Kaupunginhallitus, kokous 4.9.2023

§ 365 Oikaisuvaatimus koskien korvaushakemusta lainapyörätoiminnan aloitepalkkiosta 

TRE:1956/03.07.01/2023

Valmistelija

  • Pietikäinen Niina, Henkilöstöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen, puh. 040 707 9147 ja henkilöstön kehittämispäällikkö Marju Leinonen, puh. 040 806 2937, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vt. lakiasiainjohtaja Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Entinen Tampereen kaupungin työntekijä on lähettänyt kirjaamoon aloitepalkkiota koskevan korvaushakemuksen 20.3.2023. Henkilöstöjohtaja on päätöksellään 6.6.2023 hylännyt aloitteentekijän korvaushakemuksen lainapyörätoiminnan aloitepalkkiosta. Korvaushakemus on hylätty, koska 6.3.2000 tehdyllä aloitteella ei ole ollut vaikutusta vuonna 2021 käynnistettyyn kaupunkipyöräjärjestelmään. Hakijan aloitetta ei ole vuonna 2000 katsottu toteuttamiskelpoiseksi. Hänen tekemäänsä aloitteeseen on vuonna 2000 annettu kielteinen ratkaisu ja asia on tuolloin loppuun käsitelty. Kun kaupunkipyörätoiminta on Tampereella aloitettu vasta vuonna 2021, on siihen liittyvä palkkiohakemus ollut jo vanhentunut.

Aloitteentekijä on hakenut saamaansa päätökseen oikaisua Tampereen kaupungille 10.6.2023 saapuneessa oikaisuvaatimuksessaan. Siinä katsotaan, että vuonna 2000 tehty aloite tulisi palkita ja kohtuullinen palkkio on 20 000 euroa. Oikaisuvaatimuksentekijän mukaan aloitetoimikunnan ratkaisu vuonna 2000 on ollut väärä ja heillä ei ollut riittävää näkemystä ja ammattitaitoa hoitaa työtään. Aloitteen vanhenemisesta ja aikatauluista sekä käsittelyajoista ei ollut ohjeistusta eikä päätöksistä ollut valitusohjeistusta. 

Tampereen kaupunki toteaa, että 6.3.2000 tehdyllä aloitteella ei ole ollut vaikutusta vuosina 2012 ja 2021 käynnistettyyn kaupunkipyörätoimintaan. Kaupunginhallituksen 2.1.1996 hyväksymien Aloitetoiminnan ohjeiden mukaan palkkion maksaminen henkilöstölle on ollut harkinnanvaraista. Ohjeiden 4. kohdan mukaan tehdessään aloitteen aloitteentekijä samalla hyväksyy kyseisten toimintaohjeiden säännökset. Aloitepalkkion myöntämisessä on noudatettu ohjeen 6. kohdan mukaisia ehtoja ja periaatteita. Oikaisuvaatimuksentekijälle on ilmoitettu palkitsematta jättämisestä kirjallisesti. Hänen aloitteensa on käsitelty asianmukaisesti ja asian käsittely on päättynyt tuolloin. Se seikka, että kaupunkipyörätoiminta on aloitettu yli 10 vuotta myöhemmin, ei tee vuonna 2000 tehtyä ratkaisua vääräksi. Muilla seikoilla, joihin oikaisuvaatimuksentekijä viittaa, ei ole merkitystä asian ratkaisemisessa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Oikaisuvaatimus hylätään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Lausunnot

Lakimies Minna Kaipinen:

Oikaisuvaatimus voidaan tehdä laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteella. Laillisuusperuste on olemassa, jos päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa, päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai päätös on muuten lainvastainen. Henkilöstöjohtaja on ollut toimivaltainen päättämään asian, päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä se ole muutoinkaan lainvastainen. Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty mitään sellaista uutta tietoa, jonka vuoksi päätöstä tulisi myöskään tarkoituksenmukaisuusperusteella muuttaa.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksentekijä, Niina Pietikäinen, Marju Leinonen, Katri Naulo, Minna Kaipinen

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa muutosta hakea se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen, kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen sekä kuntien yhteisen toimielimen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Hallinto-oikeus ei ota tutkittavakseen yksityisoikeudellista asiaa koskevaa valitusperustetta, jonka osalta toimivalta on käräjäoikeudella.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.