Yhdyskuntalautakunta, kokous 17.12.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 330 Vihikadun ja Vihipolun katusuunnitelmat, Vihioja 

TRE:1896/10.03.02/2024

Valmistelija

  • Sivenius Jouni, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Katuinsinööri Petri Keivaara, puh. 050 382 6459, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vihikadun ja Vihipolun katusuunnitelmat on laadittu uuden asemakaavan pohjalta katujen rakentamista varten. Katuyhteyden kautta kuljetaan alueen tonteille. Alueelle ollaan toteuttamassa muun muassa uutta poliisiasemaa sekä palo- ja pelastuslaitosta. Lisäksi suunnitelluilla ratkaisuilla saavutetaan uusi jalankulun ja pyöräilyn yhteys Lempääläntien ja Viinikankadun välille.

Asfalttipäällysteiseksi suunnitellun Vihikadun pituus on noin 350 metriä ja Vihipolun pituus noin 65 metriä. Ajoradan leveys on 7,0 metriä. Yhdistetyn jalkakäytävän ja pyörätien leveys on 3,5 metriä. Ajoradan eteläpuolinen reuna on suunniteltu reunakivellisenä ja vierialueet nurmetetaan. Alueen viihtyisyyden saavuttamiseksi on ajoradan sekä pyörätien ja jalkakäytävän väliselle viherkaistalle suunniteltu katupuita. Vihikadun ja Viinikankadun liittymään on suunniteltu uusi suojatie. Ehdotusvaiheen jälkeen liittymää on muotoiltu uudelleen ja suojatiejärjestelyjä muutettu nykyisen maakaasuputken sijainnin vuoksi.

Katualueiden pintavedet johdetaan viherpainanteen ja hulevesikaivojen kautta hulevesiviemäriin. Vihikadulle ja Vihipolulle on suunniteltu valaistus.

Kohteen rakennustyöt sisältyvät kaupunkiympäristön palvelualueen alustavaan vuoden 2025 vuosisuunnitelmaan.                                           

Katutöiden rakentamisen kustannusarvio on noin 740 000 euroa (155 €/m2).

Katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet julkisesti nähtävillä 22.4. – 6.5.2024. Ehdotuksia vastaan on tehty yksi muistutus.

Muistutus

Muistutuksessa huomautetaan, että sekaliikennejärjestely olisi loogisempi ja suunnitteluohjeiden mukaisempi ratkaisu kuin katusuunnitelmaehdotuksen mukainen yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän ratkaisu. Muistutuksen mukaan yhdistetyt pyörätiet ja jalkakäytävät ovat harvinainen ratkaisu tuolla alueella. Pyöräkatu olisi myös toimivampi tapa etenkin pyöräilijöille. Muistutuksessa pyydetään kehittämään vielä liittymistä Viinikankadun pyöräkaistoilta Vihikadulle ja toisinpäin. Lisäksi Viinikankadun pyöräkaistalta pitää tehdä sujuva ajoyhteys poliisiaseman pihaan reunakiviä madaltamalla.

Vastine muistutukseen

Katusuunnitteluvaiheessa päädyttiin yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän ratkaisuun, koska Vihikadulla on jonkin verran raskasta liikennettä, ja katu kuuluu pyörätien aluereitistöön. Lisäksi jalankulkijoiden määrän arvioidaan olevan vähäistä Vihikadulla. Pyöräkatuja toteutetaan tyypillisesti kaduille, joissa pyöräliikenteen määrä on suurempi kuin muiden ajoneuvojen määrät, eikä tämä ratkaisu sovellu siten Vihikadulle.

Suunnitelluilla ratkaisuilla saadaan toimivat pyöräily-yhteydet Viinikankadun pyöräkaistoilta Vihikadulle ja toisinpäin. Kustannussyistä näitä yhteyksiä on järkevää parantaa vasta Viinikankadun saneerauksen yhteydessä. Kulku Viinikankadun pyöräkaistalta poliisiaseman pihaan ratkaistaan varsinaisesti tontin rakennuslupa-asiakirjoissa, mutta katusuunnitelmaan on merkitty ehdotusvaiheen jälkeen liittymään reunakiven madallus.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Vihikadun ja Vihipolun katusuunnitelmat numero 1/22576 ja 1/22577, Vihiojan alueella, hyväksytään kustannusarvioineen muistutuksesta huolimatta siten, että Viinikankadun ja Vihikadun liittymää on muotoiltu uudelleen ja suojatiejärjestelyjä liittymässä muutettu ehdotusvaiheen jälkeen.

Vihikadun kunnossapitoluokaksi määrätään luokka 3 ja Vihipolun kunnossapitoluokaksi luokka B1.

Maankäyttö ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Elina Karppinen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Muistuttaja, Petri Keivaara, Matti Kauppi, Leena Tala

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.