Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 18.12.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 151 Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuoden 2025 vuosisuunnitelma (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:3381/02.02.01/2024

Valmistelija

  • Salmi Pekka, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Maaret Kastelli, puh. 040 806 3309 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2025 talousarvion ja vuosien 2025–2028 taloussuunnitelman kokouksessaan 11.11.2024 § 170. Vuosisuunnitelmaesitys perustuu valtuuston hyväksymässä talousarviossa osoitettuihin sitoviin määrärahoihin ja tuloarvioihin.

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmalla edistetään myös pormestariohjelman sisältöjä. Vuosisuunnitelmaan kootaan lautakunnan alaisen toiminnan suunnittelua ohjaavat palvelusuunnitelmien toimenpidekokonaisuudet ja vuosittaiset talousarviotavoitteet sekä niitä toteuttavat toimenpiteet. Lisäksi vuosisuunnitelma sisältää kuvauksen palveluryhmien toiminnasta ja taloudesta sekä riskiprofiilin ja keskeiset sisällöt henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta. Vuosisuunnitelmassa esitetään myös hankintasuunnitelma. Vuosisuunnitelmasta raportoidaan lautakunnalle huhtikuun, elokuun ja vuoden lopun tilanteesta. 

Elinvoima- ja osaamislautakunnan toimenpiteissä korostuvat yhdenvertaisten koulutusmahdollisuuksien ja työllistymiseen johtavan koulutuksen edistäminen, yrityspalveluiden ja kohtannon kehittäminen, kansainvälisyyden vahvistaminen sekä opetuksen pitkäjänteinen kehittäminen. Yhdenvertaisia koulutusmahdollisuuksia ja työllistymiseen johtavaa koulutusta edistetään mm. luomalla uusia, asiakaslähtöisiä mahdollisuuksia työllistyä työvoimatarvealoille, toimeenpanemalla nuorten työllisyysohjelmaa sekä aloittamalla kummikoulutoiminta kaupunginosakehittämisen kohdealueilla. Yrityspalveluja kehitetään mm. uudistamalla startup-yritysten palveluja, kehittämällä digitaalisia yritys- ja elinvoimapalveluja. Kohtaantoa edistetään mm. työllistymistä edistävää toimintaa ja palvelutuotantoa suuntaamlla sekä toteuttamalla yhteiset palvelutarvearviot työnantajille. Kansainvälisyyttä vahvistetaan mm. työmarkkinalähtöistä kansainvälisen työvoiman ja startupien houkuttelua sekä osaajien pitovoimaa kehittämällä sekä valmistautumalla englanninkielisen lukiokoulutuksen käynnistymiseen. Kasvatuksen ja opetuksen pitkäjänteistä kehittämistä tuetaan mm. valmistelemalla vuoteen 2035 ulottuva Tampereen kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen polku sekä kaikki koulutusasteet kattava digivisio yhteistyössä sivistyspalvelujen kanssa. Työllisyysjaostolle kohdentuvat toimenpiteet sisällytetään lautakunnan vuosisuunnitelmaan.

Elinvoima- ja osaamislautakunnan talous muodostuu kolmesta palveluryhmästä (ammatillinen koulutus, lukiokoulutus sekä työllisyys- ja kasvupalvelut) ja Tampereen seudun työllisyysalueen taseyksiköstä. Toimintakate vuoden 2025 vuosisuunnitelmassa on 143,5 milj. euroa. Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuosisuunnitelman toimintakate poikkeaa 1,468 milj. euroa valtuuston hyväksymästä talousarviosta, johtuen lisäsiirroista työllisyys- ja kasvupalveluista konsernihallinon kilpailukyky ja innovaatiot -ryhmään konsernijohtajan päätöksellä.

Lautakunnan toimintatulot 192,5 milj. euroa muodostuvat pääosin ammatillisen koulutuksen valtionosuuksista, Tampereen seudun työllisyysalueen kuntien maksuosuuksista ja palveluryhmien ulkoisesta projektirahoituksesta. Ammatillisen koulutuksen yhteistoimintasopimuksen mukaisesti valtiolta ammatilliseen koulutukseen saatava yksikköhintarahoitus käytetään kokonaisuudessaan ammatillisen koulutuksen järjestämiseen. Vuosisuunnitelman valmistelussa ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoitukseksi on arvioitu 97,8 milj. euroa, mikä on 2,1 milj. euroa vähemmän kuin vuoden 2024 varsinaisella suoritepäätöksellä myönnetty rahoitus. Valtionosuustuloa esitetään oikaistavaksi OKM:n päätöksen mukaiseksi talousarviomuutoksella.

Lautakunnan toimintamenot ovat yhteensä 336,1 milj. euroa. Toimintamenot jakautuvat palvelukokonaisuuksittain seuraavasti: ammatillinen koulutus 31 %, lukiokoulutus 12 %, työllisyys- ja kasvupalvelut (muu kuin työllisyysalueen toiminta) 33 % sekä Tampereen seudun työllisyysalue 24 %. Tampereen rahoitusosuus työttömyystuista sisältyy työllisyys- ja kasvupalvelut -palveluryhmän avustuksiin ja sen suuruudeksi on vuoden 2025 vuosisuunnitelmassa arvioitu 39,7 milj. euroa.

Keskeisinä muutoksina kuluvaan vuoteen ovat Tampereen seudun työllisyysalueen toiminnan aloitus 1.1.2025, vastaanottokeskuksen toiminnan loppuminen 31.7.2024, työllisyysalueen Tampereen maksuosuuden kohdistuminen työllisyys- ja kasvupalveluihin, työttömyysturvan laajentuminen, elinkeinopalvelujen toiminnan yhdistyminen työllisyys- ja kasvupalvelujen -palveluryhmään sekä strategisen elinkeinopolitiikan siirtyminen konsernihallinnon kilpailukyky ja innovaatiot -ryhmään.

Lautakunnan investointisuunnitelma on yhteensä 3,405 milj. euroa. Suunnitelma sisältää ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen sekä työllisyys- ja kasvupalveluiden investoinnit. Lukiokoulutuksen investoinnit kohdistuvat Pyynikintie 2:n ja Lyseon lukion ensikertaisiin kalustamisiin sekä Sammon keskuslukion auditorioon. Ammatillisen koulutuksen hankinnat kohdistuvat ajoneuvojen, liikkuvien työkoneiden, kevyiden ja raskaiden koneiden sekä muiden laitteiden hankintaan. Työllisyys- ja kasvupalvelujen investointi kohdistuu DATE2-projektiin.

Elinvoima- ja osaamislautakuntaan nähden sitovaa on toimintakate (pl. valtuustoon nähden erikseen sitovat erät) ja nettoinvestoinnit (pl. valtuustoon nähden erikseen sitova erä).

Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuosisuunnitelmaan sisältyvät seuraavat valtuustoon nähden erikseen sitovat erät:

  • Ammatillinen koulutus, tilikauden tulos 0,0 milj. euroa
  • Ammatillisen koulutuksen nettoinvestoinnit, -2,0 milj. euroa
  • Tampereen seudun työllisyysalue, tilikauden ylijäämä (alijäämä) 0,0 milj. euroa

Elinvoima- ja osaamislautakunnan työllisyysjaosto on Tampereen kaupungin organisaatioon kuuluva toimielin, joka vastaa työvoimapalvelujen järjestämisestä yhteistoiminta-alueella vuoden 2025 alusta alkaen. Yhteistoiminta-alueeseen kuuluu 16 kuntaa Pirkanmaalta. Päätöksenteossa ovat mukana Akaa, Kangasala, Nokia, Orivesi, Tampere, Valkeakoski, Virrat, Ylöjärvi, Juupajoki, Kuhmoinen, Lempäälä, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Urjala ja Vesilahti.'

Yhteistoimintasopimuksen mukaisesti yhteistoiminta-alueen talous on osa Tampereen kaupungin talousarviota, taloussuunnittelua ja kirjanpitoa. Työllisyysalueen toiminnasta muodostetaan kirjanpidollinen taseyksikkö, jolla yhteistoiminta-alueen piiriin kuuluvan toiminnan talous eriytetään kirjanpidossa. Taseyksikölle kohdistetaan työllisyysalueen välittömät ja välilliset kustannukset. Elinvoima- ja osaamislautakunnan työllisyysjaosto hyväksyi Tampereen seudun työllisyysalueen vuosisuunnitelman 10.12.2024 § 37.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Salmi Pekka, Johtaja

Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuoden 2025 vuosisuunnitelma hyväksytään.

Palvelualueen johtaja oikeutetaan tekemään vuosisuunnitelmaan teknisiä korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Tuomas Huhtala oli läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan ja poistui kokouksesta päätöksen jälkeen.

Tiedoksi

Pekka Salmi, Regina Saari, Mari Aalto, Kirsi Viskari, Timo Antikainen, Mikko Koskela, Tuomas Huhtala, Max Liikka, Pauliina Laisi, Maaret Kastelli

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)