Perustelut
Kaupunginhallitus hyväksyi 27.1.2020 kaupungin ensimmäisen palkkaohjelman periaatteet vuosille 2020–2024. Hyväksytyn palkkaohjelman painotuksia tarkennettiin kaupunginhallituksessa 28.11.2022 kunta-alan sopimusratkaisuun sisältyvän kehittämisohjelman ja hyvinvointialueiden myötä muuttuneen kaupunkiorganisaation näkökulmasta. Palkkaohjelman viisivuotiskausi on päättymässä ja sen vaikuttavuutta ja merkitystä paikallisen palkkausjärjestelmän kehittämisessä on arvioitu jatkovalmistelun pohjaksi.
Palkkaohjelman laatimisella on haluttu vahvistaa suunnitelmallisuutta ja ennakointia paikallisten järjestelyerien kohdentamiseen sekä lisätä avoimuudella ja läpinäkyvyydellä luottamusta työnantajan ratkaisuihin palkankorotusten kohdentamisessa. Palkkaohjelmaan nostetuilla kehittämiskohteilla on pyritty erityisesti varmistamaan kaupungin peruspalkkojen kilpailukykyisyyttä ja vaikuttamaan positiivisesti henkilöstön saatavuuteen ja pysyvyyteen.
Palkkaohjelman viisivuotiskaudelle osuneista työehtosopimusratkaisuista tuli jakoon merkittäviä paikallisia eriä. Yhteistoiminnallisesti laadittu palkkaohjelma on antanut raamit paikallisten erien jakamiselle ja neuvotteluissa henkilöstön edustajien kanssa on viime vuosina saavutettu kaikilla sopimusaloilla yhteisymmärrys. Korotuksia on kohdennettu palkkaohjelmassa linjattuihin kehittämiskohteisiin käytettävissä olevien varojen puitteissa.
Henkilöstöyksikkö tilaa Tilastokeskukselta vuosittain ansiotietojen vertailutiedot pääkaupunkiseutuun, muihin suuriin kuntiin (Turku, Oulu, Lahti, Kuopio ja Jyväskylä) sekä lähikuntiin (Kangasala, Nokia, Lempäälä, Pirkkala, Orivesi, Ylöjärvi, Hämeenkyrö ja Vesilahti) verraten. Uusimmat ansiotiedot perustuvat lokakuun 2023 palkka-aineistoon. Palkkavertailussa käsitellään ansiotietoja kokonaisansioiden keskiarvon ja mediaanin osalta palkkahinnoittelutunnuksittain ja osin rekrytointihaasteellisten alojen osalta nimikkeittäin. Tämän aineiston pohjalta ensimmäisellä palkkaohjelmakaudella tehdyt paikalliset korotukset peruspalkkoihin ovat olleet onnistuneita, eikä merkittäviä korjaustarpeita vertailukuntiin nähden ole aineiston pohjalta havaittavissa.
Tilastokeskuksen aineiston lisäksi asiaa on tarkasteltu kaupungin yksiköiden havaintojen perusteella. Saatavuus- ja pysyvyyshaasteissa on havaittu lievää parannusta etenkin rekrytointihaasteellisten alojen osalta. Palkkaohjelman toimenpiteiden todellista vaikuttavuutta voidaan kuitenkin arvioida vasta pidemmän aikavälin seurannan perusteella.
Palkkaohjelma on ollut toimiva strategisen johtamisen väline, minkä vuoksi uuden palkkaohjelman valmistelu on katsottu tarkoituksenmukaiseksi. Uuden palkkaohjelman painotuksista ja priorisoinneista on käyty keskustelua ylimmän johdon työpajassa 28.10.2024 sekä johdon ja pääluottamusmiesten yhteistoiminnallisessa työpajassa 18.11.2024.
Palkkaohjelma on henkilöstöpoliittinen suunnitelma, jonka periaatteista kaupunginhallitus päättää. Hallintosäännön 15 § mukaisesti kaupunginhallituksen tehtävänä on edustaa kaupunkia työnantajana ja vastata kaupungin henkilöstöpolitiikasta. Kaupunginhallitus päättää kaupungin ja henkilöstön yhteistoimintaa, henkilöstön kehittämistä, työterveyshuoltoa ja palkitsemista koskevista periaatteista sekä muista merkittävistä henkilöstöpoliittisista linjauksista ja periaatteista. Palkkaohjelma 2025–2029 tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi myöhemmin.
Kaupunginhallitukselle esitellään kokouksessa keskeisiä havaintoja palkkaohjelman vaikutuksista ja kaupunginhallituksen esitetään keskustelevan nostoista uuden palkkaohjelman valmisteluun.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Kaupungin palkkaohjelman 2020–2024 raportointi ja uuden palkkaohjelman 2025–2029 valmistelun tilannekatsaus merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.