Kaupunginhallitus, kokous 11.3.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 109 Sijoitustoiminnan ja ottolainauksen vuosiraportit 2023 

TRE:1012/02.02.01/2024

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kuntalain mukaan valtuusto päättää varallisuuden hoidon ja sijoitustoiminnan perusteista. Kaupunginvaltuusto on 16.9.2019 § 140 hyväksynyt rahoituksen ja sijoitustoiminnan periaatteet. Ottolainoista ja sijoituksista raportoidaan normaalirytmillä talousraportoinnin yhteydessä ja lisäksi kerran vuodessa yksityiskohtaisemmin vuosiraportin muodossa kaupunginhallitukselle.

Toiminnassa on noudatettu valtuuston hyväksymiä rahoituksen ja sijoitustoiminnan periaatteita sekä konsernijohtajan hyväksymiä vuosisuunnitelmia.

Sijoitussuunnitelmaa laadittaessa odotukset vuoden 2023 tuotoille olivat kohtuullisen positiiviset, sillä suunnitelman mukaisella omaisuuslajien allokaatiolla ja riskillä arveltiin saavutettavan noin 7 prosentin tuottoa pitkällä aikavälillä. Keskuspankit olivat aloittaneet koronnostot ja korkosijoitusten osuuden pientä kasvua tavoiteltiin. Vuodesta 2023 muodostui osake- ja korkosijoitusten osalta lopulta hyvä vuosi, erityisesti aivan vuoden lopun kovan kirin ansiosta. Kiinteistösijoituksille viime vuosi oli vaikea, koska kohonneet korot nostivat myös arvonlaskennassa käytettävää tuotto-odotusta, mikä taas hiljenneen markkinan ohella johti kiinteistöjen arvojen laskuun. 

Vuoden 2023 lopussa kaupungin sijoitusten määrä oli 30,6 milj. euroa (2022: 29,0 milj. euroa) ja vuoden tuotoksi muodostui +5,8 prosenttia (2022: -9,5 %). Parhaiten kaupungin salkussa tuottivat korkosijoitukset ja heikoiten kiinteistösijoitukset. Tuotto jäi tavoitteena olleesta eläkeyhtiöiden keskimääräisestä tuotosta hieman, noin puoli prosenttiyksikköä. Tarkempia tietoja liitteenä olevassa raportissa.

Rahoitustoimintaa on niin ikään harjoitettu valtuuston hyväksymien periaatteiden ja konsernijohtajan hyväksymän lainanottosuunnitelman mukaisesti. Vuoden 2023 lopussa kaupungin lainamäärä oli 854 milj. euroa ja se pieneni vuoden aikana 72 milj. eurolla. Rahalaitoksille oleva pitkäaikainen velka pieneni vain hieman, sen sijaan tytäryhtiöille konsernitilin kautta muodostunut velka pieneni huomattavasti, noin 123 milj. euroa. Vuoden vaihteessa kuntatodistuksin nostettua lyhytaikaista velkaa oli 60,0 milj. euroa.

Yhdessä 108,4 milj. euron suuruisten rahoitusleasing-​vastuiden kanssa kaupungin velkavastuut yhteensä olivat tilinpäätöshetkellä 962,1 milj. euroa.

Markkinakorot nousivat viime vuonna edelleen ja saavuttivat huippunsa syksyllä. Kaupungin korkokuluihin markkinakorkojen nousu ei valunut koko painollaan, sillä efektiivistä korkokulujen nousua jarruttivat tehdyt koronvaihtosopimukset ja noin 59 prosenttia lainojen koroista oli suojattu vuoden lopulla. Kokonaiskoroksi,​ joka sisältää viitekorot,​ marginaalit ja koronvaihtosopimukset,​ muodostui viime vuonna 2,7 prosenttia. 6 kuukauden euribor-koron keskiarvo oli 3,7 prosenttia (ilman lainamarginaaleja). Myös ottolainauksen toteutumista on tarkempaa tietoa liitteenä olevassa raportissa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Sijoitustoiminnan ja ottolainauksen vuosiraportit 2023 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Jukka Männikkö, Heini Ruski

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)