Perustelut
Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy vuosittain vuosikohtaisen ohjaus- ja valvontasuunnitelman, joka ohjaa Tampereen kaupungin järjestämisvastuulla olevien sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjaus- ja valvontatoimintaa. Vuosisuunnitelmassa määritellään ohjauksen ja valvonnan tavoitteet sekä toteuttamisen ja kehittämisen suuntaviivat.
Ohjauksen ja valvonnan painopisteitä asetettaessa on otettu huomioon Valviran ja Aluehallintoviraston määrittelemät painopisteet sekä Tampereen kaupungin valvonnassa tunnistetut riskitekijät. Riskiarvioinnin perusteella valvontakohteiksi on valittu ne palvelut tai yksiköt, joiden asiakas- ja potilasturvallisuusriskit arvioidaan suuremmiksi. Valvottavien yksiköiden valintaan vaikuttavat palautteet kuntalaisilta ja asiamiehiltä, muistutukset ja kantelut sekä omavalvonnassa esiin nousseet havainnot.
Tampereen kaupungin eri toimijoiden suorittamat valvontakäynnit ovat osa kaupungin valvontajärjestelmän kokonaisuutta. Painopiste on ennakoivassa ja vuorovaikutteisessa ohjauksessa ja valvonnassa, jonka tavoitteena on lisätä valvonnan vaikuttavuutta ja läpinäkyvyyttä. Tarvittaessa tehdään myös ennalta ilmoittamattomia ohjaus- ja valvontakäyntejä. Ohjaus- ja valvontatoiminnan tavoitteena on toimia ennakoivasti ja reagoida nopeasti palvelutoiminnassa havaittuihin poikkeamiin silloin, jos palvelusopimuksissa sovitut palvelut eivät toteudu ja aiheuttavat asiakkaalle ongelmia. Laatupoikkeamien ilmetessä palveluntuottajalle annetaan mahdollisuus tilanteen korjaamiseen. Ohjauksessa ja valvonnassa tullaan painottamaan palvelutuottajan kanssa tehtävää yhteistä kehittämistä ja kumppanuutta.
Vuonna 2022 ohjauksessa ja valvonnassa kiinnitetään erityistä huomiota yksiköiden omavalvontaan ja henkilöstön riittävyyteen ja osaamiseen sekä asiakkaiden hyvän elämän ulottuvuuksien toteutumiseen: itsemääräämisoikeuteen, asiakkaiden ja heidän läheistensä kuulemiseen ja asiakkaiden perustarpeiden toteutumiseen. Lisäksi vuoden 2021 valvonnasta nousseiden huomioiden pohjalta ohjauksessa ja valvonnassa tullaan vahvasti huomioimaan lääkehoidon turvallisuus sekä palvelujen sopimuksenmukaisuus.
Vuosikohtaisen ohjaus- ja valvontasuunnitelman lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta on hyväksynyt 15.2.2018 pidemmän aikavälin sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontasuunnitelman aikavälille 1.1.2018–31.12.2020. Pidemmän aikavälin ohjaus- ja valvontasuunnitelman voimassaoloa jatkettiin sosiaali-. ja terveyslautakunnan 14.1.2021 tekemällä päätöksellä vuoden 2021 loppuun. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on siirtymässä Pirkanmaan hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta alkaen, joten seuraava pidemmän aikavälin ohjaus- ja valvontasuunnitelma on tarkoituksenmukaista työstää hyvinvointialuetasoisesti.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjaus- ja valvontasuunnitelma vuodelle 2022 hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.