Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 27.9.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 89 Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen saneerauksen loppuraportti 

TRE:409/11.03.03/2021

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Toimitusjohtaja Petri Jokela, puh. 040 556 0604 ja controller Sami Suojanen, puh. 040 801 6656, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakimies Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupungin konsernijohdolle 27.12.2021 toimittamassaan raportissa Tampereen Vesi Liikelaitoksen toimitusjohtaja toteaa, että Kaupunojan vedenpuhdistuslaitoksen saneeraus on valmistunut joulukuun 2021 aikana ja suunniteltu talousveden tuotantotavoite 54 000 m3 vuorokaudessa on saavutettu. Tuolloin hankkeen loppudokumentointi oli vielä kesken.

Tampereen Vesi Liikelaitoksen johtokunta hyväksyi 24.8.2022 § 67 Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen saneerauksen loppuraportin. Se on tehty liikelaitoksen omana työnä.

Kaupinojan pintavesilaitoksen remontoitiin vuosina 2010-2022. Hankkeen tavoitteena oli parantaa vuonna 1928 rakennetun Kaupinojan laitoksen toimintaa ja vesihuollon toimintavarmuutta niin, että laitos pystyy toimimaan Ruskon pintavesilaitoksen korvaavana varalaitoksena ja käyttää toista vesilähdettä kuin Rusko. Kaupinojan laitoksen raakavesilähteenä on Näsijärvi, kun taas Ruskon laitos ottaa vetensä Roineesta.

Kaupinojan laitoksen saneeraus ja laajennus eteni tarveselvityksen, esisuunnittelun ja yleissuunnittelun kautta toteutukseen KVR-urakkamuotoisena (kokonaisvastuurakentaminen) vuosina 2010-2018. Kun KVR-urakassa ei saavutettu kaikkia asetettuja tavoitteita, käynnistettiin jatkoprojekti Kaupinojan saneerauksen loppuun saattamiseksi (KOSLS), jossa edettiin yleis- ja toteutussuunnittelun kautta rakentamiseen vuosina 2018-2021. Kaupinojan laitos saavutti sataprosenttisen tuotantokapasiteetin vuoden 2021 lopussa ja sitä on käytetty Ruskon laitoksen rinnalla vuoden 2022 alusta lukien.

Hankkeen kokonaiskustannukset vuosilta 2010-2022 olivat 33,2 milj. euroa (alv 0 %). KVR-vaiheen kokonaiskustannukset olivat 24 milj. euroa, saneerauksen loppuvaiheen (KOSLS) kustannukset 4,6 milj. euroa ja erillishankintojen kustannukset molemmissa vaiheissa yhteensä 4,6 milj. euroa.

Loppuraportissa käsitellään myös hankkeen kokemuksia, virheitä ja opetuksia. Niitä ovat mm. aliresurssointi, tiedonkulun ja valvonnan pettäminen, projektin lähtötietojen vajavaisuus sekä hankintaosaamisen ja -kokemuksen puutteet. Tampereen Vesi on jo tehnyt useita muutoksia toimintaansa vuosina 2018–2021 näiden havaintojen pohjalta. Näitä muutoksia ovat mm. panostaminen hankkeiden resursointiin ja riskienhallintaan, hankintaosaamisen vahvistaminen sekä hyvien käytäntöjen ja menettelytapojen kehittäminen valvontaan ja päätöksentekoon.

Tarkempi kuvaus havainnoista on luettavissa raportista.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen saneerauksen loppuraportti merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Konsernijaosto myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden Tampereen Vesi Liikelaitoksen toimitusjohtaja Petri Jokelalle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Sami Suojanen, Petri Jokela, Tampereen Vesi Liikelaitos (tampereenvesi@tampere.fi)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)