Perustelut
Kaupungin retkeilypalveluiden järjestämistä ohjaa retkeilyn kehitysohjelma v. 2021–2025. Asunto- ja kiinteistölautakunta hyväksyi 14.12.2023 § 155 kehitysohjelman päivityksen vuosille 2024-2025. Ohjelma päivitettiin vastaamaan kaupunginhallituksen 19.12.2022 § 510 hyväksymän järvi- ja luontomatkailun tiekartan 2022-2026 tavoitteita. Retkeilyn kehitysohjelman mukaisesti jatkossa kiinnitetään aiempaa vahvemmin huomiota esteettömyyteen. Ohjelmassa on linjattu, että esteettömät luontopalvelut eivät sisälly kehitysohjelman kustannuksiin, vaan ne toteutetaan erillisellä rahoituksella. Esteettömien kohteiden toteutus on merkittävästi kalliimpaa kuin perinteinen retkeilyrakentaminen, eikä retkeilypalveluiden perusrahoituksella kohteiden toteutus siksi ole mahdollista.
Esteettömien luontopalveluiden toteutussuunnitelmassa on esitetty palveluiden nykytila, ja tehty esitykset uusista esteettömistä reiteistä ja kohteista. Esteettömiä luontoreittejä on retkeilypalveluiden vastuualueella nykytilanteessa kolme, jotka sijaitsevat Kintulammilla, Suolijärvellä ja Tohlopissa. Reittien yhteispituus on 1,9 kilometriä. Esteettömiä luontokohteita on kaksi: Vähäjärven katselulaituri ja Tohloppijärven katselulaituri, joka sijaitsee esteettömän suoluontoreitin yhteydessä.
Toteutussuunnitelman taustatyönä kartoitettiin 17 potentiaalista esteettömän reitin tai luontokohteen aluetta. Toteutukseen valittavien kohteiden alueellinen kattavuus, helppo saavutettavuus, kustannustehokas toteutus ja olemassa olevaan rakenteeseen tukeutuminen olivat kriteereinä toteutussuunnitelman kohdevalinnassa. Tarkasteluihin perustuen toteutussuunnitelmaan esitetään neljän luontoreitin rakentamista vaativiksi esteettömiksi reiteiksi. Kohteet ovat Kintulammin nykyisen esteettömän reitin jatkaminen sekä Olkahisten Hangasniemen, Vuoreksen Koukkujärven ja Viikinsaaren reittien perustaminen esteettömiksi. Lisäksi esitetään neljälle kohteelle esteettömiä kalastuspaikkoja. Kohteet ovat Kaukajärven Riihiniemessä, Suolijärvellä, Pahalammilla ja Eteläpuistossa Tammerkosken alajuoksulla.
Toteutussuunnitelman kokonaiskustannukset ovat 262 000 euroa. Kohteiden toteutusta esitetään vuosille 2026-2028. Kustannusvaikutus vaihtelee kolmena toteutusvuotena 85 000-90 000 euroa välillä. Esteettömien luontoreittien kustannusarvio on yhteensä 222 000 euroa ja esteettömien kalastuspaikkojen kustannusarvio 40 000 euroa.
Toteutussuunnitelman kohteet on käsitelty ja hyväksytty ympäristönsuojeluyksikössä ja viheralueet ja hulevedet -yksikössä. Suunnitelmaluonnos esiteltiin vammaisneuvostolle helmikuussa 2024. Vammaisneuvosto oli tyytyväinen suunnitelmaan, ja piti suunnitelmaa ja sen taustatyönä tehtyä kartoitusta huolellisesti valmisteltuna ja eri esteettömyyden muodot huomioivana.
Tästä toteutussuunnitelmasta pois rajatut potentiaaliset esteettömien luontopalveluiden kohteet eivät ole lopullisesti hylättyjä kaikilta osin. Esimerkiksi Kauppi-Niihamaan ei tässä suunnitelmassa esitetä esteettömän reitin tai kohteen toteutusta, sillä suunnittelu on perusteltua tehdä osana laajempaa tarkastelua kuten kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelman yhteydessä. Mutta esimerkiksi Halimasjärven ja Makkarajärven-Viitastenperän luonnonsuojelualueiden esteettömien luontopalveluiden toteutukset hylättiin luontoarvojen takia, joten niiden tarkastelua ei ole perusteltua avata uudelleen.
Esteettömien luontopalveluiden toteutussuunnitelma esitetään hyväksyttäväksi ohjeellisena. Suunnitelman pohjalta laaditaan asukkaita ja sidosryhmiä osallistaen kohdekohtaiset detaljisuunnitelmat. Kohteet toteutetaan vaiheittain talousarvion puitteissa.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Esteettömien luontopalveluiden toteutussuunnitelma hyväksytään ohjeellisena.
Investointeja vaativista toimenpiteistä päätetään erikseen talousarviossa vuosina 2026-2028.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.