Perustelut
Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2025 talousarvion ja vuosien 2025–2028 taloussuunnitelman kokouksessaan 11.11.2024. Vuosisuunnitelmaesitys perustuu valtuuston hyväksymässä talousarviossa osoitettuihin lautakuntatasolla sitoviin määrärahoihin ja tuloarvioihin. Vuosisuunnitelmaesitys perustuu valtuuston hyväksymässä talousarviossa osoitettuihin lautakuntatasolla sitoviin määrärahoihin ja tuloarvioihin.
Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmalla edistetään myös pormestariohjelman sisältöjä. Vuosisuunnitelma laaditaan osana toiminnan ja talouden prosessia ja hyväksytään ko. toimielimessä vuoden loppuun mennessä. Vuosisuunnitelmaan kootaan lautakunnan alaisen toiminnan suunnittelua ohjaavat palvelusuunnitelmien toimenpidekokonaisuudet ja vuosittaiset talousarviotavoitteet sekä niitä toteuttavat toimenpiteet. Lisäksi vuosisuunnitelma sisältää kuvauksen palveluryhmien ja -yksiköiden toiminnasta ja taloudesta sekä riskiprofiilin ja keskeiset sisällöt henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta. Vuosisuunnitelmassa esitetään myös hankintasuunnitelma. Vuosisuunnitelmasta raportoidaan lautakunnalle huhtikuun, elokuun ja vuoden lopun tilanteesta.
Yhdyskuntalautakunnan toimenpiteissä korostuu erityisesti kaupungin viihtyisyyden ja turvallisuuden kehittäminen, ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen, kestävän ja sujuvan liikkumisen edistäminen sekä keskustan kehittäminen. Kaupungin viihtyisyyttä ja turvallisuutta kehitetään mm. varmistamalla viestinnän sujuvuus keskustan rakentamishankkeiden aikana, luomalla toimintamalli rakenteilla olevien ja keskeneräisten alueiden kunnossapitoon sekä panostamalla kaupunkivihreän lisäämiseen useissa kohteissa. Ilmastonmuutoksen hillintää ja sopeutumista edistetään mm. panostamalla huleveden hallintaan luontopohjaisin ratkaisuin, laatimalla päästökompensaatiosuunnitelma sekä kehittämällä rakennetun luonnonvarojen käytön seurantaa. Kestävää ja sujuvaa liikkumista edistetään Pirkkala-Linnainmaa –raitiotieosuuden rakentamisen ohella mm. suunnittelemalla liityntäpysäköintejä raitiotien laajentumisen yhteydessä, laatimalla yleissuunnitelma ja kunnossapidon tavoitteet superbussilinjoille sekä suunnittelemalla ja toteuttamalla sähköautojen latauspisteitä yleisille alueille. Keskustan kehittämistä tuetaan mm. laatimalla keskustan katujen peruskorjausten toteutusohjelma, varmistamalla toimivat liikennejärjestelyt rakennustöiden aikana sekä kehittämällä pysäköintidatan käyttöä.
Kaupunkiympäristön palvelualueen toimielimiä ovat yhdyskuntalautakunta ja sen ympäristö- ja rakennusjaosto sekä alueellinen ympäristöterveydenhuollon jaosto, seudullinen joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta.
Kaupunkiympäristön palvelualueen organisaatiossa yhdyskuntalautakunnan järjestämät palvelut jakautuvat kolmeen palvelukokonaisuuteen. Ne ovat kaupunkiympäristön suunnittelu, kaupunkiympäristön rakennuttaminen ja ylläpito sekä kestävä kaupunki. Yhdyskuntalautakunnan vuosisuunnitelmassa on lisäksi esitetty kaupunkiympäristön palvelualueeseen sisältyvä joukkoliikenteen palveluryhmä, jonka osalta vuosisuunnitelman hyväksyy Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta.
Yhdyskuntalautakunnan toimivalta palvelu- ja vuosisuunnitelman hyväksymisessä perustuu Tampereen kaupungin hallintosäännön 17 §:ään, jonka mukaan lautakunta päättää tehtäväalueensa osalta palvelu- ja vuosisuunnitelman hyväksymisestä.
Yhdyskuntalautakunnan tehtävänä on järjestää kaupunkirakenteen kehittämistä kokonaisuutena, kaupunkisuunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa koskevat palvelut sekä viranomaispalvelut. Lautakunnan tehtävänä on vastata kestävän kaupunkikehityksen ja ympäristöpolitiikan linjausten ja sitoumusten koordinaatiosta, toimeenpanosta, projektoinnista ja seurannasta. Lautakunnalle kuuluu liikenteen hallinta lukuun ottamatta ympäristö- ja rakennusjaostolle sekä Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle kuuluvia tehtäviä, tulvariskien hallinta sekä yleisen vesi- ja viemärilaitoksen toiminta-alueesta määrääminen. Lautakunta toimii lainsäädännön mukaisena viranomaisena edellä mainituissa asioissa.
Kaupunginhallituksen ohjauksessa ovat erikseen sitovat kehitysohjelmat, joita ovat Viiden tähden keskusta, Hiedanranta ja Hiilineutraaleja tekoja.
Kehitysohjelmien tulot ja menot sisältyvät lautakunnan meno- ja tuloarvioihin niiltä osin, kuin ne kohdistuvat ko. lautakuntaan. Kehitysohjelmien valtuustoon nähden sitovaa määrärahaa on vuoden 2025 talousarviossa elinvoiman ja kilpailukyvyn sekä kaupunkiympäristön palvelualueella. Vuosisuunnitelmissa määrärahat jakautuvat elinvoima- ja osaamislautakunnalle, asunto- ja kiinteistölautakunnalle sekä yhdyskuntalautakunnalle. Kehitysohjelmien käyttötalous- ja investointimäärärahat ovat ohjelmittain valtuustoon nähden sitovia. Kehitysohjelmia koskevat sitovat toiminnan tavoitteet ja niitä tarkentavat toimenpiteet on esitetty konsernihallinnon vuosisuunnitelmassa, koska kaupunginhallitus ohjaa kehittämisohjelmien toteuttamista. Määrärahojen käytön ohjelmointi tapahtuu hyväksyttyjen ohjelmasuunnitelmien tavoitteiden mukaisesti.
Talousarviossa sitoviksi määriteltyjen vuositavoitteiden, määrärahojen ja tuloarvioiden muutoksista päättää kaupunginvaltuusto. Vuosisuunnitelman hyväksyvä toimielin voi päättää tarkemmasta sitovuudesta toimielimeen nähden.
Vuoden 2025 talousarviossa on kaupunginvaltuustoon nähden sitovaa lautakunnan toimintakate ja nettoinvestoinnit sekä erikseen sitoviksi merkityt kehitysohjelmat.
Kuntien talous on heikentymässä huomattavasti vuonna 2024. Suurten kaupunkien talousnäkymät vuosille 2024–2025 ovat kuntien vuoden 2024 tilinpäätösennusteiden ja vuoden 2025 talousarviovalmistelusta saatujen tietojen perusteella merkittävästi alijäämäiset Helsinkiä ja Espoota lukuun ottamatta. Myös eri ennustelaitokset ovat arvioineet kuntatalouden heikkenevän nopeasti vuodesta 2024 lähtien ja pysyvän vaikeana koko taloussuunnitelmakauden 2025–2028.
Talousarviovalmistelun lähtökohtana oli pääosin nykyisten palvelujen taso. Lautakuntien kehysesityksiin on huomioitu valituissa palveluissa (varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukiokoulutus, joukkoliikenne) suoritemäärän kasvun aiheuttama kustannusten nousu, ratikan laajenemisen kustannukset, palkankorotusten arvioitu vaikutus sekä uusien ja peruskorjattujen tilojen vuokrakustannukset. Mahdollisista muista lisäysesityksistä oli luovuttava tai ne oli katettava olemassa olevan budjetin sisältä tai maksuja ja taksoja korottamalla.
Yhdyskuntalautakunnan vuosisuunnitelman toimintatulot ovat 33,652 milj. euroa, toimintamenot -90,230 milj. euroa ja toimintakate -56,578 milj. euroa. Talousarvion ja vuosisuunnitelman toimintakatteen välillä ei ole eroa.
Yhdyskuntalautakunnan nettoinvestointien esitys vuonna 2025 on -72,8 milj. euroa, josta -27,8 milj. euroa kohdistuu lautakunnan alaisen Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman ja Hiedanranta-kehitysohjelman investointimenoihin. Investointien valtion rahoitusosuuksien (kävely- ja pyöräilyhankkeet sekä ARA-rahoitus) suuruus on arvioitu olevan 2,3 milj. euroa. Talousarvion ja vuosisuunnitelman nettoinvestointien välillä ei ole eroa.
Toimintatuloista merkittävimmät ovat pysäköintimaksut, pysäköintivirhemaksut ja rakennusvalvonnan maksut sekä hulevesimaksut. Toimintamenoista merkittävimmän muodostavat palvelujen ostot ja henkilöstömenot. Lautakunnan palveluihin kohdistuvat kaupungin projektitoiminnan tulot ja menot on huomioitu.
Vuosisuunnitelmalla tuetaan kaupungin kasvua ja kaupunkiympäristön laatua edistäen kaupungin vetovoimaa. Vuosisuunnitelmaesityksessä on huomioitu tulojen lisäyksiä yhteensä noin 0,8 milj. euroa ja menojen lisäyksiä yhteensä noin 4,1 milj. euroa. Toimintakatetta muutokset heikentävät 3,3 milj. euroa alkuperäiseen vuosisuunnitelmaan verrattuna. Tulojen lisäyksinä on huomioitu asemakaavoituksen omien tilojen 0,6 milj. euron laskutus kiinteistö- ja tilapalveluilta sekä projektitoimiston hallinnoimien päättyvien ja uusien projektien aiheuttamat noin 0,3 milj. euron tulojen lisäykset. Toimintamenojen lisäyksinä on huomioitu talousarviopohjan 0,7 milj. euron korjauksina vuoden 2024 palkankorotusten palkkaperintö ja järjestelyvaraerät sekä vuoden 2025 tasausmaksun muutos sekä sisäiset vuokrien muutokset. Erikseen neuvotelluista merkittävistä muutostarpeista on huomioitu raitiotien vastikkeen 3,2 milj. euron kasvu. Lisäksi on menojen lisäyksinä huomioitu projektitoimiston hallinnoimien päättyvien ja uusien projektien aiheuttamat noin 0,3 milj. euron kustannukset.
Vuosisuunnitelmassa uudet rekrytoinnit kasvattavat koko palvelualueen henkilötyövuosia 7,1 henkilötyövuodella, mutta harjoittelijoiden ja vuosilomasijaisuuksien tarvetta sovittamalla arvioidaan nettokasvun olevan 3,2 henkilötyövuotta. Uusien rekrytointien rahoitus pyritään kattamaan lisätuloilla, ulkoisten hankintojen vähentämisellä ja priorisoimalla tarpeita palveluryhmien yli.
Vuosisuunnitelmassa merkittävimmät uudet investoinnit kohdistuvat kaupunkiympäristön rakennuttamisen palveluryhmään. Vuonna 2025 käynnistyvistä investoinneista merkittävimpiä ovat muun muassa Peltolammin hyvinvointikeskuksen kaava-alue, Kalevan risteyssillan uusiminen, Puutarhakatu ja Aleksis Kiven katu ja Käräjätörmän kaava-alue. Muita merkittävimpiä kohteita ovat muun muassa Västinginmäen kaava-alue ja Tohlopinrannan kaava-alue. Lautakunnan palveluihin kohdistuvat Viiden tähden keskusta ja Hiedanranta -kehitysohjelmien investoinnit sisältyvät esitykseen, joiden investoinneista merkittävin on Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman toteuttama Viinikankadun maanalaisen pysäköintilaitosyhteyden rakentaminen. Tarkemmat kuvaukset on esitetty kaupunkiympäristön rakennuttaminen ja ylläpito palveluryhmän vuosisuunnitelmassa.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Yhdyskuntalautakunnan vuoden 2025 vuosisuunnitelma hyväksytään.
Palveluryhmän johtaja oikeutetaan tekemään vuosisuunnitelmaan teknisiä korjauksia.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.
Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi: Ennen Kaakinmaan katusaneerauksia (Mariankadun liikennevalot) toteutusta tehdään liikenteellinen tarkastelu liikennevalojen rakentamisen vaikutuksista Pyynikin, Tahmelan ja Pispalan katuverkolle.