Yhdyskuntalautakunta, kokous 3.5.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 123 Multisillanpuiston yleissuunnitelma ja Terävänmäen leikkipaikan poistaminen 

TRE:7426/10.03.04/2021

Valmistelija

  • Koski Timo, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Vs. suunnittelupäällikkö Timo Koski, puh. 050 345 7568, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Multisillanpuiston kunnostus

Suunnittelualue sijaitsee Multisillan kaupunginosassa kerrostalo- ja pientaloalueen keskellä ja siihen kuuluvat Multisillanpuisto ja Terävänmäen puistoalue sekä niiden välissä oleva Multiojanpolku, joka on katualuetta, sekä Multioja. 

Multisillan asuinrakennukset sijoittuvat kahden moreenimäen rinteille, joiden välinen laakso ja lakialueet (Multisillanpuisto ja Terävänmäki) on jätetty metsäpuistoalueiksi. Puistoalueilla kulkee virkistysreittiverkosto. Multisillanpuistossa on alueleikkipaikka ja pelikenttä. Asuinalueen itäpuolella on Lempääläntie, pohjoispuolella Arranmaan ulkoilu- ja virkistysmetsä ja luonnonsuojelualue, lännessä sijaitsevat Arranmaanjoki sekä junarata. Etelässä asuintalot rajautuvat Multiojankatuun. Moottoritien ja lentoliikenteen äänet kuuluvat puistoihin. 

Puistoalueiden korkeuserot ovat vaihtelevat. Viheralueiksi on jätetty lakialueet ja rinteiden välinen painanne. Selänteiden moreenimaaperä näkyy viheralueilla lukuisina ja osin melko suurinakin lohkareina. Luonnonkasvillisuus lakialueilla on karua ja mäntyvaltaista, rinteet ovat kuusivaltaista metsää. Alueella on myös lehtokasvillisuutta. Alueella kasvaa mm. tuoksukurjenpolvi, metsälehmus, lehtikuusi ja jänönsalaatti. Multiojassa kasvaa erilaisia vesi- ja rantakasveja, kuten ratamosarpio ja pikkulimaska. Puistossa kasvaa keltavuokko, lahokaviosammal ja metsälehmuksia, jotka otetaan huomioon kunnostuksessa. Multisillanpuisto, Terävänmäki ja näiden välissä oleva painanne ovat paikoin liito-oravalle soveltuvia elinympäristöjä, ja Multisillanpuistossa on mahdollisia liito-oravan kulkureittejä. Alueella on havaittu myös pohjanlepakkoja.

Puistossa on useita kulkureittejä, joista osa on melko jyrkkiä. Puistokäytävien valaistus on uusittu lähivuosina. Multiojanpuiston laella sijaitsevat leikkipaikka ja pelikenttä. Leikkipaikan välineet ovat vaatimattomat. Pelikenttä on ruohottunut, eikä siellä ole välineitä, lukuun ottamatta vanhoja maalien kehikoita.

Puiston kunnostuksen teemana on luonto, houkuttavuuden lisääminen, kokonaisuuden suunnittelu, jossa on ratkaisuja erilaisille alueen asukkaille ja monenlaiseen toimintaan, sekä puiston löydettävyyden kehittäminen. Leikkipaikka- ja pelialue kunnostetaan 2022. Leikkipaikkaa on kunnostettu edellisen kerran 2000-luvun alkuvuosina. Tämän jälkeen on tehty välinevaihtoja.

Suunnitelman teossa on käytetty kesän 2021 yhteiskehittämisen tuloksista koottuja suosituksia suunnitteluun sekä kesän aikana toteutetun karttakyselyn tuloksia. Lisäksi suunnitelman teossa on huomioitu syksyllä 2021 järjestetyistä Peltolammin ja Multisillan asukastapahtumista saadut palautteet, joiden perusteella suunnitelmaan tehtiin joitakin parannuksia. Tehtyjä muutoksia olivat leikkipaikan kiipeilytelineen monipuolistaminen sekä toisen piknik-pöytäryhmän lisääminen. Lisäksi osa reittien varrelle suunniteltuja penkkejä vaihdettiin seniori-penkeiksi.

Leikkipaikan ja pelikentän kunnostus

Luontoteema näkyy välineissä, joiden päämateriaali on puu. Värit ovat hillittyjä sopien ympäristöön. Väripilkkuina toimivat muun muassa keinueläimet ja hiekkalaatikko, joiden värit on valittu lasten lempiväreistä. Jousikeinujen hahmoiksi valittiin kettu ja karhu, joihin ajatus saatiin päiväkotilasten tietämistä metsäneläimistä. Ympäristöstä on nostettu esille luontoleikkipaikan omaisia elementtejä kuten isoja maakiviä, joita on aseteltu leikkipaikan sisäänkäynnille, sekä leikkipaikan keskellä oleva pihlaja, jonka ympärille tulee puunympäryspenkki. Lasten eväiden syöntiin sopii puutolpista tehdyt istuimet ja puinen pöytä, lisäksi penkit uusitaan. Leikkivälineiksi on pyritty valitsemaan yhdistelmä pikkulapsia ja koululaisia houkuttavia leikkivälineitä, jotka saavat leikkijöitä saapumaan kauempaakin, kuten köysirata ja linnunpesäkeinu. Osa leikkivälineistä ja turva-alustoista on inklusiivisia tai esteettömiä, jolloin puisto sopii mahdollisimman monelle. Leikkipaikan eteläpuolelle istutetaan metsäniitty, jonka kasvien istuttamiseen halukkaat voivat osallistua.

Pelikentälle valittiin eri-ikäisille sopivia ratkaisuja, joilla kuntoa voi harjoittaa monin eri tavoin. Pelikentälle tilaa jätettiin myös vapaaseen käyttöön. Pelikentälle tulee monitoimiareena, ja sen viereen tasapainoharjoitteluväline sekä monitoiminnallinen kuntoiluväline, jossa harjoittelu tapahtuu kehonpainon avulla. Areenan ja liikuntavälineiden pinta on hiekkatekonurmea. Kentän ympärille upotetaan lieriönmallisia puunrunkoja istuimiksi ja puunrungoista tehdään sokkelo. Pelikentän ja leikkipaikan väliin tulee kaksi esteetöntä piknik-pöytäryhmää.

Välivyöhyke rakennetun puiston ja metsän välissä

Luontoteema näkyy erityisesti välivyöhykkeellä, joka sijoittuu rakennetumman alueen ja metsän väliin. Välivyöhykkeen kehittämiseen kuuluvat myös edellä esitellyt leikkipaikan ja pelikentän viereen tulevat puusta tehdyt rakenteet, kuten puusokkelo, istumiseen sopivat maapuut sekä metsäniitty. Välivyöhykkeelle on lisäksi suunniteltu puunrungoista tehtäviä taideteoksia, kuten toteemipaalujen tyyppisiä veistoksia, jotka vanhetessaan tarjoavat lukuisia elinympäristöjä lahopuusta riippuvaisille eliöille. Välivyöhykkeen rakenteet tehdään eri puulajeista ja niiden kehittymistä seurataan jatkossa niin eliöiden tutkimiseksi kuin turvallisuuden takaamiseksikin. Lisäksi välivyöhykkeelle tehdään omaehtoiseen mäenlaskuun sopiva paikka. Mäenlaskupaikalta raivataan puuta ja siirretään kiviä. Paikalle istutetaan metsän siimeksessä kasvavia niittykasveja, jolloin paikalla on kesäisin pieni metsäniitty. Leikkipaikan ja pelikentän korjaamisessa poistetaan vanhaa turvahiekkaa ja sorapintaa, joita käytetään paikan päällä esimerkiksi leikkipaikan viereen tulevan metsäniittyjen istutuspaikan tasoittamiseen sekä omaehtoiseen mäenlaskuun sopivan rinteen muotoiluun ennen niityn varsinaisen kasvualustan lisäämistä.

Rakenteiden ja reittien puuston käsittely (ks. erillinen metsäsuunnitelma metsävyöhykkeen toimenpiteistä liitteistä 2, 3 ja 4.)

Luonnon monimuotoisuutta lisätään istuttamalla alueelle jaloja lehtipuita. Leikkipaikan pohjoisella puolella olevaa rinnettä hoidetaan pihlajavaltaiseksi. Tarvittaessa reiteille tulevaa puustoa tai valaisimien edessä olevaa puustoa poistetaan. Puiston tontteihin rajoittuvat reunat katselmoidaan naapuritaloyhtiöiden kanssa ja toimenpiteistä päätetään yhdessä. Puita kaadetaan omaehtoiseen mäenlaskuun tarkoitetulta paikalta. Myös leikkipaikan ja pelikentän ympäriltä poistetaan yksittäisiä puita ja harvennetaan pienpuustoa tilan avartamiseksi ja valoisuuden lisäämiseksi.

Valaistus, opasteet, reitit ja penkit

Valaistus uusitaan leikkipaikan ja pelikentän osalta. Pelikentän valaistus ajoitetaan toimimaan klo 6-22. Valaistuksen uusiminen tehdään erillisen valaistussuunnitelman mukaisesti. Muiden reittien valaistus on uusittu lähivuosina. Kulkua puistoon opastetaan puiston nimiviitoilla ja puistokyltillä. Puiston opaskylttiin tulee kartta alueesta. Puistossa sijaitsevien kävelyn ja pyöräilyn reittien reunoja avataan peittävästä kasvillisuudesta, pinnoitteita parannetaan uudella kiviaineksella ja asennetaan uusia penkkejä. Toimenpiteillä parannetaan kulkuyhteyksien esteettömyyttä. Uusien, asemakaavan mukaisten kulkuyhteyksien rakentamisen mahdollisuuksia tutkitaan Multisillanpolusta pohjoiseen, kohti Multisillankatua. 

Terävänmäen leikkipaikan poistaminen ja maisemointi

Terävänmäen lähileikkipaikka sijaitsee Multisillan kaupunginosassa Terävänmäen pohjoisosassa. Leikkipaikalle pääsee Multisillankadun kautta. Yhdyskuntalautakunnan vuonna 2020 hyväksymässä leikkipaikkaohjelmassa 2021-2030 Terävänmäen leikkipaikka on merkitty poistettavaksi. Leikkipaikan ympärillä on kerrostaloasutusta. Leikkivälineet ja -rakenteet poistetaan Multisillanpuiston leikkipaikan kunnostamisen jälkeen. Alue maisemoidaan ympäristöön sopivaksi mahdollinen parannettava kulkuyhteys Multisillanpuistoon huomioiden.

Yleissuunnitelmaluonnos oli nähtävillä netissä, Tampereen palvelupisteellä sekä maastossa 22.2.-8.3.2022. Luonnoksesta saatiin määräaikaan mennessä kolme palautetta. Palautteet ja niiden vastineet on koottu liitteeseen 5.

Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on 80 964 m2. Kunnostuksen kohteena olevien alueiden pinta-ala on yhteensä n. 1 300 m2 ja kustannusarvio 204 190 €, joten neliökustannukseksi muodostuu 157 €. Multisillanpuiston leikkipaikan ja pelikentän kunnostukset sisältyvät kaupunkiympäristön palvelualueen vuoden 2022 talousarvio-ohjelmaan. Kunnostukseen on mahdollista hakea lähiöavustusta. Kustannusarvio ei sisällä metsänhoidon toimenpiteitä. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Multisillanpuiston yleissuunnitelma, piir.nro 18/21660/2, ja Terävänmäen leikkipaikan poistaminen hyväksytään kustannusarvioineen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Palautteen antajat 3 kpl, Timo Koski, Elina Tiitinen (Infra Oy), Anne Tuominen, Jani Aho, Kaisa Rantee, Janne Syrjä, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Petri Kujala (Infra Oy), Teemu Kylmäkoski (Infra Oy), Tea Leppänen (Infra Oy), Heli Vuorilampi (Infra Oy), Tarja Nikupaavo-Oksanen 

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.