Perustelut
Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunta on 10.6.2015 päättänyt, että sosiaalinen luototus käynnistetään Tampereella vuoden 2016 alusta. Sosiaalinen luotto on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille tamperelaisille yksityishenkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta saada muuta luottoa kohtuullisilla ehdoilla esim. vakuuksien puuttumisen tai luottohäiriömerkinnän vuoksi. Sosiaalisen luoton avulla ehkäistään taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistetään itsenäistä suoriutumista.
Sosiaalisen luototuksen järjestäminen on kunnille vapaaehtoista, ja sosiaalinen luototus vapaaehtoisena tehtävänä siirtyy hyvinvointialueille. Laki sosiaalisesta luototuksesta (1133/2002) 2 § mukaan tehtäviä hoitaa kunnassa sosiaalihuoltolain (710/1982) 6 §:n 1 momentissa tarkoitettu kunnan määräämä monijäseninen toimielin. Kaupungilla ei ole toimivaltaista toimielintä siirron jälkeen, eikä kaupunki voi myöntää/maksaa ulos uusia luottoja 1.1.2023 alkaen. Vuoden 2022 lopussa olevat sosiaaliset luotot jäävät kaupungille eli saamiset eivät siirry hyvinvointialueelle. Saamisten seurannan, muistiotositteiden laadinnan, täsmäytysten sekä luottoihin liittyvän asiakaspalvelutehtävän hoitamista varten laaditaan yhteistyösopimus Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen välille, jolla valtuutetaan hyvinvointialueen henkilö(t) hoitamaan tehtävää kaupungin puolesta. Näin turvataan nykyisten asiakkaiden palvelun jatkuvuus. Luottoja on myönnetty enintään viiden vuoden ajalle, minkä vuoksi siirtymäajan yhteistyösopimukseen perustuva järjestely ulottuu enintään vuoteen 2027 asti.
Sosiaalisten luottojen hakemusten käsittely kestää tällä hetkellä 3–4 kuukautta lähtien ajanvarauksesta, jossa asiakkaan kanssa tehdään luottohakemus. Ajanvarauksiin on noin 3 kuukauden jono, eli kesällä on varattu jo syksyn aikoja. Alkusyksystä laaditut luottohakemukset ovat viimeiset, jotka ehditään käsitellä siten, että sopimukset saadaan allekirjoitettua ja lainat maksuun vuoden 2022 puolella. Myöhemmin tulleita hakemuksia ei voida ohjata Pirkanmaan hyvinvointialueelle, koska se ei ole toistaiseksi tehnyt linjausta palvelun tarjoamisesta. Uusien ajanvarausten vastaanottaminen on siksi tarpeen katkaista. Jos hyvinvointialue päättää tarjota sosiaalista luototusta 1.1.2023 alkaen, kaupunki voi jatkaa ajanvarausten vastaanottamista loppuvuoden ajan.
Asiakkaille on tarjolla myös muuta tukea taloudellisissa vaikeuksissa. Matalan kynnyksen palveluna jatkaa Talousneuvola, jossa asiakas voi yhdessä sosiaaliohjaajan kanssa etsiä ratkaisua tilanteeseensa tiiviissä yhteistyössä Talous- ja velkaneuvonnan kanssa. Myös Kela ja Pirkanmaan ulosottovirasto ovat mukana Talousneuvolan toiminnassa, ja asiakkaille on tarjolla kokemusasiantuntijan tuki. Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi. Asiakas voi hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea suoraan kunnasta, jos Kela on jo antanut hänelle ratkaisun perustoimeentulotuen osalta tai Kela on velvollinen siirtämään hakemuksen kuntaan, mikäli asiakas on esittänyt hakemuksessaan muita kuin perusosaan tai muihin perusmenoihin kuuluvia menoja ja hän on esittänyt pyynnön asian siirtämisestä joko hakemuksen yhteydessä tai päätöksen saatuaan. Kolmannen sektorin toimijoista tukea talous- ja velka-asioihin saa esim. Takuusäätiöltä sekä Tampereella A-killan vertaistalousneuvonnasta.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Viitasaari Leena, Johtaja
Sosiaalisen luototuksen tilanne ja siirtymäaikaa koskevat sopimusneuvottelut merkitään tiedoksi.
Sosiaalisen luototuksen ajanvarausten vastaanottaminen keskeytetään, kunnes Pirkanmaan hyvinvointialue linjaa palvelun tarjoamisesta hyvinvointialueella 1.1.2023 alkaen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.