Perustelut
YK:n Agenda 2030 on globaali kestävän kehityksen toimintaohjelma, joka tähtää äärimmäisen köyhyyden poistamiseen sekä hyvinvoinnin turvaamiseen taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Toimintaohjelma sisältää 17 kestävän kehityksen tavoitetta (Sustainable Development Goals, SDG), jotka maiden tulisi yhdessä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Vaikka vastuu Agenda 2030 -tavoitteiden saavuttamisessa onkin maiden hallituksilla, on kaupunkien rooli kestävän kehityksen paikallisina edistäjinä ja maailmanlaajuisina vaikuttajina merkittävä. On arvioitu, että Suomessa noin kaksi kolmasosaa Agenda 2030 -tavoitteiden toimeenpanosta tapahtuu kunnissa ja kaupungeissa niiden lakisääteisten tehtävien, kehittämistoiminnan ja paikallisten innovaatioiden kautta.
Vuodesta 2018 lähtien kaupungit eri puolella maailmaa ovat julkaisseet omia vapaaehtoisia arviointeja (Voluntary Local Review, VLR) tavoitteiden paikallisesta toimeenpanosta. VLR (Voluntary Local Review) on YK:lle toimitettava arvio kaupungin toiminnasta suhteessa YK:n Agenda 2030 -ohjelman 17 kestävän kehityksen tavoitteeseen. Raportoinnin toteutustapa, laajuus ja raportointisykli ovat kaupunkien itse päätettävissä. Raportit esitellään YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksissa yhdessä virallisten maaraporttien kanssa. Suomesta VLR-arvioinnin ovat tähän mennessä laatineet Helsinki (2019, 2021), Espoo (2020), Turku (2020) ja Vantaa (2021)
Tampereen kaupungin tavoitteena on ollut laatia oma VLR-arviointi kesään 2022 mennessä. Arvioinnin lähtökohtana on ollut tukeutuminen mahdollisimman pitkälle jo olemassa oleviin aineistoihin ja raportointeihin. VLR-arvioinnin laadinta käynnistyi vuodenvaihteessa 2021-2022, ja se on laadittu jatkona vuonna 2021 tehdylle laajaan osallistumiseen ja monipuoliseen tietopohjaan pohjautuneelle kaupungin strategiatyölle. VLR-arviointi on toteutettu strategiaprosessiin tukeutuvana sisäisenä asiantuntijatyönä kaupungin strategia- ja kehittämisyksikössä.
Kestävän tekemisen kaupunki - Paikallisarviointi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista Tampereella 2022 -arvioinnissa esitellään jokainen 17 kestävän kehityksen tavoitteesta globaalista, kansallisesta ja paikallisesta näkökulmasta. Tavoitteisiin liittyviä tamperelaisia näkökulmia nostetaan esiin sekä teemoina että case-esimerkkeinä. Lisäksi tuodaan esiin tavoitteiden arviointiin soveltuvia kaupungin käyttämiä seurantamittareita. Raportti julkaistaan sekä suomeksi että englanniksi pdf-tiedostona. Suomenkielinen versio esitellään valtuuston strategiaseminaarissa 13.6.2022 ja englanninkielinen versio toimitetaan YK:lle kesäkuun puolivälissä.
VLR-arvioinnissa ei esitetä yksityiskohtaista analyysiä kestävän kehityksen tilasta Tampereella, eikä se tarjoa yhteenvetoa tai toimenpidesuosituksia selkeiden haasteiden ja onnistumisten suhteen. Sen sijaan arvioinnin tarkoituksena on toimia aineistona ja keskustelunavauksena Agenda 2030 -tavoitteiden jatkotyössä, jossa keskiössä on henkilöstön SDG-ymmärryksen ja -sitoutumisen lisääminen sekä SDG-näkökulman vahvistaminen kaupungin johtamisessa ja toiminnan arvioinnissa. Kaupunkikonsernin lisäksi kestävän tulevaisuuden rakentamiseen tarvitaan mukaan laaja joukko muita toimijoita myös paikallisesti Tampereella. VLR-arviointi toimii apuna myös tässä työssä jatkossa. Aluetason lisäksi Tampere toimii monissa kansallisissa ja kansainvälisissä edelläkävijäkaupunkien SDG-verkostoissa. Uskottava ja läpinäkyvä SDG-työ tarjoaa Tampereelle valtavasti mahdollisuuksia, myös kansainvälisesti.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Tampereen YK:n Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteiden paikallisarviointi merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.