Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 31.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 37 Tampereen seudun työväenopiston itsearviointiraportti lukuvuodelta 2022–2023 (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:5177/00.01.03/2023

Valmistelija

  • Vatanen Tuula, Apulaisrehtori

Valmistelijan yhteystiedot

Apulaisrehtori Tuula Vatanen, puh. 040 806 2400, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Laki vapaasta sivistystyöstä (21.8.1998/632) velvoittaa oppilaitokset arvioimaan antamaansa koulutusta ja osallistumaan ulkopuoliseen toimintansa arviointiin. Vastaavasti laki taiteen perusopetuksesta (21.8.1998/633) edellyttää, että koulutuksen järjestäjä arvioi antamaansa koulutusta. Koulutuksen arvioinnin tarkoitus on tukea koulutuksen ja vapaan sivistystyön kehittämistä sekä parantaa oppimisen edellytyksiä. Itsearvioinnin pohjalta tullaan laatimaan opiston kehittämisohjelma, jota käytetään mm. hankerahoitusten haussa.

Työväenopiston itsearvioinnissa hyödynnettiin henkilöstö- ja asiakaspalautekyselyjen tuloksia sekä kansalaisopistoissa yleisesti käytössä olevaa, julkishallinnon tarpeisiin luodun CAF-arviointimallin kansalaisopistotoimintaa palvelevaa versiota. Työväenopiston itsearvioinnissa asiakastuloksia tarkastellaan joka lukuvuosi, muut CAF:n laadulliset mittarit on jaettu kolmen lukuvuoden sykliin. Lukuvuoden 2022–2023 vaihtuvina arviointialueina olivat henkilöstö ja henkilöstötulokset sekä prosessit.

Henkilöstö ja henkilöstötulokset

Lukuvuonna 2022–2023 Tampereen seudun työväenopistossa työskenteli 35 päätoimista työntekijää ja 390 tuntiopettajaa. Lisäksi tehtiin 53 toimeksiantosopimusta mm. yleisluentojen luennoitsijoille. Arvioinnissa työväenopiston vahvuudeksi nousivat osaava henkilöstö sekä se, että opistossa huolehditaan avoimesta ja keskustelevasta työilmapiiristä ja vuorovaikutuksesta. Kehittämiskohteeksi nousivat tuntiopettajien osallistamisen vahvistaminen sekä tarve kehittää henkilöstön perehdyttämistä.

Prosessit

Prosessien vahvuuksiksi nousivat luontevasti organisaation käytännön toiminnan ja palveluiden kehittämiseen kytkeytyvä monipuolinen palautejärjestelmä, työyhteisön osallistuminen kehittämishankkeisiin ja sitoutumisen taso sekä taiteen perusopetuksen hyvä kehittämisvire, joka antaa uskoa ja suuntaa myös muuhun työväenopiston kehittämiseen. Myös kestävän kehityksen ja yhteiskuntavastuun edistämisessä on aktivoiduttu. Työväenopiston toiminta on luotettavaa, taloudellista, yhteiskunnallisesti hyväksyttävää ja ympäristöä kunnioittavaa. Työväenopistossa tarvitaan kuitenkin prosessien tunnistamista ja kehittämistä työn sujuvoittamiseksi ja tehostamiseksi.

Asiakastulokset

Tampereen seudun työväenopistossa toteutettiin lukuvuonna 2022–2023 yhteensä 1673 kurssia ja niillä opiskeli 23 459 kurssilaista (lähes 13 000 opiskelijaa). Suuri osa kurssilaista antoi kiitosta erityisesti ammattimaisille, asiantunteville ja innostaville opettajille. He olivat tyytyväisiä myös opetukseen. Kurssin parhaana antina pidettiin kiinnostavaa aihetta, uuden oppimista, myönteistä vaikutusta hyvinvointiin sekä edullista mahdollisuutta harrastaa. Tulokset tukevat Itä-Suomen yliopiston aikuiskasvatustieteen professori Jyri Mannisen tekemän tutkimuksen tuloksia kansalaisopistojen selkeästä roolista kuntalaisten hyvinvoinnin, osaamisen ja aktiivisuuden ylläpitäjänä ja kehittäjänä. Kurssilaisista 79,6 % suosittelisi työväenopistoa ystävilleen, melkein kaikki vastaajat olivat suositeltavuudesta melko samaa mieltä.

Myös muu henkilökunta sai kiitosta mm. ystävällisyydestä ja ammattitaidosta. Työväenopistossa asiakkaita kohdellaan kunnioittaen ja yksilöllisesti, heistä välitetään ja heitä kuunnellaan. Myös viestintä on selkeää ja ymmärrettävää. Asiakastulosten perusteella 82 % piti asiointia työväenopistossa vähintään hyvin sujuvana. Lähes kaikkien vastaajien mielestä asiakaskokemus vastasi heidän odotuksiaan, odotuksia parempana asiakaskokemusta piti jopa puolet asiakkaista.

Itsearvioinnin perusteella voidaan sanoa, että Tampereen seudun työväenopistolla on tärkeä rooli kaupungin palvelujen kokonaisuudessa ja opiskelumahdollisuuksien täydentäjänä. Työväenopisto on lukuvuoden 2022–2023 aikana kehittänyt toimintaansa suunnitelmallisesti ja edistänyt kaupungin strategian mukaisia tavoitteita. Kun prosessit saadaan vielä hiottua, taustoitetaan elämänmittaisia kasvutarinoita yhä vaikuttavammin.

Tampereen seudun työväenopiston itsearviointiraportti lukuvuodelta 2022–2023 on tämän asian liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Tampereen seudun työväenopiston itsearviointiraportti lukuvuodelta 2022–2023 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Apulaisrehtori Tuula Vatanen oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Ylöjärven edustaja Karita Jäppinen poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen yhteistoiminta-alueen asioiden tultua käsitellyiksi.

Tiedoksi

Maija-Liisa Gröhn, Tuula Vatanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)