Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 8.12.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 138 Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan ELY-keskuksen välinen sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä 

TRE:8096/04.03.00/2022

Valmistelija

  • Taverne Mari, Kansainvälisen osaamisen palveluiden joh

Valmistelijan yhteystiedot

Kansainvälisten palveluiden osaamisen johtaja Mari Taverne, puh. 040 801 2686 ja palvelujohtaja, psykososiaalisen tuen palveluryhmä Maritta Närhi, puh 050 320 6325, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kotoutumislain uudistuksen myötä (1.1.2023 alkaen) vastuu pakolaisten vastaanotosta siirtyy Tampereen kaupungilla elinvoima- ja osaamislautakunnan vastuualueelle.

Nykyiset kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa järjestetyt vastaanoton ja kotoutumisen tuen palvelut eivät siirry Pirkanmaan hyvinvointialueelle, vaan ne säilyvät kaupungin vastuulla (laki kotoutumisen edistämisestä 30 §). Hyvinvointialue vastaa pakolaisille järjestettävistä sosiaali- ja terveyspalveluista osana peruspalveluitaan.

Muutosta on valmisteltu osana kotoutumisen palvelurakenneuudistuksen valmistelua Tampereen kaupungilla vuoden 2022 aikana. Lakimuutos edellyttää nykyisen sopimuksen uusimista Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa, joka on edellytys kuntakorvausten saamiselle ja kuntasijoituksella tulevien pakolaisten vastaanotolle. Tähän ryhmään mukaan luetaan tilapäistä suojelua saavat kotoutumislain muutoksen myötä, joka astuu voimaan 1.3.2023.

Päätöksen pakolaisten vastaanotosta tekee jatkossakin kunta. Kunnan tulee kuitenkin kuulla hyvinvointialuetta pakolaisten vastaanoton yhteydessä ja käydä vuoropuhelua, jotta tarvittavat palvelut on mahdollista järjestää.

Hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen alaikäisten ilman huoltajaa maahan saapuvien vastaanotosta ja palveluiden järjestämisestä. Kunta tekee kuitenkin päätöksen vastaanotosta. Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Tampereen kaupungin sopimusta esitetään jatkettavaksi siten, että nykyinen 100 hengen pakolaiskiintiö pidetään ennallaan.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.8.2021) 15 § mukaisesti kaupunginhallitus vastaa sopimushallinnasta sekä päättää merkittävien sopimusten hyväksymisestä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää sopimusluonnosta kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. Sopimusluonnos on asian liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Päivänen Maria, Palvelujohtaja

Esitetään kaupunginhallitukselle:

Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Tampereen kaupungin välistä sopimusta jatketaan siten, että nykyinen 100 hengen pakolaiskiintiö pidetään ennallaan.

Konsernijohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen vähäisiä teknisluonteisia muutoksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kansainvälisen osaamisen palveluiden johtaja Mari Taverne oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)