Avaa koko päätös
Vuori Mika, Ohjelmapäällikkö
Suunnittelija Kirsi Nurmio, puh. 040 806 3135, etunimi.sukunimi@tampere.fi
Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi
Kaupunginvaltuutettu Aila Dündar-Järvinen esitti 29.8.2022 valtuustoaloitteessaan, että Tampereen kaupunki selvittää ja ottaa käyttöön toimenpidepaketin ahtaimmalle joutuneiden tamperelaisten auttamiseksi. Toimenpiteiden suunnitteluun tulee ottaa mukaan kaupungin köyhyystyöryhmä, asukasraadit, järjestöt, Pirkanmaan hyvinvointialue ja Tampereen evankelisluterilainen seurakuntayhtymä. Tampereen tulee myös panostaa Aktiivipassiin ja Kaikukorttiin yhtenä tukimuotona.
Köyhyystyöryhmä on kokoontunut vuoden 2022–2023 aikana seitsemän kertaa, kuullut kaupungin, hyvinvointialueen ja Tampereen yliopiston asiantuntijoita sekä erilaisia sidosryhmiä. Työryhmän tekemään sidosryhmäkyselyyn, jossa selvitettiin kokemusta köyhyyden kehityksestä sekä sidosryhmien ehdotuksia köyhyyden lievittämiseksi, vastasivat mm. Järjestöedustamo, vanhus-, vammais- ja maahanmuuttajaneuvosto, nuorisovaltuusto, romanityöryhmä, perheverkko, hyvinvointityöryhmä, kaupungin kulttuuripalvelut ja aikuissosiaalityön asiakasraati. Sidosryhmien vastaukset ja ehdotukset näkyvät vahvasti köyhyysohjelman toimenpide-ehdotuksista. Tampereen kaupunki pyrkii jatkossakin omien lakisääteisten tehtäviensä mukaisesti edistämään asukkaiden hyvinvointia myös yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa.
Köyhyysohjelman toimenpide-ehdotukset
Aloitteessa mainitut Aktiivipassi ja Kaikukortti ovat köyhyysohjelman toimenpide-ehdotusten joukossa. Aktiivipassi on kaupungin tarjoama 100 euron arvoinen arvolippu, joka voidaan myöntää hyvinvointialueen sosiaalityössä täysi-ikäisille vähävaraisille tamperelaisille, joilla on todettu olevan tarve hyvinvoinnin ja terveyden edistämiselle sekä julkisen liikenteen käytölle. Aktiivipasseja jaetaan vuosittain rajattu määrä niin pitkään kuin määrärahaa riittää. Valtuuston talousarviossa Aktiivipassiin oli vuodelle 2023 varattu 150 000 euroa. Aktiivipassi ladataan Tampereen seudun joukkoliikenteen matkakorttiin, jota voi käyttää myös mm. uimahalleissa ja kuntosaleilla.
Kaikukortti muuttui vakiintuneeksi toiminnaksi pilotin päättymisen jälkeen vuonna 2022. Kaikukortin voi saada vähävarainen aikuinen tai 16 vuotta täyttänyt tiukassa taloudellisessa tilanteessa oleva nuori. Kaikukortilla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja kulttuuripalveluihin ja kurssipaikkoja Tampereen seudun työväenopistoon. Kaikukortti toimii kaupungin, järjestöjen ja hyvinvointialueen yhdyspinnoilla.
Muita köyhyysohjelman toteutuneita toimenpide-ehdotuksia ovat ruokapankki, Nuorisopassi, yhteisöneuvonta, puistoruokailu ja aamupalakokeilu.
Ruokapankkia koordinoi Tampereen evankelisluterilainen seurakuntayhtymä. Ruokapankki jakaa elintarvikeapua vähävaraisille tamperelaisille. Ruokapankille osoitettua kaupungin rahoitusosuutta korotettiin vuoden 2023 talousarvion yhteydessä 50 000 eurolla hintojen nousun ja ruoka-avun tarpeen kasvun takia.
Köyhyystyöryhmä esitti myös Nuorisopassia jatkettavaksi. Nuorisopassi on kaikille tamperelaisille perusopetuksen 7.–9.-luokkalaisille maksuttomaan sovellukseen ladattava saldo liikunta- ja kulttuuriharrastuksia varten. Nuorisopassin saldo on 50 euroa vajailla lukuvuosilla (7. syyslukukausi ja 9. kevätlukukausi), kokonaisina lukukausina 100 euroa.
Yhteisöneuvonta on eri kaupunginosiin vietyä matalan kynnyksen toimintaa, jossa pääkohderyhmänä vähävaraiset. Multisillan Vanhalla suklaatehtaalla suunnitellaan laajennusta kaupunginosakehittämisen toimenpiteenä ehkäisevää päihdetyötä ja yhteisösosiaalityötä. Yhteisöneuvonta toteutetaan yhteistoteutuksena kolmannen sektorin, hyvinvointialueen sekä asukkaiden ja kaupungin kesken.
Puistoruokailu käynnistyi vuonna 2021 kokeiluna yhdellä alueella ja kesällä 2022 puistoruokailu oli laajentunut neljälle alueelle. Kesällä 2023 puistoruokailua toteutetaan viidellä alueella. Toiminnan vakiintumista tavoitellaan viimeistään vuodelle 2024. Puistoruokailussa järjestetään maksutonta ruokailua ja yhteistä toimintaa lounasaikaan kesä-heinäkuussa alle 16-vuotiaille tamperelaisille lapsille ja nuorille. Toiminta toteutetaan eri toimijoiden yhteistyönä, ja sitä koordinoidaan sivistyspalveluissa.
Aamupalakokeilussa tarjotaan maksutonta aamupalaa kerran viikossa (keskiviikkoisin) vanhalla suklaatehtaalla Multisillan-Peltolammin alueella. Mukaan pyritään saamaan aikuisia, jotka ovat palvelukatveissa. Markkinointia on tehty monikanavaisesti. Aamupalan lisäksi tarjotaan yhteisöneuvontaa (A-kilta ry:n toteuttamaa ohjaustyötä) ja aikuissosiaalityötä.
Savisaari Lauri, Johtaja
Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:
Aila Dündar-Järvisen valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.
Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.
Päätösehdotus hyväksyttiin.