Kaupunginhallitus, kokous 30.9.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 372 Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimintamallin uudistamisen tilannekatsaus 

TRE:3896/00.01.03/2024

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701 ja yhteysjohtaja Maggie Keskinen, puh. 040 703 1145, etunimi.sukunimi@tampere.fi sekä Tampereen ja Pirkanmaan EU-edustaja Brysselissä Harri Airaksinen, puh. 040 504 1215, etunimi.sukunimi@tampere.eu

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunki, Pirkanmaan liitto, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä, Pirkanmaan hyvinvointialue, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto käynnistivät vuoden 2023 aikana vuoropuhelun yhteistyön tiivistämisestä EU-toiminnan osalta. Taustalla olivat Tampereen korkeakoulujen yhdistyminen, Pirkanmaan hyvinvointialueen toiminnan käynnistyminen sekä muun yhteisen edunvalvontatyön tiivistyminen viime vuosina. Vuoropuhelun seurauksena yhteisiä tavoitteita ja toimintaa haluttiin päivittää ja kirkastaa. Yhteistyön kehittämisen tueksi tehtiin laaja haastattelututkimus, jossa haastateltiin toimeksiantajien lisäksi pirkanmaalaisia, kansallisia ja kansainvälisiä sidosryhmiä.

Tämän pohjalta käytiin neuvotteluja eri kumppaneiden kanssa EU-toiminnan tavoitteiden kirkastamiseksi ja toiminnan tarkoituksenmukaisimmaksi organisoinniksi vastaamaan tulevan EU-edunvalvontatoimintaympäristön haasteita. Alueen EU-toiminnan tavoitteiden ja toiminnan uudistamisen kannalta tunnistettiin keskeiseksi huomioitavaksi tekijäksi globaalit toimintaympäristön muutokset ja niiden heijastuminen EU-politiikkaan. Esimerkkejä tällaisista muutoksista ovat eurooppalaisen omavaraisuuden ja teollisuuspolitiikan uusi tuleminen, eurooppalaisen puolustus- ja turvallisuuskyvykkyyden vahvistaminen sekä energiasiirtymän vauhdin kiihtyminen. Lisäksi EU:n lisääntyvällä sääntelyllä on vaikutuksia myös paikallishallintoon. Tampereen ja Pirkanmaan toimijoiden yhteistyön tiivistämisen lisäksi tarvitaan myös vahvempaa ennakoivaa yhteyttä Suomen EU-politiikkaan ja valtion eri toimijoihin, jotta alueen tavoitteita pystytään vaikuttavasti edistämään.

Neuvotteluiden tuloksena päätettiin, että EU-toiminta tullaan vahvemmin nivomaan yhteen Pirkanmaan edunvalvontaryhmän toimintaan sekä seudun yritys- ja elinkeinotoimintaan, kuitenkin turvaten kaupungin ja kehyskuntien tukitarpeet. Osana uuden EU-toimintamallin kokonaisuutta Brysselin toiminta tullaan jatkossa ostamaan palvelusopimuksella kaupunkiseudun elinkeinoyhtiö Business Tampereelta. Kaupunginhallitus on käsitellyt kokonaisuutta kokouksessaan 8.4.2024 § 150 (TRE:1590/00.01.02/2024).

Uuden toimintamallin valmistelua on viety eteenpäin siirtymällä uuteen toimistotilaan Brysselissä, sivustojen ja toimiston viestinnällinen ilme on uudistettu ja ohjausryhmä on järjestäytynyt uudelleen. Kumppaneina toiminnan suunnittelussa ja käynnistämisessä on Tampereen kaupunki, Pirkanmaan liitto, Pirkanmaan hyvinvointialue, Tampereen korkeakouluyhteisö, Tampereen kauppakamari, Pirkanmaan yrittäjät, Business Tampere ja Tampereen kaupunkiseudun kunnat. EU-toimiston johtajan lisäksi resurssia tullaan vahvistamaan EU-edunvalvonta-asiantuntijan rekrytoinnilla. Kokonaisuuteen kuuluu myös rahoitusasiantuntijan resurssi sekä työtilaisuuksien tarjoaminen korkeakouluharjoittelijoille. Toimintamallia, rahoitusrakennetta ja kumppanuuspohjaa neuvotellaan vielä yksityiskohtien osalta syksyn aikana ja vaikuttavuutta arvioidaan toiminnan käynnistyessä täyteen mittaansa. 

Vuoden 2025 toiminnan osalta painottuu erityisesti uuden EU-parlamentin ja komission verkostojen tuntemus, kumppaneiden ohjelmarahoitustarpeisiin liittyvä palvelu ja mahdollisuuksien tunnistaminen, aktiivinen viestintä uudistuneesta toiminnasta, keskeisten verkostojen haltuunotto ja tiiviin yhteyden luominen Tampereen ja Pirkanmaan edunvalvontatoimijoiden ja Brysselin toimiston välillä. Kansallisen ja EU-edunvalvonnan yhteensovittamista työstetään vuoden 2024 ja 2025 aikana. Uuden toimintamallin seurauksena Tampereella tehtävää EU-edunvalvontaa on vahvistettu. Keskeisten kumppaneiden ja verkostojen kanssa tehtävää yhteistyötä koordinoidaan ja hyödynnetään entistä vaikuttavamman edunvalvonnan ja rahoituksen kotiuttamisen hyödyntämiseksi.

Tampereen kaupunginhallitukselle annetaan tilannekatsaus uudistuneen EU-edunvalvontatyön järjestäytymisestä, ajankohtaisista asioista ja tulevan tekemisen painopisteistä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimintamallin uudistamisen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle, yhteysjohtaja Maggie Keskiselle sekä Tampereen ja Pirkanmaan EU-edustaja Harri Airaksiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Mikko Nurminen, Lauri Savisaari, Pekka Salmi, Anna-Kaisa Heinämäki, Maggie Keskinen, Harri Airaksinen, Tiina Elovaara, Neea Loimuvirta

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)