Yhdyskuntalautakunta, kokous 17.12.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 324 Asemakaavaehdotuksen asettaminen nähtäville: Nalkala (III), Kaakinmaa (VI), Ratina (XIII), Eteläpuisto ja lähiympäristö, asemakaava nro 8581 

TRE:1488/10.02.01/2024

Valmistelija

  • Karppinen Elina, Asemakaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Kaavoitusarkkitehti Nella Rajala, puh. 044 431 4478, kaavoitusarkkitehti Maija Pakarinen, puh. 040 351 6640 ja projektiarkkitehti Iina Laakkonen, puh. 040 806 3080, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 1241 626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 21.3.2016 päivätyn ja 5.12.2016, 10.6.2024 ja 2.12.2024 tarkistetun asemakaavan ja asemakaavamuutoksen nro 8581. Asian hyväksyminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan.

Asiakirjat ja lisätiedot ovat osoitteessa www.tampere.fi/kaavat/8581 ehdotuksen nähtävillepanosta lähtien. 

Diaarinumero: TRE:1488/10.02.01/2024 (Aiemmin TRE:714/10.02.01/2015)

Kaavan laatija: Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön suunnittelu, asemakaavoitus, kaavoitusarkkitehti Nella Rajala, kaavoitusarkkitehti Maija Pakarinen

Suunnittelualue

Suunnittelualue sijaitsee ydinkeskustan lounaisosassa Pyhäjärven rantamaisemissa. Suunnittelualue kuuluu Nalkalan (III), Kaakinmaan (VI) ja Ratinan (XIII) kaupunginosiin. Alue rajautuu lännessä Pyynikinrinteen (VII) ja Pyynikin kaupunginosien rajaan, etelässä Pyhäjärveen ja idässä Ratinan rantapuistoon. Pohjoisessa alue rajautuu Tiiliruukinkatuun, Koulukatuun, Eteläpuisto-nimiseen katuun ja Tampereen valtatiehen.

Eteläpuisto säilytetään viher- ja virkistysalueena

Kaavatyö on aloitettu vuonna 2015 tavoitteena mm. asuntovaltainen täydennysrakentaminen. Vuonna 2024 kaavatyötä jatkettiin uusin tavoittein kehittämällä Eteläpuistosta viher- ja virkistysalue kaikkien kaupunkilaisten käyttöön. Kaavatyön tavoitteet ovat:

  • luonnon monimuotoisuuden kehittäminen
  • virkistysympäristön kehittäminen
  • kävelykaupungin kehittäminen
  • alueen identiteetin kehittäminen
  • kulttuuriympäristön ja maisemallisten arvojen vaaliminen
  • rannan saavutettavuuden parantaminen. 

Asemakaavalla varmistetaan ympäristöministeriön asettamien kansallisen kaupunkipuiston vaatimusten täyttyminen myös Eteläpuiston osalta.

Kaavamuutoksella turvataan luonto-, kulttuuriympäristö- ja virkistysarvoja

Kaavamuutoksen merkittävimmät vaikutukset ovat kulttuuriympäristö-, maisema-, virkistys- sekä luontoarvoja turvaavia. Kaavamuutoksella laajennetaan olevaa puistoaluetta. Kaavaratkaisu vahvistaa nykyisen puistoalueen merkitystä osana viherverkkoa, kaupungin virkistyskäyttöä ja kulttuuriympäristöä. Asemakaavamuutoksen myötä ei menetetä luonto-, virkistys- tai kulttuuriympäristöarvoja. Eteläpuiston erityinen asema kaupunkikuvassa ja -maisemassa säilyy. Kokonaisuudessaan asemakaavamuutoksen merkittävimmät vaikutukset ovat luonteeltaan myönteisiä. Eteläpuiston toimintojen kehittyminen ja monipuolistuminen voidaan kokea myös negatiivisena, jos toiminnot eivät vastaa käyttäjän omia mielenkiinnon kohteita. Eteläpuisto tulee kuitenkin tarjoamaan monipuolisesti erilaisia alueita oleskeluun ja ajanviettoon sekä luo edellytykset monimuotoisen kävijäkunnan palvelemiseen.

Asemakaavan kuvaus

Pääosin suunnittelualue säilytetään virkistys- ja viheralueena. Kaavalla muodostuvat seuraavat korttelialueet: VP-10 Historiallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävä puisto, VP-4 Puisto, EV Suojaviheralue, VU-6 Urheilu- ja virkistyspalvelujen alue, VL-7 Lähivirkistysalue, ET-17 Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialue ja YPU-2 Yleisten tai yksityisten palvelurakennusten korttelialue. Nykytilanteeseen verrattuna korttelialueiden rajat muuttuvat ja alueelle muodostetaan kaksi uutta tonttia, toinen Koulukadun kentän alueella sijaitsevalle teleliikenteen mastolle (ET-17) ja toinen puiston etelärannalle mahdollistettavalle ympärivuotista palvelua tarjoavalle virkistyspalvelurakennukselle (YPU-2).

Asemakaavaprosessin vaiheet

Aiemmat vaiheet

Kaavamuutos kuulutettiin vireille 23.4.2015. Asemakaavan alkuperäinen tavoite oli asuntovaltainen täydennysrakentaminen. Asemakaavan 8581 valmistelu keskeytettiin kaavaehdotuksen nähtävillä olon jälkeen hankkeen voimakkaan vastustuksen vuoksi. Kaava-alueesta irrotettiin De Gamlas Hemin ja Kulkutautisairaalan korttelit 95 ja 96 ja näitä kortteleita koskeva arvorakennukset suojeleva ja täydennysrakentamista mahdollistava asemakaavaehdotus nro 8883 on kuulutettu 9.7.2024 voimaan. Asuntorakentamisesta Eteläpuiston alueella luovuttiin, ja pormestariohjelman kirjauksen mukaisesti Eteläpuiston asemakaavoitusta jatkettiin vuonna 2024 tavoitteena muodostaa alueesta viher- ja virkistysalue. Asemakaavamuutos on asemakaavoitusohjelman 2024–2028 kohde vuodelle 2024.

Toinen aloitusvaihe vuonna 2024

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä ensimmäisen ehdotusvaiheen palaute- ja vastinekooste kuulutettiin nähtäville 21.3.-18.4.2024. Samaan aikaan avoinna oli verkkokysely, jossa kuntalaiset saivat kertoa ajatuksiaan Eteläpuiston nykytilanteesta ja kehittämisestä. Verkkokyselyn lyhennettyyn versioon kerättiin vastauksia yhdeksäsluokkalaisten Vaikuta! -päivillä. Aineistosta saatiin 2 viranomaislausuntoa ja 8 mielipidettä. Verkkokyselyyn saatiin yhteensä 1023 vastausta. Vaikuta! -päivillä kyselyyn vastasi 47 ryhmää (3–4 hlö/ryhmä). Asemakaavasta järjestettiin viranomaisneuvottelu 7.5.2024. Verkkokyselyn tuloskooste sekä palaute- ja vastineraportti ovat liitteenä. Viranomaisneuvottelun muistio on liitteenä. Valmisteluaineistoa laatiessa otettiin huomioon aloitusvaiheessa saadut lausunnot, mielipiteet, verkkokyselyn vastaukset ja neuvottelujen sisältö.

Toinen valmisteluvaihe vuonna 2024

Valmisteluaineisto kuulutettiin nähtäville 13.6.-20.8.2024. Aineistoon sisältyi kaavaselostus, kaavakartta, puistokonsepti, verkkokyselyn tuloskooste, palaute- ja vastineraportti, päivitetyt selvitykset (lepakkoselvitys, 2022; liito-oravaselvitys, 2023; linnustoselvitykset, 2023; nykytilanteen melukartat, 2024; viherverkkoselvitys, 2024) sekä aloitusvaiheen viranomaisneuvottelun muistio. Kaavakarttaan ja puistokonseptiin pystyi tutustumaan Eteläpuistossa 1.7.–20.8. sinne vietyjen maastotaulujen avulla. Palautetta pystyi antamaan kirjaamon lisäksi erillisen verkkokyselylomakkeen avulla. Valmisteluaineistosta saatiin yhteensä 24 palautetta. Kokonaisuudessaan palaute- ja vastineraportti on kaavan liitteenä. Lisäksi elokuussa 14.8. järjestettiin yleisötilaisuus, johon osallistui noin 30 henkilöä, tilaisuuden jälkeen pidettiin Eteläpuistossa kaavakävely, johon osallistui noin 20 henkilöä. Lisäksi syyskuussa käytiin erillisneuvotteluja muun muassa Eteläpuiston koulun ja päiväkodin kanssa, ja järjestettiin kaavakävely vanhusneuvostolle.

Toinen ehdotusvaihe

Ehdotusaineistoon sisältyy asemakaavaehdotus, kaavaselostus ja seurantalomake, valmisteluvaiheen palaute- ja vastineraportti, puiston viitesuunnitelma, saunakahvilan viitesuunnitelma sekä päivitetyt selvitykset (maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arviointi, 2024; meluselvitys, 2024; kaavatalousselvitys ja päästölaskenta, 2024; luontotyyppi- ja kasvillisuusselvitys, 2024; Koulukadun kentän rakennetun ympäristön inventointi, 2024). Palaute täydennetään nähtävilläolon jälkeen. Asemakaavan hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Asemakaavan toteuttaminen

Kaava voidaan toteuttaa sen saatua lainvoiman.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Asemakaavaehdotus nro 8581 (päivätty 21.3.2016, tarkistettu 5.12.2016, 10.6.2024 ja 2.12.2024) hyväksytään asetettavaksi julkisesti nähtäville maankäyttö- ja rakennusasetuksen 27 §:n mukaisesti.

Asemakaavaehdotus esitetään nähtävilläolon jälkeen kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi seuraavasti evästettynä: Valmistelussa tulee löytää ratkaisu alueen pysäköintijärjestelyihin siten, että noin 20 auton pienimuotoinen pysäköintialue toteutetaan puistoympäristöön sopivalla tavalla, esimerkiksi sillan läheisyyteen.

Kokouskäsittely

Pentti Hupanen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana.

Ilkka Porttikivi ehdotti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi seuraavasti evästettynä: Valmistelussa tulee löytää ratkaisu alueen pysäköintijärjestelyihin siten, että noin 20 auton pienimuotoinen pysäköintialue toteutetaan puistoympäristöön sopivalla tavalla, esimerkiksi sillan läheisyyteen.

Riina-Eveliina Eskelinen, Matti Järvinen, Matti Höyssä, Jari Saari, Tiina Leppänen-Kaarsalo ja Katja Karintaus kannattivat ehdotusta.

Koska oli tehty kannatettu palautusehdotus, jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä, asiasta oli äänestettävä.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Asian käsittelyn jatkaminen = JAA, Asian palauttaminen uudelleen valmisteltavaksi = EI

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksen tulos: Palautusehdotus hyväksyttiin äänin 5-8.

Lausunnot

Pirkanmaan ELY-keskus, Pirkanmaan liitto, Pirkanmaan maakuntamuseo, ympäristönsuojelu, terveydensuojelu

Äänestystulokset

  • Kyllä 5 kpl 38%

    Grann Hanna-Maria, Hollo Hely, Mikkonen Tiina, Vaara Jenny, Ojala Ellen

  • Ei 8 kpl 62%

    Eskelinen Riina-Eveliina, Höyssä Matti, Järvinen Matti, Porttikivi Ilkka, Leppänen-Kaarsalo Tiina, Karintaus Katja, Saari Jari, Hupanen Pentti

Tiedoksi

Telia, Gasgrid, Gasum, kaavan valmistelijat, Pirkanmaan ELY-keskus, Sirpa Lehtonen, Jaana Huttunen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)