Perustelut
Viola-kotiyhdistys ry on hakenut ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen yleisavustusta 60 000 euroa vuodelle 2024. Avustuksen käyttötarkoitukseksi on hakemuksella ilmoitettu: ”Viola-kodin esteettömän uima-altaan toiminnan mahdollistaminen kotona asuvien tamperelaisten terveyden ja toimintakyvyn tukemiseksi vahvistamalla lihasvoimaa, tasapainoa ja sosiaalisia kontakteja.”
Tammikuussa toimitetun hakemuksen liitteistä kävi ilmi, että Viola-kotiyhdistys ry oli vuonna 2022 aloittanut kumppanuuden Neurofysio Tampereen kanssa. Kumppanuus pohjautuu yhdistyksen mukaan Willa Violan toimitiloista tehtyyn vuokrasopimukseen sekä Viola-kodin allasosaston operaattorina toimimiseen. Tästä syystä hakemus otettiin tarkempaan selvitykseen maaliskuussa 2024. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessa 27.3.2024 (§ 48) päätettiin, että Viola-kotiyhdistys ry:n avustushakemus käsitellään myöhemmin erillisenä päätösasiana, kun tarvittava selvitystyö on tehty.
Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja hallintolaissa (434/2003) säädetyt hyvän hallinnon perusteet. Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022, § 367) mukaan avustusta voidaan myöntää vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista, täydentää kaupungin omaa palvelutoimintaa ja on kaupungin eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia, eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Samaan tarkoitukseen voi Tampereen kaupungilta saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa.
Viola-kotiyhdistys ry:n avustushakemuksesta ja sen liitteistä on käynyt ilmi, että altaan toiminnasta ei ole syntynyt kuluja yhdistykselle. Valtaosa altaan ylläpitokuluista on tullut yhdistyksen täysin omistamalle Kiinteistö Oy Tampereen Violalle. Lisäksi altaan ylläpitokuluja on tullut Neurofysiolle, joka altaan operaattorina on järjestänyt altaassa ohjattuja liikuntaryhmiä sekä vuokrannut allasta yhdistyksille. Myös tämän toiminnan kulut ja tulot ovat tulleet Neurofysiolle. Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden mukaan avustettavan toiminnan kulut tulee voida todentaa yhdistyksen kirjanpidosta. Altaan operointimallin seurauksena avustuksen käytön luotettavaa seurantaa ei ole mahdollista toteuttaa.
Toimintamallissa on lisäksi riskinä, että avustuksella on kilpailua vääristäviä vaikutuksia, koska Neurofysio käyttää allasta myös liiketoimintaansa. Yhdistyksen toimittamien selvitysten perusteella Neurofysio onkin saanut altaan käyttöönsä sen todellisia ylläpitokuluja edullisemmin. Huomionarvoista on myös se, että Viola-kotiyhdistys ry:n pääasiallisena toimintana on yritystoiminta. Yhdistys kertoo toimintasuunnitelmassaan kolmeksi ydintoiminnoikseen asumisen, kotona asumista tukevat palvelut sekä ravintolatoiminnan. Euroopan unionin oikeuden mukaan valtiontukia ei voi myöntää yritystoimintaan. Käsitteeseen yritys kuuluvat myös muun muassa yhdistykset, säätiöt ja kolmannen sektorin toimijat, mikäli ne harjoittavat taloudellista toimintaa ja tarjoavat markkinoilla tavaroita tai palveluita. Mikäli tällaiselle hakijalle avustusta myönnetään, tulee varmistua, että avustus kohdentuu vain yleishyödylliseen toimintaan eikä toiminnasta jää voittoa. Nykyisellä altaan operointimallilla asiaa ei pystytä varmistamaan.
Näillä perusteilla Viola-kotiyhdistys ry:lle ei esitetä avustusta vuodelle 2024. Yhdistys voi kuitenkin jatkossa hakea avustusta kaikille avointen allasryhmien järjestämiseen soveltavan liikunnan yleisavustuskokonaisuudessa, mikäli yllä mainitut avustamisen yleiset ehdot täyttyvät. Viola-kodin avustushakemuksen käsittely jatkossa soveltavan liikunnan yleisavustuskokonaisuudessa edellyttäisi kuitenkin avustuskokonaisuuden budjetin korottamista.
Tampereen kaupungin uusien uimahallien rakennuttamishankkeissa tullaan huomioimaan tarve lämminvesi-/terapia-altaille. Tällä hetkellä kaupungin omissa uimahalleissa ei sellaista ole. Pyynikin uimahallilla on parhaillaan kokeilu, jossa torstai-iltapäivisin tarjotaan lämminvesivuoroa omatoimiseen kuntoutumiseen +30-asteisessa altaassa. Tampereen kaupungin ei kuitenkaan ole mahdollista tarjota lämminvesialtaassa ohjattuja ryhmiä tai yhdistyksille käyttövuoroja. Tampereen kaupungin uimahallien lisäksi vesijumppia ja altaiden käyttövuoroja on ollut tarjolla Viola-kodilla, Validia-talossa ja Varalassa. Vain Validia-talossa on +31-asteinen esteetön lämminvesiallas. Viola-kodin ja Varalan altaat ovat tätä viileämpiä eikä Varalan allas ole myöskään esteetön.
Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.5.2024) 17 § mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisperusteista ja myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Viola-kotiyhdistys ry:lle ei myönnetä ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen avustusta vuodelle 2024. Yhdistys voi kuitenkin jatkossa hakea avustusta kaikille avointen allasryhmien järjestämiseen soveltavan liikunnan yleisavustuskokonaisuudessa, mikäli perusteluissa mainitut avustamisen yleiset ehdot täyttyvät.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.