Perustelut
Tampereen seudun kasvatus- ja opetusalan osaamisen kehittämispalvelu Osake on toimintamalli, joka kehittää Tampereen kaupunkiseudun varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen henkilöstön osaamista niiltä osin kun tarpeet ovat seudullisia. Palveluita tuotetaan tarvelähtöisesti strategisiin teemoihin, jotka kuntien olisi joka tapauksessa järjestettävä henkilöstölleen.
Osakkeen osaamisen kehittämisen erilaiset roolit ovat 1) koulutustoiminto, 2) tiedontuotanto, 3) kehittämistoiminto ja 4) yhteistyötoiminto. Yksityiskohtaisempi toteuttaminen sovitaan vuosittain laadittavan toimintasuunnitelman ja budjetin mukaisesti.
Seudullisen kasvatus- ja opetusalan osaamisen kehittämispalvelujen eli Osake-toimintamallin sopimuskausi Lempäälän kunnan alaisuudessa päättyy 31.12.2023. Tampereen kaupunkiseudun kuntajohtajakokous käsitteli Osake-toimintamallin hallinnollista vastuuta kokouksessaan 30.6.2023, ja hyväksyi Tampereen kaupunkiseudun sivistyspalveluiden työryhmän esityksen pohjalta siirron Tampereelle.
Tampereen kaupungin organisaatiossa Osake-toimintamallin koordinaatio sijoittuu sivistyspalvelujen palvelualueen yhteisten palvelujen kokonaisuuteen. Tämä on perusteltua, koska suurin osa Osake-toiminnan koulutettavapäivistä kohdistuu varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen sekä perusopetuksen palveluryhmiin.
Tampereen kaupunkiseudun sivistyspalvelujen työryhmä hyväksyi kokouksessaan 21.9.2023 seudullisen sopimuksen, ja päätti lähettää sopimuksen hyväksyttäväksi jäsenkuntiin.
Sopimus on voimassa toistaiseksi voimassa olevana 1.1.2024 alkaen. Sopimuksen voimaantulo vaatii, että se on kaikissa kunnissa allekirjoitettu. Sopimusta tarkastellaan valtuustokausittain. Mahdolliset sopimusmuutokset tehdään kirjallisesti ja varmennetaan allekirjoituksin.
Kullakin kunnalla on oikeus irtisanoutua Osake-sopimuksesta tekemällä kirjallinen irtisanomisilmoitus viimeistään kunkin kalenterivuoden syyskuun viimeiseen päivään mennessä. Näin tehty irtisanoutuminen tulee voimaan irtisanoutumisvuoden lopussa.
Osake-toiminnan perusrahoituksen vuosibudjetti on sopimuksen voimaantullessa 1.1.2024 yhteensä 340 000 euroa. Kustannukset jaetaan alle 19-vuotiaan väestön suhteessa (Tilastokeskuksen tuottaman viimeisimmän tilaston mukaan). Perustoiminnan kuntakohtaiset kustannukset koulutettavapäivineen on esitetty päätöksen liitteenä olevassa taulukossa. Tampereen osalta kustannukset ja koulutettavapäivät on jaettu erikseen varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kesken. Osake-toiminnan koordinaation siirtyminen Tampereelle ei kasvata Tampereen kaupungin toimintamenoja.
Perusrahoituksen lisäksi Osake-toiminta hakee strategista kehittämistä tukevaa ulkopuolista rahoitusta (mm. opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen kehittämisrahoitukset). Ulkopuolisesta rahoituksesta sovitaan erillisillä hankesopimuksilla rahoittajan ohjeiden mukaisesti. Valtionavustustoiminnan lisäksi erillisellä budjetilla tuotetaan seudullista digitaalista oppimateriaalia.
Kolmansille tahoille (kuten muun Pirkanmaan kunnat ja yksityiset palveluntuottajat) tarjottavista palveluista perittävistä maksuista sovitaan kolmansien kanssa erikseen, ja ne eivät sisälly tähän sopimukseen.
Sopimuksen vastuuhenkilö on sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja Lauri Savisaari.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Tampereen kaupunki toimii 1.1.2024 alkaen seudullisen kasvatus- ja opetusalan osaamisen kehittämispalvelujen koordinaattorina.
Liitteenä oleva 1.1.2024 alkaen toiseksi voimassa oleva sopimus seudullisesta kasvatus- ja opetusalan osaamisen kehittämispalveluista (Osake) hyväksytään.
Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja Lauri Savisaari.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.