Kaupunginhallitus, kokous 9.11.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 467 Valtuustoaloite palstaviljelyalueiden lisäämiseksi ja vesipisteiden saamiseksi palstaviljelmille - Ulla-Leena Alppi ym. 

TRE:3951/10.00.01/2020

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja, Virpi.Ekholm@tampere.fi

Perustelut

Ulla-Leena Alppi yhdessä 11 muun valtuutetun kanssa esittää 11.6.2020 jättämässään valtuustoaloitteessa, että kaupunki etsisi lisää tiloja palstaviljelylle ja turvaisi puhtaan kasteluveden saatavuuden nykyisillä palstaviljelmillä. 

Kaupungilla on tällä hetkellä yhteensä 11 kpl palstaviljelyaluetta eri puolilla kaupunkia. Alueet sijaitsevat Haiharassa, Järvensivulla, Kaukajärven Hikivuoressa, Koivistonkylässä, Nekalassa, Ruskossa, Tahmelassa, Takahuhdissa/Ruotula, Takahuhdissa/Linnakatu, Tohlopissa ja Vuoreksessa, yhteensä noin 9,0 hehtaaria. Palsta-alueet ovat perinteisesti tukeutuneet läheisen vesialueen veteen. Viljelijöille on tiedotettu 4H-yhdistyksen toimesta vuosien ajan, etteivät mm. Ruskon Houkanojan ja Nekalan vesistöjen vesi sovellu syötävien kasvien kasteluun. 

Kaupungin ja Tampereen 4H-yhdistyksen välinen palvelusopimus on voimassa 31.12.2020, jonka jälkeen sopimus on voimassa toistaiseksi. Sopimuksen kohteena on palstaviljelyalueiden hoitaminen Tampereen kaupungin alueella. Palveluihin kuuluu mm. palstojen mittaaminen, merkitseminen ja jakaminen keväisin, viljelijöiden opastus ja tiedottaminen. Kaupunki maksaa yhdistykselle vuosittaista korvausta palstaviljelyn palveluista. Kaupunki yhdessä 4H-yhdistyksen kanssa sopii keväisin, ennen talouden kehysneuvotteluja, seuraavana vuonna toteutettavat palstaviljelyalueiden kunnostus- tai laajentumistoimenpiteet. 

Kaupunki saa 4H-yhdistykseltä tiedot alueiden kysynnästä. Kaupunki voi selvittää mahdollisuuksia laajentaa nykyisiä palstaviljelyalueita tai avata uusia alueita. Tällä hetkellä palstaviljelyyn varatut käyttötalousvarat on suunnattu käytössä olevien palstaviljelyalueiden välttämättömiin kunnostustöihin. Palstaviljelyalueiden kunnostusten tilaaminen, suunnittelu ja rakennuttaminen on kaupungin organisaatiossa palvelualue- ja yksikkörajat ylittävää toimintaa. Palstaviljelyalueille kohdentuvilla resursseilla on mahdollista kunnostaa yksi hankekokonaisuus vuodessa. 

Kaupunkiympäristön palvelualueen Viheralueet ja hulevedet –yksiköstä sekä Infraomaisuuden hallinnasta on saatu lausunnot, että mikäli viljelypalstoihin liittyvää työmäärä kasvatetaan, tarvitaan lisää resurssia suunnitteluun ja toteutukseen.

Kaupunki on viimeisten neljän vuoden aikana kunnostanut erilaisin toimenpitein palstaviljelyalueita mm. Tahmelassa ja Takahuhdissa. Kunnostustyöt on priorisoitu ja suunniteltu yhdessä Tampereen 4H-yhdistyksen  kanssa. Vuodelle 2020 oli aikataulutettu sekä budjetoitu kaivojen suunnittelu ja rakentaminen Järvensivun ja Nekalan alueelle. 

Kevät 2020 oli poikkeuksellisen kuiva. Kuiva kevät nosti esiin nykyisten käytössä olevien alueiden vesiongelmat. Johtuen Ruskon teollisuusalueella tapahtuneesta tulipalosta, Ruskon palsta-alueen kastelun hoiti Delete Oy tuomalla vesitankit alueelle ja täyttämällä tankit kesäkuun loppuun asti. Heinä-elokuun ajan kaupunki tilasi Delete Oy:ltä vesitankit ja niiden täytön. Vesitankit ja niiden täyttö säiliöautoilla voi olla vain väliaikainen ratkaisu palsta-alueen veden saantiin. Ruskon alueen kaivon rakentamisen mahdollisuutta selvitetään ja suunnitellaan vuoden 2020 ja kevään 2021 aikana. 

Suunnittelun yhteydessä selvisi, että Nekalan palsta-alueelle ei voida rakentaa kaivoa johtuen alueen veden haitta-ainepitoisuuksista. Kesän 2020 ajan Nekalan palsta-alueen kasteluvesi on järjestetty kaupungin tilaamana täytettävin vesitankein. Koska Nekalan alue on Ruskon aluetta pienempi, on myös kasteluveden tarve pienempi. Nekalassa vesitankkien täyttö onnistuu Infra Oy:n kastelutraktoreilla. Nekalassa voidaan siis toistaiseksi tuoda kasteluvesi vesitankkeihin.  

Järvensivun palsta-alueelle rakennetaan kaivo vuoden 2020 aikana.  

Vuoreksessa sijaitsevaa palsta-aluetta on laajennettu keväällä 2020 ja vastattu palstaviljelyalueiden kysyntään. Seuraavana toimenpiteenä on suunniteltu, että Vuorekseen rakennetaan kevään 2021 aikana uusi laajempi alue, johon myös rakennetaan kaivo.   

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja, Virpi.Ekholm@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi: 

Ulla-Leena Alpin valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi. 

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa mainittuihin toimenpiteisiin. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Maankäyttöpäällikkö Heli Toukoniemi puh. 040 806 4007, etunimi.sukunimi@tampere.fi      

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi: 

Ulla-Leena Alpin valtuustoaloite ja asunto- ja kiinteistölautakunnan lausunto merkitään tiedoksi. 

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa mainittuihin toimenpiteisiin. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Ulla-Leena Alppi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)