Kaupunginhallitus, kokous 4.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 91 Pirkkala–Linnainmaa-raitotie, tilannekatsaus Linnainmaan katuverkosta ja vaihtopysäkistä 

TRE:2685/08.01.01/2022

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Mikko Nurminen,​ puh. 040 801 2665 ja joukkoliikennejohtaja Mika Periviita, puh. 050 326 7007,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi sekä kehitysjohtaja Ville-Mikael Tuominen, puh. 050 343 0700, etunimi.sukunimi@tampereenraitiotie.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Valtuusto 24.4.2023 Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä päätti, että ”Linnainmaan joukkoliikenneterminaalin toteutuksessa tutkitaan toteutussuunnitteluvaiheessa ratkaisuja, joilla varmistetaan henkilöautoliikenteen sujuvuus Mäentakusenkadulla ja samalla varmistetaan joukkoliikenneterminaalin toimivuus.”

Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa-allianssi on laatinut toimivuustarkastelut Linnainmaan katuverkon vaihtoehdoista, joissa Mäentakusenkadun vaihtopysäkin kohdalla on sekaliikennekatu tai joukkoliikennekatuosuus. Lisäksi on tehty herkkyystarkastelu tilanteessa, jossa raitiotien toteutussisältöön kuuluva uusi Mäentakusenkadun rinnakkainen katuyhteys ei olisi toteutunut Linnainmaan aluekeskukseen.

Linnainmaan aluekeskukseen, Mäentakusenkadulle suunniteltu ratikka- ja bussiliikenteen välinen vaihtopysäkki on erittäin merkittävä Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennejärjestelmälle. Tällä raitiotielinjan päätepysäkillä kohtaa ratikkalinja keskustasta Linnainmaalle ja bussilinjat Linnainmaan aluekeskukseen ympäröiviltä alueilta Kangasalta, Vatialasta, Sorilasta, Hervannasta, Vehmaisista, Atalasta ja Ojala-Lamminrahkan alueilta.

Linnainmaan vaihtopysäkillä kulkuneuvon vaihtaminen on suunniteltu järjestettäväksi laiturin yli. Laiturin yli -ratkaisusta on erittäin hyviä kokemuksia nykyisen itäisen ratikkalinjan Kaupin kampuksen päätepysäkiltä. Linnainmaan vaihtopysäkin aamuruuhkan klo 6–9 matkustajamäärä on nykyiseen Kaupin kampuksen päätepysäkkiin nähden yli kolminkertainen ja vaihtavien matkustajien määrä lähes nelinkertainen. 

Linnainmaan aluekeskuksen katuverkon liikenteelliset toimivuustarkastelut osoittavat, että uusi Mäentakusenkadun kanssa rinnakkainen katuyhteys on ensiarvoisen tärkeä ajoneuvoliikenteen ja joukkoliikennejärjestelmän toimivuudelle.

Linnainmaan katuverkon osalta ei ole tässä yhteydessä linjattavaa. Pirkkala–Linnainmaa-allianssi jatkaa katusuunnitelmien laatimista. Katusuunnitelmat tulevat kevään aina kahdesti nähtäville ja ne on tarkoitus hyväksyä yhdyskuntalautakunnassa allianssin kehitysvaiheen aikana elokuun loppuun mennessä. Allianssin katusuunnitelmien laatimisen lähtökohtaoletuksena on, että uusi katuyhteys Linnainmaan aluekeskukseen tullaan rakentamaan osana raitiotiehanketta ja se tullaan toteuttamaan ennen Mäentakusenkadun vaihtopysäkkialueen rakentamista.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Pirkkala–Linnainmaa-raitotien vaihtoterminaali toteutetaan Mäentakusenkadulle siten, että Mäentakusenkatu säilyy ajoneuvoliikenteen mahdollistavana sekaliikennekatuna. Raitiotien rakentamisen yhteydessä toteutetaan Citymarketin pohjoispuolelle uusi katuyhteys ajoneuvoliikenteelle Piettasenkadulta Aitolahdentielle.

Muilta osin kaupunginhallituksen Pirkkala–Linnainmaa-raitotien Linnainmaan katuverkon ja vaihtopysäkin tilannekatsauksesta käymä keskustelu merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle ja kehitysjohtaja Ville-Mikael Tuomiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Mikko Nurminen, Mika Periviita, Jukka Lindfors, Ari Vandell, Ville-Mikael Tuominen/Tampereen Raitiotie Oy, Sari Valjus ja Markus Kytölä/Pirkkala–Linnainmaa -allianssi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)