Kaupunginhallitus, kokous 4.11.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 430 Tampereen kansallisen kaupunkipuiston päivitetyn hakemusrajauksen nähtäville asettaminen 

TRE:4923/11.04.00/2018

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Yleiskaavapäällikkö Pia Hastio, puh. 040 801 6917 ja suunnittelupäällikkö Marika Viinanen, puh. 040 658 6364, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kansallinen kaupunkipuisto on maankäyttö- ja rakennuslaissa (MRL 68–71 §) määritelty rakennettua kulttuuriympäristöä ja kaupunkiluontoa yhdistävä aluekokonaisuus​. Kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta päättää ympäristöministeriö kaupungin hakemuksen pohjalta. 

Tampereen kansallisen kaupunkipuiston valmistelu käynnistyi 17.9.2012 tehdyn valtuustoaloitteen pohjalta. Kaupunkipuiston tarveselvitys laadittiin vuosina 2013–2016, ja kaupunginhallitus hyväksyi sen 20.2.2017 hakemusvalmistelun pohjaksi. Varsinainen hakemusvalmistelu käynnistettiin vuonna 2018. Tampereen kansallisen kaupunkipuiston hakemus (kaupunginhallitus 7.12.2020 § 517) toimitettiin ympäristöministeriöön tammikuussa 2021. Sen valmistelulle pyydettiin kuitenkin lisäaikaa hakemuksen täydentämistä varten tiettyjen maankäytön hankkeiden keskeneräisyyden takia (kaupunginhallitus 4.10.2021 § 450). Tampereen kansallisen kaupunkipuiston valmistelua on jatkettu vuonna 2024. Kansallisen kaupunkipuiston edistäminen on ollut pormestariohjelman tavoite valtuustokausilla 2017–2021 ja 2021–2025.

Kaupunkipuiston rajausta on tarkennettu lisäaikapäätöksessä mainittujen maankäytön hankkeiden edettyä vuosien 2021–2024 välillä. Suurin muutos on Tampereen kansallisen kaupunkipuiston hakemuksessa (kaupunginhallitus 7.12.2020 § 517) käytetyn muutosaluemerkinnän poistaminen ja sen korvaaminen varsinaisella rajalla Eteläpuiston ja Viinikanlahden alueella. Lisäksi Kaupin urheilupuiston asemakaavamuutoksen valmistuttua kansallisen kaupunkipuiston rajaa on voitu täsmentää Kaupin urheilupuiston alueella. Edellä mainittujen kolmen kohteen lisäksi rajaukseen on tehty jonkin verran pienempiä tarkistuksia ja teknisiä korjauksia Tampereen kaupungin omistamilla alueilla. Kaupunkipuistorajausta on esimerkiksi tarkistettu Näsijärven rannassa Puistosillan molemmissa päissä toteutuneiden reittien ja viheralueiden mukaisesti. 

Eteläpuistossa on käynnissä asemakaavanmuutos, jossa alueen maankäyttöä kehitetään pormestariohjelman mukaisesti virkistyskäytön lähtökohdista. Kansallisen kaupunkipuiston kriteerien täyttyminen on kirjattu Eteläpuiston asemakaavamuutoksen tavoitteisiin. Kansallisen kaupunkipuiston arvojen näkökulmasta merkittävin muutos on aikaisemmista rakentamistavoitteista luopuminen ja nykyisen asemakaavan liikennealueiden korvaaminen rannassa viheraluemerkinnöillä. Kaupunkipuiston päivitetty hakemusrajaus kulkee Eteläpuisto-kadun pohjoisreunassa, sillä katualueella kasvaa viheralueen kannalta merkittävää puustoa. Nalkalan rampin alueella rajaus noudattelee aikaisempaa muutosalueen rajaa. Jos Eteläpuiston asemakaavanmuutos ei tule voimaan ennen kaupunkipuistohakemuksen hyväksymiskäsittelyä, on Eteläpuiston olennaisten arvojen turvaamiseksi tarpeen antaa erillismääräyksiä. 

Viinikanlahden asemakaavamuutos on tullut voimaan syksyllä 2024. Tampereen kansallisen kaupunkipuiston kriteerien täyttyminen on ollut yksi kaavatyön tavoitteista. Kaupunkipuiston päivitetty hakemusrajaus perustuu Viinikanlahden alueella asemakaavan viheraluerajoihin. Rantapuiston lisäksi soutu- ja melontakeskus, uimaranta sekä Viinikanlahden satama on sisällytetty kaupunkipuistoon. Koska Viinikanlahden toteuttaminen perustuu rantatäyttöihin, kansallisen kaupunkipuiston rajaus kulkee nykytilassa osittain vesialueella. Lopputilanteessa rannan viheralueet tulevat olemaan nykyistä rantareittiä leveämmät ja yhteydet jatkuvia.

Kaupin urheilupuiston asemakaavanmuutos on tullut voimaan kesällä 2021. Kaupunkipuiston rajausta on päivitetty urheilupuiston pohjoispuolella perustuen asemakaavan lähivirkistysaluemerkintään (VL7), luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeisiin alueisiin ja alueen pääreitteihin. 

Rajausmuutokset vaikuttavat Tampereen kansallisen kaupunkipuiston osa-aluejakoon. Muutosaluemerkinnän poistamisen vuoksi keskustan kohdealuejakoa on päivitetty. Eteläpuisto sisällytetään kohdealueeseen 1.3 Keskusta-akselit. Ratinan suvanto sekä Nalkalan ja Ratinanniemen rannat liitetään kohdealueeseen 1.4 Ratina. Viinikanlahti ja Ratinanranta muodostavat jatkossa kohdealueen 1.5 Viinikanlahti. Lisäksi osa-alueen 6. Lappi-Kauppi-Niihama kohdealueiden 6.2 ja 6.3 välistä rajaa on tarkistettu Kaupin urheilupuiston pohjoispuolella. 

Tampereen kansallinen kaupunkipuisto ilmentää Tampereen merkitystä suomalaisena teollisuuskaupunkina, joka kytkeytyy ainutlaatuiseen sijaintiin järvien ja harjujen solmukohdassa. Tampereen kansallisen kaupunkipuiston alue täyttää hyvin kaupunkipuistoille asetetut kriteerit. Hakemusrajauksen päivitykset vahvistavat kansallisen kaupunkipuiston kriteereiden täyttymistä erityisesti laajuuden ja eheyden sekä ekologisuuden ja jatkuvuuden osalta. 

Päivitetty Tampereen kansallisen kaupunkipuiston hakemusrajaus (päivätty 4.11.2024) asetetaan julkisesti nähtäville 30 päivän ajaksi asukkaiden ja osallisten palautteenantoa varten. Nähtäville asetetaan aluerajauskartta, siihen liittyvä seloste sekä selosteen liitteenä neljä karttaluonnosta (Tampereen kansallisen kaupunkipuiston osa-alueet, kulttuurihistorialliset arvot, luontoarvot sekä viher- ja siniverkosto). Nähtävilläolon jälkeen mahdollinen palaute huomioidaan hakemuksen viimeistelyssä.

Tarkistettu Tampereen kansallisen kaupunkipuiston hakemus hyväksytään kaupunginhallituksessa alkuvuodesta 2025, jonka jälkeen kaupunki esittää ympäristöministeriölle hakemuksen hyväksymistä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kansallisen kaupunkipuiston päivitetty, 4.11.2024 päivätty hakemusrajaus hyväksytään asetettavaksi julkisesti nähtäville asukkaiden ja osallisten palautteenantoa varten.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle ja yleiskaavapäällikkö Pia Hastiolle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Mikko Nurminen, Pekka Salmi, Lauri Savisaari, Virpi Ekholm, Tero Tenhunen, Jukka Lindfors, Kari Kankaala, Elina Karppinen, Pia Hastio, Marika Viinanen, Timo Koski, Mirkka Katajamäki, Mirjam Larinkari

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)