Valmistelija
Rantanen Teppo, Johtaja, Teppo.Rantanen@tampere.fi
Perustelut
Valtuutettu Minna Minkkinen yhdessä kahdeksan muun valtuutetun kanssa ovat tehneet valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että Tampereesta tehdään sosiaalisesti kestävien suurtapahtumien esimerkkikaupunki. Aloitteessa ehdotetaan, että Tampereen tulisi yhdessä tapahtumajärjestäjien ja muiden toimijoiden kanssa selvittää, mitkä sosiaalisen vastuullisuuden haasteet näkyvät Tampereella järjestettävissä tapahtumissa, ja tehdä suunnitelma ongelmien torjumiseksi yhdessä eri viranomaisten ja järjestöjen kanssa. Esimerkkeinä ongelmista valtuutetut nostavat päihteiden käytön haitat, ihmiskaupan ja lähisuhdeväkivallan.
Sosiaalinen kestävyys on ekologisen, taloudellisen ja kulttuurisen kestävyyden rinnalla tärkeä huomioitava ja kehitettävä kokonaisuus. Sosiaalisen kestävyyden keskiössä on mm. kokonaisvaltainen hyvinvointi, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, oikeudenmukaisuus, osallisuus, ja turvallinen ja terveellinen ympäristö. Tapahtumatoiminnassa sosiaalinen kestävyys voidaan ottaa huomioon mm. järjestämällä esteettömiä ja saavutettavia tapahtumia, tarjoamalla ilmaisohjelmaa, työllistämällä vaikeasti työllistyviä, edistämällä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja pitämällä huolta tapahtumien turvallisuudesta vierailijoille, työntekijöille, kaupunkilaisille ja ympäristölle.
Valtuustoaloitteessa nostetaan esille etenkin tapahtumaturvallisuus. Tapahtumaturvallisuuden eteen on viime vuosina tehty Tampereella töitä mm. SURE-hankkeessa (Smart Urban Security and Event Resilience), jonka seurauksena mm. älykästä valaistusta ja kameravalvontaa on kehitetty. Suurtapahtumien yhteydessä turvallisuustoimenpiteitä suunnitellaan ja toteutetaan huolellisesti tiiviissä ja toimivassa yhteistyössä viranomaisten kanssa. Tapahtuman suunnitteluvaiheessa varmistetaan, että tapahtuma-alueella ja sen läheisyydessä on tapahtuman kokoon nähden asianmukaiset turvallisuusjärjestelyt. Tähän yhteistyöhön kaupungilla, tapahtumajärjestäjillä, viranomaisilla ja kolmannella sektorilla on vakiintuneet yhteistyöperinteet. Tapahtuman koon ja luonteen niin vaatiessa poliisi ja ensihoito vahvistavat resurssejaan. Myös SPR:n ensiapupäivystys on tuttu näky suurempien tapahtumien yhteydessä. Tapahtumiin jalkaudutaan myös mm. nuorisotyöntekijöiden ja vapaaehtoisten toimesta. Toimenpiteiden onnistumisesta kerätään systemaattisesti palautetta tapahtuman järjestäjiltä, viranomaisilta, asukkailta ja tapahtumakävijöiltä. Avuntarvitsijoiden määriä ja avun tarpeen syitä tilastoidaan ja hyödynnetään tulevien tapahtumien turvallisuuden suunnittelussa.
Tiivis yhteistyö rikollisuuden ja muiden ei-toivottujen ilmiöiden kitkemiseksi korostuu erityisesti suurtapahtumissa. Jääkiekon MM-kisojen 2022 yhteydessä järjestelyitä ja kisojen mahdollisesti aiheuttamaa rikollisuutta ja ihmiskauppahaastetta käytiin läpi mm. kolmannen sektorin toimijoiden, poliisin ja sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa. Vuodelta 2022 saatuja kokemuksia hyödynnetään vuoden 2023 kisaturvallisuutta suunniteltaessa. Lisäksi, osana sosiaalista saavutettavuutta, jääkiekon MM-kisoissa 2022 haluttiin edistää tapahtuman saavutettavuutta erilaisille väestöryhmille tarjoamalla 6 700 ottelulippua erikseen määritellyille ryhmille, joiden olisi muuten haastavaa päästä osalliseksi suurtapahtumaan.
Tampereen uudet tapahtumatoiminnan suuntaviivat hyväksyttiin kaupunginhallituksen kokouksessa 4.4.2022. Suuntaviivoissa todetaan, että Tampere panostaa vahvasti kestävän tapahtumatoiminnan kehittämiseen. Tavoitteena on mm. että kaupungilla on tapahtumille selkeät vastuullisuusohjeet, joissa otetaan kantaa ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden toteutumiseen ja että Tampere on edelläkävijä turvallisten ja kestävien tapahtumien järjestämisessä. Ekologisen kestävyyden ohella sosiaalisen kestävyyden huomioiminen on kilpailuvaltti myös kansainvälisiä suurtapahtumia haettaessa ja järjestettäessä. Jatkotoimenpiteinä on määrä kartoittaa tapahtumatoiminnan suuntaviivojen mukaisesti tapahtumakaupungin palveluiden, tuotantojen ja tapahtuma-alustojen kestävyys ja laatia toimenpidesuunnitelma kestävän tapahtumakaupungin edistämiseksi yhteistyössä tapahtumajärjestäjien ja muiden avaintoimijoiden kanssa. Tampereen kaupunki on päättänyt osana elämystalouden kehitysohjelmaa ja Operaatio Pirkanmaa -projektia rekrytoida tämän toimenpidesuunnitelman edistämiseen määräaikaisen työntekijän vuoden 2023 loppuun asti.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi
Esitetään valtuuston päätettäväksi:
Minna Minkkisen ym. aloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.
Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.