Kaupunginvaltuusto, kokous 18.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 189 Tampereen Energia Oy:lle myönnetyn velkakirjalainan muutos pääomalainaksi 

TRE:8006/02.04.00/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja, Arto.Vuojolainen@tampere.fi

Perustelut

Tampereen Energia Oy on Tampereen kaupungin 100-prosenttisesti omistama tytäryhtiö.

Kaupunginvaltuusto myönsi 20.2.2023 § 27 Tampereen Energia Oy:lle (silloinen nimi Tampereen Sähkölaitos Oy) seitsemän vuoden mittaisen kertalyhenteisen 70,​0 milj. euron suuruisen heikomman etuoikeusaseman lainan ajalle 25.2.2023 -​ 25.2.2030. Korko lainalle määritettiin lopullisesti konsernijohtajan päätöksellä 24.2.2023 § 28 Tampereen Sähkölaitos Oy:n velkakirjan hyväksyminen ja kiinteän kokonaiskoron tarkastaminen.

Lainan myöntämisen jälkeen on kuntalain 129 §:n vakuusvaadetta selvitetty vielä syvällisemmin sekä kaupungin lakiyksikön, kaupungin tilintarkastusyhteisön kuin Kuntaliiton juristienkin kanssa. Vaikka lakitekstissä lähdetään siitä, että kunta ei antolainauksessa saa ottaa suuria riskejä, on vakuusvaatimuksen tulkinnassa päädytty kategorisesti siihen, että vakuus tulee olla.  

Tampereen Energia Oy:lle myönnetyn velkakirjalainan muutoksesta pääomalainaksi on käyty keskustelua omistajaohjausyksikön, Tampereen Energia Oy:n, tilintarkastusyhteisö BDO Oy:n ja Inspira Oy:n kanssa. Keskustelujen johdosta on syytä tehdä muutos aiempaan velkakirjadokumentaatioon niin, että velkakirja katsotaan osakeyhtiölain mukaiseksi pääomalainaksi. Kuntalain 129 §:n mukaisesti se, mitä pykälässä muutoin säädetään vakuuksista, ei koske osakeyhtiölain 12 luvussa tarkoitettua pääomalainaa.

Osakeyhtiölain mukaisesti, yhtiö voi ottaa lainan (pääomalaina), jonka: 1) pääoma ja korko saadaan maksaa yhtiön selvitystilassa ja konkurssissa vain kaikkia muita velkoja huonommalla etuoikeudella; 2) pääoma saadaan muutoin palauttaa ja korkoa maksaa vain siltä osin kuin yhtiön vapaan oman pääoman ja kaikkien pääomalainojen määrä maksuhetkellä ylittää yhtiön viimeksi päättyneeltä tilikaudelta vahvistettavan tai sitä uudempaan tilinpäätökseen sisältyvän taseen mukaisen tappion määrän; sekä 3) pääoman tai koron maksamisesta yhtiö tai sen tytäryhteisö ei saa antaa vakuutta.

Edellä mainittujen syiden ja keskustelujen jälkeen esitetään, että Tampereen Energia Oy:lle myönnetty heikomman etuoikeusaseman laina muutetaan pääomalainaksi. Tehtävä muutos lainan muuttamisesta pääomalainaksi heikentää ainakin teoriassa kaupungin asemaa nykyiseen velkakirjaan nähden. Käytännössä voidaan kuitenkin todeta, että kaupungin lainan myöntämisessä ottaman riskin kannalta ei ole merkittävää, onko laina viimesijainen suhteessa seniorilainoihin (nykytilanne ennen muutosta), vai osakeyhtiölain mukainen viimesijaisuus suhteessa kaikkiin velkoihin (muutoksen jälkeen). Käytännössä pääomalainan suhde nykyisiin pankkilainoihin säilyy samana kuin jo myönnetyn lainan suhde on. Tampereen Energia -konserni on kaupungin tytäryhtiöistä taloudellisesti merkittävin ja sen liiketoiminta on varsin matalariskistä.

Kuntarahoitus Oyj:n tytäryhtiö Inspira Oy, joka on kuntien talouteen ja rahoitukseen erikoistunut asiantuntijayritys, on tehnyt päivityksen aiempaan alkuvuoden 2023 selvitykseen kaupungin lainan korkotasosta. Inspira suosittaa päivityksen päätelmänä, että korko pidetään ennallaan. Inspira Oy:n laatima selvitys on liitteenä ja se on salassapidettävä laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta § 24 kohdan 20 perusteella.

Tampereen Energia Oy:n hallitus on hyväksynyt kokouksessaan 25.10.2023 kaupungin myöntämän vaihtovelkakirjalainan muuttamisen pääomalainaksi.

Hallintosäännön 36 § 14)-kohdan mukaan mukaan konsernijohtaja päättää kaupungin varoista myönnettävien avustusten ja lainojen maksattamisesta sekä avustusten maksamisen keskeyttämisestä ja takaisinperinnästä sekä avustus-, takaus- ja lainaehtojen ja velkakirjojen hyväksymisestä sekä vähäisten kaupungin toimintaan liittyvien vakuuksien antamisesta. 

Lausunnot

Konsernijuristi Janne Kytö:
Ei huomautettavaa

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Tampereen Energia Oy:lle myönnetyn 70,0 milj. euron suuruisen heikomman etuoikeusaseman lainan muutos osakeyhtiölain mukaiseksi pääomalainaksi hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja, Arto.Vuojolainen@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Tampereen Energia Oy:lle myönnetyn 70,0 milj. euron suuruisen heikomman etuoikeusaseman lainan muutos osakeyhtiölain mukaiseksi pääomalainaksi hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484​, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Tampereen Energia Oy:lle myönnetyn 70,0 milj. euron suuruisen heikomman etuoikeusaseman lainan muutos osakeyhtiölain mukaiseksi pääomalainaksi hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Saara Unnanlahti, Sanna Kareinen, Jukka Männikkö, Tampereen Energia Oy / Jussi Laitinen

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

 Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa  (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa muutosta hakea myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.