Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 14.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 155 Retkeilyn kehitysohjelman v. 2021–2025 päivittäminen vuosille 2024–2025 

TRE:5408/00.01.02/2023

Valmistelija

  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Metsätalouspäällikkö Anne Tuominen, puh. 050 517 7053, etunimi.j.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Retkeilyn kehitysohjelma v. 2021–2025 ohjaa kaupungin retkeilykohteiden ylläpitoa ja huoltoa, uusien kohteiden suunnittelua ja toteutusta, yleistä kehittämistä sekä viestintää ja vuorovaikutusta. Kehitysohjelma valmisteltiin vuonna 2020, jolloin retkeilyn ja luontoliikkumisen palvelut organisointiin uudelleen, ja palvelukokonaisuuden järjestäminen vastuutettiin kiinteistötoimelle vuoden 2021 alusta lukien. Kehitysohjelma päätettiin päivittää vuoden 2023 aikana, jotta se vastaa kaupunginhallituksen hyväksymän (19.12.2022 § 510) järvi- ja luontomatkailun tiekartan 2022–2026 tavoitteisiin.  

Vuosille 2024–2025 päivitetyssä retkeilyn kehitysohjelmassa on raportoitu ohjelmakauden kolmen ensimmäisen vuoden toteutuminen. Siinä on esitetty päivitetyt toimenpiteet ohjelmakauden kahdelle viimeiselle vuodelle sekä palvelun järjestämisen kustannukset. Päivitystyössä on otettu huomioon em. tiekartan lisäksi pormestariohjelma, muut kaupungin uudet ohjelmat ja selvitykset sekä tuore tutkimustieto ja asukaspalaute.

Vuosien 2021–2023 aikana retkeilypalveluita on kehitetty mm. uudistamalla Hervantajärven retkeilyalue ja Kiimajoen melontareitti taukopaikkoineen. Melonnan ja muun vesiliikkumisen taukopaikkoja on lisätty laajasti Näsi- ja Pyhäjärven saarissa ja rannoilla kuten Kauppi-Niihamassa. Nämä taukopaikat palvelevat myös maalla tapahtuvaa ja jään aikaista liikkumista. Uusia tulentekopaikkoja palveluineen on rakennettu yhteensä 22 kappaletta ja uusia laavuja 3 kappaletta. Myös viestintää on kehitetty monin tavoin. Merkittävimmät parannukset ovat Tampereen kaupunkiseudun ulkoilun ja retkeilyn karttapalvelu ja Outdoors Tampere -verkkosivusto sekä retkikohteiden yhdenmukaiset infotaulut. Kaikkiaan retkeilypalveluita on kehitetty suunnitellusti lukuun ottamatta Kintulammin ja Oriveden Pukalan välistä Teeren taival -reittiä, jonka toteutus on viivästynyt ulkoilureittisuunnitelman päätöksestä tehtyjen valitusten takia. 

Jatkossa retkeilypalveluiden kehittämisessä kiinnitetään aiempaa vahvemmin huomiota luonnon saavutettavuuden, esteettömyyden ja ihmisten yleisen liikkumisen lisäämiseen, jotta luonnosta saatavat fyysiset ja psyykkiset hyvinvointivaikutukset lisääntyvät. Palveluverkostoa kehitetään jatkossakin yhdessä asukkaiden, sidosryhmien, kaupungin eri yksiköiden sekä muiden Tampereen kaupunkiseudun kuntien kanssa.

Päivitetyn kehitysohjelman perusteella vuosina 2024–2025 rakennetaan uusia retkeily- ja maastopyöräilyreittejä, tulentekopaikkoja ja laavuja palveluineen, sekä uudistetaan luontopolkuja. Palveluverkoston täydentyessä ylläpidon ja huollon merkitys kasvaa. Merkittävimpiä vuotuisen ylläpidon kohteita ovat reittien ja taukopaikkojen viikoittainen huolto, polttopuuhuolto sekä vuokrakämppien hoitaminen.

Ohjelmakauden lopussa Tampere ympäristöineen on valtakunnallisesti esimerkillinen retkeilyn ja luontoliikkumisen kohde asukkaille ja matkailijoille. Reitit ulottuvat asukkaiden lähialueille, ja retkeilypalveluita kuten hyvin opastettuja reittejä ja taukopaikkoja oheispalveluineen on saatavilla kävelymatkan tai Nysse-siirtymän päässä kotiovelta. Reitit ovat turvallisia ja terveellisiä käyttää, ja ne tuottavat hyvinvointia ja elämyksiä kaikille tasapuolisesti.

Retkeilyn kehitysohjelmassa on esitetty palvelun järjestämisen kustannukset vuodelle 2024 sekä kustannusarvio vuodelle 2025 talousarvion valmistelun pohjaksi. Kustannukset muodostuvat ylläpidosta, suunnittelusta ja toteutuksesta sisältäen kaikki työkustannukset sekä uusien ja uudistettavien kohteiden materiaalihankinnat, kaluston, tiestön ja rakennusten ylläpidon ja huollon sekä polttopuut ja muut kuluvat materiaalit. Kehitysohjelmassa esitetyt kustannukset eivät kuitenkaan sisällä esteettömien luontokohteiden rakentamisen kuluja, mutta kehittämisen ja suunnittelun kulut sisältyvät. Esteettömien kohteiden toteutus on merkittävästi kalliimpaa kuin perinteinen retkeilyrakentaminen, ja kustannukset riippuvat siitä, mitkä kohteet päätöksenteossa etenevät toteutukseen tehdyn tarveselvityksen pohjalta. Esteettömät luontokohteet esitetäänkin toteutettavaksi erillisellä rahoituksella.

Vuonna 2026 retkeilypalveluissa on tarkoitus siirtyä voimakkaan kehittämisen vaiheesta olevan palvelurakenteen ylläpidon ja parantamisen vaiheeseen. Kehitysohjelman jatkoksi valmistellaan retkeilyn palveluohjelma, joka ohjaa jatkossa palvelun järjestämistä ja kehittämistä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Hyväksytään liitteenä olevan Retkeilyn kehitysohjelman 2021–2025 päivittäminen vuosille 2024–2025.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Metsätalouspäällikkö Anne Tuominen oli asiantuntijana läsnä kokouksessa ja hän poistui ennen päätöksentekoa.

Asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen puheenjohtaja esitti pidettäväksi 5 minuutin kokoustauon.

Tiedoksi

Virpi Ekholm, Heli Toukoniemi, Niko Suoniemi, Suvi Holm/Ekokummpanit Oy, Petri Mäkelä/Ekokumppanit Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.