Perustelut
Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy vuosittain ohjaus- ja valvontasuunnitelman, joka ohjaa Tampereen kaupungin järjestämisvastuulla olevien sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjaus- ja valvontatoimintaa. Suunnitelmassa määritellään valvonnan tarkoitus ja tavoitteet sekä toteuttamisen ja kehittämisen suuntaviivat.
Vuoden 2022 valvontasuunnitelma on hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnassa tammikuussa 2022 (13.1.2022 § 7). Valvontakertomuksessa kuvataan ohjaus- ja valvontatoiminnan toteutuminen Tampereen ja Oriveden sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta vuonna 2022.
Tampereen kaupungin tuottamien palvelujen sekä ulkoisilta palveluntuottajilta hankittavien palvelujen lakisääteisyyden ja laadun toteutumisen varmistaminen edellyttää ohjausta ja valvontaa. Ohjauksen, valvonnan ja riskienhallinnan avulla varmistetaan, että toimintaa järjestetään päätösten ja sopimusten mukaisesti. Sosiaali- ja terveyslautakunnan toimialaan kuuluvaa palvelutuotantoa valvotaan ohjaus ja valvontasuunnitelman mukaisesti, ennakoivan valvonnan, omavalvonnan, sopimusvalvonnan, suunnitelmallisten valvontakäyntien sekä ennalta ilmoittamattomien valvontakäyntien kautta.
Painopiste valvontakohteiden valinnassa vuonna 2022 oli sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa asumispalveluyksiköissä sekä hankintojen kautta tulleissa sopimuskumppaneissa. Suunnitelmallisen valvonnan rinnalla vuonna 2022 korostuivat reaktiiviset valvontatehtävät.
Vuoden 2022 aikana valvontakäyntejä ja muita valvontatoimenpiteitä tehtiin yhteensä 233 kappaletta. Ohjaus- ja valvontakäynneillä tarkasteltiin kokonaisvaltaisesti palvelun eri osa-alueita kuten henkilöstömitoitusta suhteessa asiakkaiden palvelutarpeisiin, toiminnan johtamista ja organisointia, lääkehoitoa kokonaisuudessaan sekä asiakkaiden oikeuksien toteutumista. Valvontahavainnoissa nousivat aikaisempien vuosien tapaan esiin lääkehoidon turvallisuuteen liittyvät kysymykset sekä henkilöstön määrä ja rakenne suhteessa asiakkaiden palveluntarpeeseen. Lisäksi lastensuojelun sijaishuollon yksiköiden ohjaus- ja valvontakäynneillä yksiköt saivat ohjausta lastensuojelulain mukaisten rajoittamistoimenpiteiden toteuttamisohjeistuksiin ja delegointikäytäntöihin.
Koulutetun henkilöstön saatavuusongelma on muuttunut koko ajan vaikeammaksi, mikä todentui valvonnan näkökulmasta vuonna 2022 ajoittaisina henkilöstömitoituksen alituksina sekä kasvaneena vuokratyövoiman käyttönä.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Viitasaari Leena, Suunnittelujohtaja
Valvontakertomus sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjauksesta ja valvonnasta vuonna 2022 merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.