Yhdyskuntalautakunta, kokous 16.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 111 Mustanlahdentörmän yleissuunnitelma 

TRE:786/10.03.04/2024

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Mirjam Larinkari, puh. 040 594 0721, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh, 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Mustanlahdentörmä sijaitsee Tampereen keskustan pohjoisosassa Näsijärven, Mustanlahden sataman, Paasikivenkadun ja Näsin puistosillan rajaamalla alueella, Finlaysonin kaupunginosassa. Suunnittelualueeseen kuuluvat Mustanlahdentörmän suojaviheralue (EV), viheralueella kulkevat reitit Mustanlahdenranta ja Uimahuoneenranta sekä pieniä osia Paasikivenkadusta sekä Paasikivensillan ja Puistosillan alapuolisista alueista. Suunnittelualue yhdistyy Mustanlahden venesatamaan, josta laaditaan erillinen yleissuunnitelma. Osa venesataman tulevista uusista laitureista tulee kiinnittymään Mustanlahdentörmän suunnitelmassa esitettyyn ja jo osin toteutettuun rantalaituriin.

Mustanlahdentörmän ranta-alueen ja reittien kehittäminen perustuu vuonna 2022 hyväksyttyyn Särkänniemen alueen asemakaavaan. Uudistamisen tavoitteena on parantaa rannan virkistyskäyttöä, kävelyn ja pyöräilyn reittejä sekä Tammerkosken rantareittejä Pyhäjärven ja Näsijärven välillä keskustan strategisen osayleiskaavan ja keskustan kehittämisohjelman tavoitteiden mukaisesti. Alue on osa kävelykeskustana kehitettävää hitaan liikkumisen aluetta, jossa rantareitin laatua ja jatkuvuutta on parannettava.

Suunnitelmassa on osoitettu Näsijärven rantaan puupintainen laituri, joka tulee palvelemaan sekä kehittyvää venesatamaa että rannan virkistyskäyttöä. Rantarakennetta on kunnostettu kesällä 2023 ja laituri on tämän työn yhteydessä jo osin toteutettu. Rantaa on muotoiltu reittien osalta sujuvammaksi ja rannan kivikkoista luonnetta korostetaan suunnitelmassa istutuksin ja kivirakentein. Paasikivenkadulta jyrkästi Näsin siltojen alle laskevan reitin sijaintia on muutettu ja se myötäilee jatkossa loivemmin järvenrantaa. Reittien varrelle sijoittuu oleskelupaikkoja levähtämiseen ja maisemien katselemiseen. Sillan kupeeseen on suunniteltu uusi Puistosiltaa täydentävä ulkokuntoilupaikka. Puistosillan ylä- ja alatasojen välille toteutetaan talvikunnossapidettävä porras ja sillan alle toteutetaan katutaideseinä ja erikoisvalaistus.

Alueella oleva nykyinen puusto pyritään säilyttämään mahdollisimman laajasti. Mustanlahdentörmälle istutettava uusi, täydentävä puusto on lehtipuuvaltaista. Suunnittelualueen kasvillisuus koostuu rannan puolella erilaisista heinistä ja rinteessä monilajisista luonnonmukaisista pensas- ja puuistutuksista.

Kunnossapitoluokaltaan viheralueet ovat R3-luokkaa (käyttö- ja suojaviheralue) ja toiminnalliset alueet R2-luokkaa (toimintaviheralue). Reiteistä Uimahuoneenranta ja Mustanlahdenranta ovat kunnossapidoltaan A-tasoa (talvikunnossapidettävä). Uimahuoneenrannalta Mustanlahdentorille rantaa pitkin kulkeva reitti on B1-tasoa (talvikunnossapidettävä) ja näköalapaikalta siltojen alle vievä polkumainen reitti B2-tasoa (ei talvikunnossapidettävä). Paasikiventien myötäinen kävelyreitti on esteettömyyden erikoistason reitti (kunnossapitoluokka A+, ylin luokka). Suunnittelualueen reitit valaistaan erikseen laadittavan valaistussuunnitelman mukaan.

Mustanlahdentörmän kustannusarvio on noin 690 000 euroa (alv 0 %). Puiston käsiteltävä pinta-ala on noin 8 630 neliömetriä, joten neliökustannukseksi muodostuu noin 80 euroa.

Mustanlahdentörmän yleissuunnitelmassa olevien puiden, istutusten, toimintojen, valaisinten, kalusteiden ja varusteiden sijaintipaikat, mallit ja määrät ovat ohjeelliset ja ne tarkentuvat rakennussuunnittelun aikana.

Mustanlahdentörmän yleissuunnitelmaluonnos oli nähtävillä ja kommentoitavana 19.2.-10.3.2024. Tampereen kaupungin kirjaamoon saatiin 6 palautetta, joista 5 oli yksityishenkilöiltä ja yksi Tampereen seudun polkupyöräilijät ry:ltä. Kirjaamoon tulleista palautteista on laadittu kooste ja vastineet teemoittain (liitteenä). Palautteet koskivat venesataman kehittämistä, vuodenaikojen ja ilmaston huomioimista, katutaideseinää, ulkoliikuntapaikan välinevalikoimaa, paikannimistöä, kävelyreittejä, pyöräliikennettä, alueen saavutettavuutta ja pysäköintiä. Palautteen johdosta kuntoiluvälinevalikoimaa monipuolistettiin ja pyöräilyn siirtymää Paasikivenkadulta rantareitille kehitettiin selkeämmäksi. Lisäksi nimistöpalaute Mustalahti-nimen taivutusmuodosta vietiin kadunnimitoimikuntaan, joka päätti nimien muuttamisesta ehdotettuun muotoon, esim. Mustanlahdentörmä. Satamasuunnittelua koskevat palautteet on välitetty tiedoksi sataman yleissuunnitteluun, joka tulee myös myöhemmin erikseen nähtäville ja kommentoitavaksi. Lisäksi yksi palaute sadevesien johtamisesta saapui kirjaamoon nähtävilläoloajan jälkeen. Tätä ei käsitelty palautekoosteessa, mutta palaute huomioidaan jatkosuunnittelussa.

Nähtävillä olon jälkeen alueelle laadittiin liikenteenohjaussuunnitelma. Kävelyä ja pyöräilyä ohjaavat liikennemerkit on esitetty hyväksyttäväksi puiston yleissuunnitelmassa. Myöhemmässä vaiheessa alueelle tullaan suunnittelemaan ja toteuttamaan Tampereen mallin mukainen kävelyopastus.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Mustanlahdentörmän yleissuunnitelma, piirustus nro 18/22528/2, hyväksytään kustannusarvioineen rakennussuunnittelun pohjaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi:

​​Mustalahden alueen jatkosuunnittelussa ja toimien toteutusjärjestyksessä varmistetaan venesatama- ja ravintolatoimintojen pysäköintitarpeet.

Kokouskäsittely

Kari Kankaala poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Antti Ivanoff  teki seuraavan toivomusponsiehdotuksen: "Mustalahden alueen jatkosuunnittelussa ja toimien toteutusjärjestyksessä varmistetaan venesatama- ja ravintolatoimintojen pysäköintitarpeet." Petri Rajala ja Pekka Salmi kannattivat ehdotusta.

Toivomusponsiehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Palautteen antajat 6 kpl, Timo Koski, Raija Tevaniemi, Janne Syrjä, Heljä Aarnikko, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Tuomas Salovaara, Laura Puhakka, Tarja Nikupaavo-Oksanen, Julia Isolahti/Tampereen Infra Oy, Tampereen seudun polkupyöräilijät ry.

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.