Kaupunginvaltuusto, kokous 19.8.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 119 LISÄPYKÄLÄ: Äänestysaluejaon muuttaminen (lisäpykälä) 

TRE:3706/00.00.02/2024

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Klami Laura, Lakiasiainjohtaja, laura.klami@tampere.fi

Perustelut

Vaalilain 8 §:n mukaan äänestysalueena on kunta, jollei sitä ole tarpeen jakaa useampaan äänestysalueeseen. Äänestysalueista päättää valtuusto. Päätöstä tehtäessä on otettava huomioon seuraavan kalenterivuoden alusta voimaan tulevat kuntajaon muutokset. Päätös äänestysalueista tulee voimaan kalenterivuoden alussa, jos se on tehty ja siitä on ilmoitettu Digi- ja väestötietovirastolle viimeistään voimaantuloa edeltävän vuoden elokuussa.

Tampereen kaupunki on jaettu 68 äänestysalueeseen kaupunginvaltuuston päätöksellä 11.4.2016 § 65.

Valtiovarainministeriö teki 19.6.2024 (VN/16210/2024) päätöksen, jolla muutettiin kuntajakoa Lempäälän kunnan ja Tampereen kaupungin välillä. Muutoksessa siirrettiin kuntarajaa siten, että noin 112 hehtaarin suuruinen alue Lempäälän kunnassa Ruskontien pohjoispuolella siirrettiin Tampereen kaupungin alueeksi. Kuntajaon muutos tulee voimaan 1.1.2025.

Kuntajaon muutos aiheuttaa tarpeen muuttaa myös äänestysaluejakoa vastaavalla tavalla. Muita muutoksia äänestysaluejakoon ei tässä yhteydessä esitetä. Kuntajaon muutoksen kohteena ollut alue liitetään osaksi Vuoreksen äänestysaluetta 62. Väestötietojärjestelmän mukaan alueella asuu tällä hetkellä yksi henkilö vakinaisesti ja yksi henkilö tilapäisesti. Vuoreksen äänestysalueen äänestyspaikkana on Vuoreksen koulu osoitteessa Rautiolanrinne 2.

Valtuuston päätöksellä muutettu äänestysaluejako on voimassa 1.1.2025 alkaen toimitettavissa vaaleissa ja kansanäänestyksissä, jos valtuuston päätös on tehty ja siitä on ilmoitettu 30.8.2024 mennessä Digi ja väestötietovirastolle (DVV). Tästä syystä asia tulee käsitellä kiireellisenä valtuuston kokouksessa 19.8.2024.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Äänestysaluejakoa muutetaan liitteenä olevan valtiovarainministeriön päätöksen 19.6.2024 (VN/16210/2024) mukaisesti siten, että Lempäälän kunnan ja Tampereen kaupungin välisen kuntajaon muutoksen alue liitetään äänestysalueeseen Vuores (62). Muilta osin äänestysaluejako säilyy ennallaan.

Äänestysaluejako tulee voimaan 1.1.2025.

Asia esitellään ylimääräisenä asiana valtuuston kokouksessa 19.8.2024.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Klami Laura, Lakiasiainjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Äänestysaluejakoa muutetaan liitteenä olevan Valtiovarainministeriön päätöksen 19.6.2024 (VN/16210/2024) mukaisesti siten, että Lempäälän kunnan ja Tampereen kaupungin välisen kuntajaon muutoksen alue liitetään äänestysalueeseen Vuores (62). Muilta osin äänestysaluejako säilyy ennallaan.

Äänestysaluejako tulee voimaan 1.1.2025.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Digi- ja väestövirasto, Juha Perämaa

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

 Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa  (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa muutosta hakea myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.