuhteista.

Mielipiteissä puollettiin säilyttävää vaihtoehtoa ja otettiin kantaa rakennuksen korkeuteen, arkkitehtuuriin, koululaisten saattoliikenteeseen ja liikennejärjestelyihin, puuston säilyttämiseen sekä pihasuunnitteluun.

Kaavahanke esiteltiin kaupunkikuvatoimikunnassa 12.10.2021. Lausunnossaan kaupunkikuvatoimikunta totesi, että kaavamuutoksen lähtökohtana tulee olla vanhojen rakennusten säilyttäminen ja korjaaminen. Purkamiselle tulee olla erityisen hyvät perustelut. Jos mittavat korjaustoimenpiteet johtavat tilanteeseen, jossa korjaaminen on verrattavissa uuden rakennuksen rakentamiseen, tulisi tutkia kuitenkin mahdollisuutta säilyttää osia rakennuksesta ja valita yhdeksi suunnittelun lähtökohdaksi kiertotalous ja sen tuomat mahdollisuudet tuottaa uudenlaista oman aikansa arkkitehtuuria.

Ehdotusvaihe

Valmisteluvaiheessa saadun palautteen pohjalta tutkittiin peruskorjausvaihtoehtoa, jossa koko punatiilinen koulurakennus olisi säilytetty. Rakennuksessa olevien vakavien sisäilmaongelmien, mikrobiriskien sekä nykyvaatimusten mukaisten tilatarpeiden ja talotekniikan takia päädyttiin neljänteen vaihtoehtoon, jossa rakennuksen eteläpääty peruskorjataan ja loppuosa rakennuksesta korvataan uudisrakennuksella.

Merkittävin muutos luonnosvaiheesta ehdotusvaiheeseen on koulurakennuksen säilytettävän rakennusosan sijainti sekä säilytettävän osuuden pieneneminen.

Piha-alueen ratkaisut säilyivät ennallaan.

Asemakaavan toteuttaminen

Kaavaa voidaan lähteä toteuttamaan heti sen saatua lainvoiman.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Asemakaavaehdotus nro 8821 (päivätty 20.9.2021,​ tarkistettu 25.3.2024) hyväksytään asetettavaksi julkisesti nähtäville maankäyttö-​ ja rakennusasetuksen 27 §:n mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lausunnot

Pirkanmaan ELY-​keskus,​ Pirkanmaan maakuntamuseo

Tiedoksi

Pirkanmaan ELY-keskus, Sirpa Lehtonen, Jaana Huttunen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)