Vammaisneuvosto, kokous 19.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Selvitys talvikunnossapidosta 

TRE:422/00.01.03/2024

Valmistelijan yhteystiedot

Yhdenvertaisuuskoordinaattori Mikko Ala-​ Kapee,​ puh. 040 515 6166,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Yhdenvertaisuuskoordinaattori Mikko Ala-​ Kapee,​ puh. 040 515 6166,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vammaisneuvosto toivoo kokoukseen selvitystä toimista talvikunnossapidon edistämisestä, jotta vammaisten tamperelaisten esteettömät edellytykset julkisen liikenteen ja katujen käyttämiseen myös talvella toteutuvat.

Vammaisneuvosto edellyttää, että kaupunki kiinnittää huomiota talvikunnossapidon tärkeyteen varsinkin runsaasti liikennöidyillä katuosuuksilla sekä ratikka- ja linja-autopysäkeillä. Polanteita on paljon.

Tällaisena runsaslumisena talvena tulee kiinnittää erityistä huomiota toimivan talvikunnossapitoon, jotta liikunta- ja toimintaesteisten kuntalaisten yhdenvertaiset mahdollisuusuudet liikkua toteutuvat varsinkin runsaasti liikennöidyillä katuosuuksilla.

Liikennevalojen ylityskohdat ja joukkoliikenteen pysäkit ovat erittäin haastavia toimintaympäristöjä apuvälineitä käyttäville, mikäli niitä ei ole aurattu tai liukkautta vähennetty asianmukaisin toimenpitein. Suuri ongelma on aura-autojen jättämät lumivallit, joiden yli on pyörätuolilla ja rollaattorilla mahdotonta päästä. Näkövammainen kuntalainen ei havaitse kadun reunaa ja siirtymistä ajoradalle. puutteellisen talvikunnossapidon takia. Edellä kuvatut olosuhteet aiheuttavat vaaratilanteita.

Asian ajankohtaisuuden vuoksi huomasin, että myös yhdenvertaisuuslakia valvova yhdenvertaisuusvaltuutettu on nostanut aiheen esiin:

"Kaikilla ihmisille tulee olla yhdenvertainen mahdollisuus päästä työpaikoille, oppilaitoksiin, viemään lapsia päiväkotiin ja harrastuksiin ja elämää normaalia elämää. Tämän toteutuminen ei saa olla kiinni siitä, kuinka talvikunnossapito on hoidettu."

Tampereen Infra Oy:n toimitusjohtaja Lauri Niemi, kunnossapitoinsinööri Lassi Jokinen kaupunkiympäristön palvelualueelta, Tampereen Infra Oy:n projekti-insinööri Reijo Lahtinen ja Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Jorma Koutonen esittelevät asian.

 

 

Päätösehdotus oli

Kirjataan keskustelu tiedoksi.

Päätös

Merkittiin esittely ja käyty keskustelu aiheesta tiedoksi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)